10/09/2012

H Ιαπωνία θα αγοράσει τα τρία διεκδικούμενα από την Κίνα νησιά, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Την απόφασή της να αγοράσει τα τρία μικρά νησιά στη Θάλασσα της Κίνας, τα οποία διεκδικεί το Πεκίνο, ανακοίνωσε επίσημα σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού της εκπροσώπου."Κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης συμφωνήσαμε να γίνουμε ιδιοκτήτες των τριών νησιών Σενκάκου το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε ο εκπρόσωπος Οσάμου Φουτζιμούρα, χρησιμοποιώντας την ιαπωνική ονομασία των νησιών τα οποία το Πεκίνο αποκαλεί Ντιαογιού. Τα νησιά ανήκουν σήμερα σε ιαπωνική οικογένεια και βρίσκονται στο επίκεντρο της πρόσφατης επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση ήλθε σε συμφωνία με την οικογένεια των ιδιοκτητών, χωρίς να δώσει στοιχεία για την τιμή αγοράς. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου, το ποσόν ανέρχεται σε 2,05 δισεκατομμύρια γεν (20,4 εκατομμύρια ευρώ). Η απόφαση για την αγορά των νησιών έχει ως στόχο τη διατήρησή τους σε κλίμα ηρεμίας και σταθερότητας, είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Ουέν Τζιαμπάο ,προειδοποίησε σήμερα - Δευτέρα την Ιαπωνία ότι το Πεκίνο δεν θα «παραδώσει ποτέ ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό». «Τα νησιά Ντιαογού αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κινεζικού εδάφους. Η κυβέρνηση και ο κινεζικός λαός δεν θα παραδώσουν ποτέ ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό» των νησιών αυτών, τα οποία η Ιαπωνία αποκαλεί Σενκάκου, δήλωσε ο Τζιαμπάο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ιαπωνικής κυβέρνησης να αγοράσει τρία μικρά νησιά στη Θάλασσα της Κίνας. Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οποιαδήποτε μονομερής δράση από την Ιαπωνία σχετικά με τα νησιά Ντιαογούείναι παράνομη και άκυρη και η Κίνα εκφράζει την αντίθεσή της». Παράλληλα ο Χονγκ πρόσθεσε ότι η Κίνα «είναι απολύτως αποφασισμένη και θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της στα νησιά Ντιαογού». Εξάλλου αμέσως μετά την απόφαση της Ιαπωνίας, το Πεκίνο κάλεσε τον ιάπωνα πρεσβευτή για να «διαμαρτυρηθεί έντονα» για την απόφαση του Τόκιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πολεμικά σκάφη έστειλε η Κίνα στα διαφιλονικούμενα νησιά Ντιαογιού/Σενκάκου, στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, έπειτα από ανακοίνωση της Ιαπωνίας ότι θα τα ενσωματώσει στην επικράτειά της. Δύο περιπολικά ανοικτής θαλάσσης του Ναυτικού της χώρας βρίσκονται στην περιοχή από χθες το βράδυ. Το πρακτορείο Xinhua μεταδίδει πως το ναυτικό της Κίνας «δημιούργησε ειδικό σχέδιο δράσης για την προστασία των νησιών και της κινεζικής κυριαρχίας».

Τμήμα ειδήσεων defencenet

Τμήμα ειδήσεων defencenet

No comments :

Post a Comment