21/10/2012

ΗΠΑ: Αεροπλανοφόρο εκνευρίζει την Κίνα - Ακύρωση άσκησης για χάρη της...

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Τζορτζ Ουάσιγκτον» και πλοία συνοδείας εμφανίστηκαν σήμερα Σάββατο στα ύδατα της Νότιας Θάλασσας της Κίνας, όπου βρίσκονται τα διαφιλονικούμενα με την Ιαπωνία νησιά. Μέσω της Νότιας Θάλασσας της Κίνας διέρχεται έως και το ένα τρίτο των παγκόσμιων θαλάσσιων εμπορικών μεταφορών, ενώ η υφαλοκρηπίδα των νησιών της περιοχής είναι πλούσια σε πετρέλαιο. Διάφορες περιοχές της θάλασσας αυτής διεκδικούν ταυτοχρόνως με την Κίνα οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι, ακόμη και η Ταϊβάν. Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Associated Press, η εμφάνιση της αμερικανικής αεροπλανοφόρας μοίρας ενισχύει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες, αλλά μπορεί να προκαλέσει και τον εκνευρισμό της ΛΔ Κίνας.

http://greek.ruvr.ru/2012_10_20/91886898/ 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία ανέβαλαν ναυτική άσκηση ανακατάληψης νήσου που είχαν προγραμματίσει για να μην προκαλέσουν την Κίνα, καθότι η διένεξη για τις νήσους Σενκάκου / Ντιαόγιου βρίσκεται σε έξαρση. Η άσκηση θα πραγματοποιούνταν το διάστημα 5-16 Νοεμβρίου και θα αποτελούσε «πρόβα τζενεράλε» για την ανακατάληψη νήσου, πολλά εκ των χαρακτηριστικών του όλου σεναρίου να θυμίζει σκανδαλιστικά τη διένεξη του Πεκίνου με το Τόκιο για τις νήσους. Επίσης, οι εν εξελίξει διαδικασίες πολιτικής διαδοχής στο κομουνιστικό κόμμα της Κίνας θα έδιναν την εντύπωση επιχείρησης πρόκλησης της Κίνας, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν οι Αμερικανοί, αφού θα αύξανε την εθνικιστική πίεση στην κινεζική κοινωνία και πολλοί θα ζητούσαν τη λήψη σκληρών μέτρων.

Στην περιοχή βρέθηκε και η ομάδα μάχης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS George Washington, καθώς κατευθύνεται προς τη Μανίλα των Φιλιππίνων, οι οποίες, παρεμπιπτόντως, έχουν κι αυτές διένεξη με την Κίνα για σύμπλεγμα νήσων… Κατά τον πλου, δόθηκε η ευκαιρία να προσκληθούν Βιετναμέζοι επίσημοι αφού περνούσε κοντά από τη χώρα, σε μια κίνηση που έδειξε ότι οι σχέσεις των πάλαι ποτέ αντιπάλων έχουν πλήρως αποκατασταθεί και οι δυο χώρες πλέον, έχουν σχεδόν συμμαχικές σχέσεις…

No comments :

Post a Comment