Δικαστήριο στην Στουτγάρδη έκρινε πως μια οικογένεια Παλαιστινίων αιτούντων άσυλο δεν μπορεί να επιστρέψει από την Γερμανία στην Ιταλία διότι η τελευταία δεν κρίθηκε ως ασφαλής. «Η πλειονότητα των αιτούντων άσυλο θα πρέπει χωρίς προσκόμματα να έχει πρόσβαση σε τροφή, νερό και ηλεκτρικό» σημειώνεται στην απόφαση δικαστηρίου της Στουτγάρδης, η οποία γνωστοποιήθηκε χθες. Υπάρχουν πάρα πολλές ενδείξεις, σημειώνεται στην απόφαση, ότι η Ιταλία δεν εκπληρώνει τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της. Πολλοί από τους αιτούντες άσυλο διανυκτερεύουν σε πάρκα και εγκαταλελειμμένα σπίτια και επιβιώνουν χάρη στη βοήθεια ανθρωπιστικών οργανώσεων. Το χειμώνα δε η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη. Με αυτό το σκεπτικό, το δικαστήριο της Στουτγάρδης απαγόρευσε την σχεδιαζόμενη επαναπροώθηση στην Ιταλία μιας οικογένειας Παλαιστινίων με τρία παιδιά, από τη Συρία. Παρόμοιες αποφάσεις έχουν εκδοθεί και άλλες φορές στη Γερμανία.
Σύμφωνα με το γερμανικό νόμο περί ασύλου όλες οι τρίτες χώρες της Ε.Ε. θεωρούνται ασφαλείς και επιτρέπεται η επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο. Σε συνδυασμό με τη λεγόμενη συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ» ο αιτών άσυλο επιτρέπεται να επιστρέψει στην πρώτη χώρα της Ε.Ε. στην οποία βρέθηκε. Και συνήθως αυτή βέβαια είναι η Ελλάδα. Οι γερμανικές αρχές έχουν εν τω μεταξύ κατανοήσει τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό έχουν διακόψει για ένα χρόνο τις επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο. Στην περίπτωση της Ιταλίας δεν είναι έτσι τα πράγματα πιστεύει ο Ρόμπερτ Ντρέους από τη γερμανική Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες: «Υπάρχουν ενδείξεις για μεμονωμένα προβλήματα στο σύστημα χορήγησης ασύλου, για παράδειγμα σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν πολύ λίγα καταλύματα. Από την άλλη πλευρά όμως δεν υπάρχει μια συνολική εκτίμηση ότι γενικότερα στην Ιταλία δεν υπάρχουν αρκετά καταλύματα».
Ειδικοί πάντως επισημαίνουν πως η συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ» είναι ανεπαρκής και ξεπερασμένη. Οι χώρες του νότου επωμίζονται τα βάρη ενώ κεντροευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία δεν θέλουν να αλλάξει κάτι. Μόνο πέρυσι 3.000 άνθρωποι επαναπροωθήθηκαν από τη Γερμανία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Καρλ Κοπ από την οργάνωση για τους μετανάστες PRO ASYL λέει σχετικά: «Εάν όμως η πολιτική είναι τόσο άκαρδη τότε θα πρέπει τα δικαστήρια να διορθώσουν αυτή την κατάσταση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι με αυτή την κατάσταση των επαναπροωθήσεων». Ειδικοί και μη επισημαίνουν πως θα πρέπει να βρεθεί μια συνολικότερη ευρωπαϊκή πολιτική και να υπάρξει μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών.
Rayana Breuer / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ.σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ:
ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: ΕΝΑ ΛΟΓΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
No comments :
Post a Comment