Αυτό – αλλά και έτερα άκρως προκλητικά – δηλώνει ο τουρκόψυχος δήμαρχος Αρριανών Ροδόπης (και αντιπρόεδρος της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης» Ιμπραήμ Σερήφ. Αυτή τη φορά βέβαια οι δηλώσεις έχουν να κάνουν με θέματα μειονοτικής εκπαίδευσης, όπου φαίνεται πως (και) ο λεγάμενος έχει μάθει πολύ καλά πλέον το …σκονάκι που του έχουν δώσει τα αφεντικά του από το τούρκικο ΥΠΕΞ. Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν (και πάλι) πόσο έχουν ξεσαλώσει όλες αυτές οι πρακτοράντζες (ψευτομουφτήδες, βουλευτίδια, δημαρχίδια, πολιτευτές, αυτοδιοικητικά σούργελα, κλπ) και με πόση απροκάλυπτη αλαζονεία πλέον συμπεριφέρονται, μια που κανείς δεν διανοείται καν ότι θα μπορούσε έστω να αποπειραθεί να τους συμμαζέψει.
Όπως μας πληροφορεί λοιπόν η προξενοφυλλάδα «Μπιρλίκ» (μετάφραση tourkikanea.gr), «τα εκπαιδευτικά θέματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης…διατηρούν πάντα την επικαιρότητα τους και αναμένουν την συντομότερη δυνατή επίλυση τους… Μάλιστα η Τουρκική Μειονότητας Δυτικής Θράκης στο θέμα των νηπιαγωγείων υποστηρίζει την δίγλωσση εκπαίδευση τους και δεν δέχεται με τίποτε ένα αντίθετο εκπαιδευτικό σύστημα. «Εάν σε αυτά τα κτίρια η εκπαίδευση δεν είναι δίγλωσση, τότε αυτά τα σχολεία δεν πρόκειται να ανοίξουν». Επισκεφτήκαμε ως εφημερίδα Μπιρλίκ τον δήμαρχο Αρριανών για να πάρουμε τις απόψεις του σχετικά με αυτό το θέμα. Ο δήμαρχος Ιμπραήμ Σερήφ σε αυτό το θέμα ήταν ξεκάθαρος και είπε πως δέχεται στα νηπιαγωγεία δίγλωσση εκπαίδευση και ποτέ δεν πρόκειται να δεχτεί το αντίθετο.
Ο δήμαρχος αναφερόμενος στα κρατικά νηπιαγωγεία που χτίστηκαν στα χωριά Αρίσβη, Πάσσο, Βάκος και Λαμπρό αναφέρει πως εξ αυτών λειτουργεί μόνο στην Αρίσβη –με υπογραφές από τους κηδεμόνες– ενώ στα άλλα τρία χωριά δεν γίνεται εκπαίδευση. Όπως τόνισε, «σε αυτά τα σχολεία, καθώς δεν εφαρμόζεται σύστημα δίγλωσσης εκπαίδευσης, δεν θέλουμε να εφαρμοστεί το εκπαιδευτικό σύστημα σε μια γλώσσα. Το επαναλαμβάνω, εάν σε αυτά τα σχολεία η εκπαίδευση δεν είναι δίγλωσση, τότε αυτά τα σχολεία σίγουρα δεν πρόκειται να ανοίξουν. Το εκπαιδευτικό θέμα συνεχίζει να αποτελεί ένα μεγάλο θέμα. Σε περίπτωση που τα νηπιαγωγεία είναι δίγλωσσα δεν θα υπάρξει θέμα, αλλά σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα το δεχτούμε ποτέ. Η Τουρκία στο θέμα των μειονοτήτων συνεχίζει να κάνει πολλά ανοίγματα. Ελπίζουμε παρόμοια ανοίγματα να κάνει και η Ελλάδα. Όταν υπουργοί επισκέπτονται τον δήμο μας, πάντα τους το λέμε. Έχουμε επίσης ανάγκη από γυμνάσιο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε στην Φιλλύρα, είτε στα Αρριανά, αυτό δεν είναι σημαντικό. Και το σχολείο αυτό πρέπει να είναι ισοδύναμο με το σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ. Διότι ο δήμος μας είναι κατά 99% τουρκικός και έχει ανάγκη ένα τέτοιο γυμνάσιο».
Τούρκικος δήμος, απαιτήσεις για τουρκόφωνο γυμνάσιο και λύκειο, έμμεσα τελεσίγραφα για τα νηπιαγωγεία, απειλές πως δεν πρόκειται ποτέ να ανοίξουν, αν δεν είναι τουλάχιστον δίγλωσσα. Σαν να λέμε δηλαδή, εμείς θα κάνουμε ότι μας σηκωθεί (και μας σφυρίξει το αφεντικό από το προξενείο) κι όσο για το ελληνικό κράτος σας και τους νόμους του, τα έχουμε γραμμένα κανονικά! Έβγαλε η (τουρκο)μύγα κώλο κι έχεσε τον κόσμο όλο; Προδήλως και αναντιρρήτως, αλλά μακάρι βέβαια το θέμα να ήτανε τόσο απλό…
No comments :
Post a Comment