06/04/2012

Αλήθειες και ψέμματα για τα M1A1 Abrams

Η παραχώρηση των Μ1Α1 Abrams στον ΕΣ προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση συγκεκριμένων επιχειρηματικών κύκλων γερμανικών συμφερόντων.

Στις αρχές του 2010 έγινε γνωστό ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) απέστειλε επιστολή ενδιαφέροντος (Letter of Request:LoR) στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές για τη δωρεάν παραχώρηση μεγάλου αριθμού κύριων οπλικών συστημάτων για την κάλυψη των άμεσων αναγκών του Ελληνικού Στρατού. H θετική ανταπόκριση των ΗΠΑ στην παραχώρηση 400 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams προκάλεσε σφοδρές και πρωτοφανείς αντιδράσεις από δύο πολιτικά κόμματα, ομάδες συμφερόντων που λυμαίνονται το χώρο των αμυντικών προμηθειών, αντιμιλιταριστικούς κύκλους, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Ευρωπαίους βουλευτές και ξένα ΜΜΕ!

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, κάνοντας το συνήγορο του διαβόλου, ότι όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν στο πλαίσιο της αρχικής σύμβασης των υπερκοστολογημένων πλην κορυφαίων Leopard-2HEL εξασφαλιζόταν κι η παραχώρηση των 298 μεταχειρισμένων Leopard-2A4 από τη Γερμανία, τα οποία λόγω ελληνικής αδράνειας κατέληξαν στην Τουρκία και παρατάσσονται πλέον σε επιθετική διάταξη στην Ανατολική Θράκη. Σε κάθε περίπτωση, αδιαμφισβήτητο γεγονός παραμένει ότι αυτή τη στιγμή ο Τουρκικός Στρατός παρατάσσει στο μέτωπο του Έβρου το σύνολο των σύγχρονων (Leopard-2A4), αναβαθμισμένων (M-60T SABRA) και εκσυχρονισμένων (Leopard-1T, M60A3, M48A5T2) αρμάτων μάχης που διαθέτει, αθροιστικά 1.500 έναντι 800 του Ελληνικού Στρατού.

Η σκοπιμότητα της απόκτησης των αρμάτων μάχης M1A1 Abrams
Έχοντας ως δεδομένο ότι η υλοποίηση οποιουδήποτε μείζονος εξοπλιστικού προγράμματος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι αδύνατη τουλάχιστον μέχρι το 2020, η απόκτηση των 400 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams από τον Ελληνικό Στρατό είναι μονόδρομος καθώς:

1. Θα επιτρέψει την ομαλή απόσυρση των 398 αρμάτων μάχης M48A5 MOLF από την ΑΣΔΕΝ, τα οποία βρίσκονται πλέον στο όριο του υπηρεσιακού τους βίου. Στη θέση τους θα μεταφερθούν 503 Leopard-1A5, τα οποία θεωρούνται καταλληλότερα στο νησιωτικό περιβάλλον.

2. Θα επιτρέψει την τυποποίηση των Μονάδων Τεθωρακισμένων της ηπειρωτικής Ελλάδας στο διαμέτρημα πυροβόλου των 120mm με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επιχειρησιακό επίπεδο.

3. Θα διατηρήσει την ποιοτική υπεροχή του ελληνικού αρματικού δυναμικού τουλάχιστον μέχρι την εισαγωγή των τουρκικών αρμάτων ALTAY.

Ψέμματα και ψευδοεπιχειρήματα κατά της παραχώρησης των αρμάτων μάχης M1A1 Abrams
1. Η θωράκιση και τα προς παραχώρηση πυρομαχικά διαθέτουν απεμπλουτισμένο ουράνιο (Depleted Uranium:DU). Με ανακοίνωσή του το ΓΕΣ έδωσε τέλος στα ευφάνταστα σενάρια που διακίνησαν διάφοροι κύκλοι καθώς τα άρματα μάχης M1A1HA (Heavy Armor) που φέρουν θωράκιση DU δεν παραχωρούνται από τις ΗΠΑ ενώ ο Ελληνικός Στρατός εφαρμόζει πιστά την ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαγορεύει την προμήθεια και χρήση βλημάτων DU.

