12/04/2012

Στήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας στην Κύπρο…

Την πλήρη στήριξη του Υπουργείου Αμυνας της Γαλλίας στα θέματα που αφορούν την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, εκφράζει ο Γάλλος Υπουργός Αμυνας Ζεράρ Λονγκέ σε γραπτό μήνυμα του προς τον Υπουργό Αμυνας της Κύπρου Δημήτρη Ηλιάδη. Το μήνυμα του Γάλλου Υπουργού παρέδωσε σήμερα στον κ. Ηλιάδη ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Υποθέσεων του Γαλλικού Υπουργείου Αμυνας Michel Miraillet, με τον οποίο είχε το πρωί συνάντηση στο Υπουργείο Αμυνας. Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι με τον κ. Miraillet συζήτησαν τις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες είναι, όπως είπε, «εξαίρετες σε όλους τους τομείς». Σημείωσε, επίσης, ότι ανασκόπησαν την αμυντική συνεργασία μεταξύ της Γαλλίας και της Κύπρου, και εξέτασαν τα προγράμματα που αναπτύσσονται και εφαρμόζονται σε αυτόν τον τομέα.

Ο κ. Ηλιάδης πρόσθεσε ότι στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας και της ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών ”υπάρχει άψογη συνεργασία και κοινός συντονισμός”, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για «θαυμάσιες σχέσεις με παραγωγικά αποτελέσματα». Ανέφερε ακόμη ότι συζήτησαν για τα θέματα που αφορούν την Κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι «έχουμε την πλήρη συμπαράσταση και στήριξη της Γαλλίας, ώστε να μπορέσουμε να ασκήσουμε μια μετριοπαθή αλλά αξιόπιστη Προεδρία για να προωθήσουμε τα μεγάλα θέματα πολιτικής της ΕΕ και στον τομέα μας να υπηρετήσουμε τη μεγάλη υπόθεση της Κοινής Ασφάλειας και Αμυνας των ευρωπαϊκών κρατών και των λαών της Ευρώπης». Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την κλιμακούμενη τουρκική αδιαλλαξία, σημειώνοντας ότι «συναντούμε την κατανόηση και τη μεγάλη υποστήριξη της Γαλλίας στις θέσεις της κυπριακής Κυβέρνησης όσον αφορά τη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος». 

Ανέφερε, επίσης, ότι συζήτησαν και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ότι η κοινή θέση της Γαλλίας και της Κύπρου για αυτό το ζήτημα είναι ότι η ΕΕ «μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ένα αποφασιστικό και ουσιαστικό ρόλο ώστε να δημιουργηθούν και να εγκαθιδρυθούν δημοκρατικοί θεσμοί, δημοκρατικές κοινωνίες και δημοκρατικά κράτη στην περιοχή μας, ώστε να οδηγηθούμε σε μιαν περιοχή σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στη βάση του διεθνούς δικαίου». Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε, τέλος, ότι ο κ. Miraillet του έχει μεταφέρει γραπτό μήνυμα του Γάλλου Υπουργού Αμυνας Ζεράρ Λονγκέ στο οποίο, όπως είπε, «εκφράζει τη στήριξη του Υπουργείου Αμυνας της Γαλλίας προς την Κύπρο και ιδιαίτερα την απόλυτη στήριξη του σε όλα τα θέματα που αφορούν την Κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Στις δηλώσεις του, ο κ. Miraillet αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα της άμυνας, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο Αμυνας της Κύπρου ”είναι στενός εταίρος και σύμμαχος”. Αναφερόμενος στην ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, είπε ότι η χώρα του αποδίδει μεγάλη σημασία στην προώθηση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ. Εξέφρασε, παράλληλα, την πλήρη στήριξη των Υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών της Γαλλίας προς την Κύπρο για την επιτυχή άσκηση της Προεδρίας της ΕΕ. «Προσδοκώ ότι θα αναπτύξουμε κάποιες πρωτοβουλίες και ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου γνωρίζει ότι μπορεί να στηρίζεται στο γαλλικό Υπουργείο Αμυνας», σημείωσε. Είπε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και «το περιβάλλον ασφάλειας της Κύπρου» σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της χώρας του για αυτό το ζήτημα.

Ο κ. Ηλιάδης είχε νωρίτερα συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής Εθνικής Αμυνας της Γαλλίας Olivier Darrason, στο Υπουργείο Αμυνας.

No comments :

Post a Comment