2. Ο κινητήρας AGT-1500 των αρμάτων μάχης έχει υψηλή κατανάλωση κηροζίνης και θα δημιουργήσει ανάγκη για διπλή γραμμή εφοδιαστικής υποστήριξης. To ψευδοεπιχείρημα αυτό διακινήθηκε εντόνως στο διαδίκτυο από άσχετους προφανώς με το αντικείμενο, καθώς ο κινητήρας των M1A1 είναι πολυκαύσιμος, η υψηλή κατανάλωση καυσίμου παρατηρείται μόνο σε υψηλές ταχύτητες, το σύνολο των αρμάτων του ΕΣ καλύπτει ελάχιστα χιλιόμετρα σε ετήσια βάση ενώ οι μετακινήσεις σε μεγάλες αποστάσεις γίνονται αποκλειστικά με αρματοφορείς.

3. Το Κόστος Κύκλου Ζωής (ΚΚΖ) είναι υπέρογκο και θα απαιτηθεί πρόσθετο κόστος για τη δημιουργία υποδομής υποστήριξης. Σε αυτό το επιχείρημα, οι κατεξοχήν αρμόδιοι της ΓΕΣ/ΔΙΤ αποφάνθηκαν όταν προώθησαν το αίτημά τους προς την Ηγεσία καθώς είναι οι μόνοι που μπορούν να συνεκτιμήσουν τη σχέση κόστους-οφέλους, έχοντας πλήρη γνώση των στοιχείων για τη διαθεσιμότητα και τις απαιτήσεις συντήρησης των ηλικίας 50 ετών αρμάτων μάχης Μ48Α5 ΜΟLF. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι υπήρξε προνοητικότητα καθώς μαζί με τα άρματα μάχης και τα πυρομαχικά, θα αποκτηθούν επίσης άρματα με πυροβόλο 105mm για εκπαιδευτικούς σκοπούς, τεθωρακισμένα οχήματα περισυλλογής Μ88Α2, εξομοιωτές, βυτιοφόρα, συλλογές εργαλείων και λοιπών υλικών υποστήριξης και συντήρησης.

4. Το ζήτημα της πολυτυπίας των αρμάτων μάχης του ΕΣ. Ο ΕΣ χρησιμοποιεί σήμερα τρεις κύριους τύπους αρμάτων μάχης: Leopard-2HEL/A4, Leopard-1A5 και Μ48Α5 ΜΟLF. Η είσοδος των Abrams σε υπηρεσία με παράλληλη απόσυρση των M48A5 MOLF θα διατηρήσει την υφιστάμενη κατάσταση. Οποιαδήποτε άλλη ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση ας κατατεθεί.

5. H παραχώρηση των αρμάτων σχετίζεται με την απόφαση της General Dynamics να κλείσει τη γραμμή παραγωγής των Abrams. Άλλη μία ηλιθιότητα που αναπαράγεται, θέλει το βιομηχανικό κολοσσό να ελπίζει ότι η χρεωκοπημένη Ελλάδα θα αναθέσει τον εκσυγχρονισμό των υπό παραχώρηση αρμάτων μάχης στο επίπεδο Μ1Α2 για να διατηρήσει ανοικτή τη γραμμή παραγωγής των Abrams.

6. To κόστος της θαλάσσιας μεταφοράς των αρμάτων στην Ελλάδα. Αρχικά διέρρευσαν εντέχνως εξωπραγματικά ποσά για το κόστος μεταφοράς που στη συνέχεια εκτιμήθηκε από το ΥπΕΘΑ σε 8 με 10 εκατ. ευρώ. Το κόστος αυτό, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την επίσκεψη Αβραμόπουλου στην Ουάσιγκτον, δε θα επιβαρύνει το ελληνικό Δημόσιο σε αντίθεση με…



..τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων για τον α΄τρίμηνο του 2012.

Το δια ταύτα είναι ότι η παραχώρηση των αρμάτων μάχης πολεμήθηκε λυσσαλέα από συγκεκριμένα εν Ελλάδι επιχειρηματικά συμφέροντα που θα ήθελαν να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών, διαφθείροντας κρατικά στελέχη με ζεστό γερμανικό χρήμα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ που ασχολήθηκαν με το θέμα, με παντελώς διαστρεβλωμένο τρόπο, προήλθαν αποκλειστικά από τα γερμανόφωνα κράτη (Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία) που διαθέτουν προς πώληση μεταχειρισμένα Leopard-2. Δυστυχώς γι΄αυτούς υπάρχουν ακόμα Αρχηγοί και Στελέχη που βάζουν πάνω απ΄όλους την Πατρίδα.

http://strategyreports.wordpress.com/2012/04/05/

No comments :

Post a Comment