21/04/2012

ΤΙ ΘΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Όπως ένα δένδρο ο κηπουρός το κλαδεύει πετώντας τα άχρηστα κλαδιά έτσι και εμείς πρέπει να κρατήσουμε απο την αρχαία μας κληρονομιά μόνο αυτά τα στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να μεγαλουργήσουμε σήμερα. Όσα είναι περιττό βάρος θα τα αφήσουμε. Όπως η Κλασσική Ελλάδα κράτησε απο τους Μυκηναίους μόνο όσα της ήταν χρήσιμα και όπως οι Μυκηναίοι κράτησαν απο τους Μινύες και τους Μινωϊτες όσα τους ήταν χρήσιμα.

Τί προτείνω να κρατήσουμε:

1) ΓΛΩΣΣΑ. Γιατί εγκαταλείψαμε την αρχαία λέξη "κινάμωμον" και χρησιμοποιούμε την "κανέλλα";  Οι ξένοι κράτησαν την λέξη "cinnamon" ενώ εμείς την πετάξαμε !
Κερδίσαμε τίποτα; Δεν νομίζω. Στα ουσιαστικά λοιπόν μπορούμε να ξαναγυρίσουμε στους αρχαίους τύπους. Για τα ρήματα θα το ξανασκεφθούμε όταν έρθει η ώρα.

2) ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. Τα μεγάλα δημόσια κτίρια μπορούν να έχουν την όψη των αρχαίων ναών. Σε όλα τα πλούσια κράτη αυτό κάνουν. Μόνο στο ρωμέϊκο κρατίδιο δεν εφαρμόσθηκε αυτή η πολιτική.

3) ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ . Τα παντελόνια και τα πουκάμισα κατάγονται μάλλον απο την Γαλλία. Η γραβάτα κατάγεται απο την Κροατία. Γιατί θεωρείτε "σοβαρό" ένα κροατικό ένδυμα και όχι ενας ελληνικός χιτών; Παρατηρείστε στον ΟΗΕ οτι οι Ινδοί, οι Άραβες και οι Αφρικανοί πάνε με τις εθνικές τους ενδυμασίες. Εμείς που έχουμε την ωραιότερη (και πλέον ένδοξη) ενδυμασία θα πάμε με γαλλική και κροατική ενδυμασία;

4) ΟΝΟΜΑΤΑ ΘΕΩΝ. Ποιός θα είναι ο ρόλος των αρχαίων θεών στον 21ο αιώνα, το ανέφερα ήδη.

5) ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ. Θα κρατήσουμε τις παρακάτω:
Το ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ επεδίωξε
# Κάτι πιο όμορφο ( απ' ότι έκανες μέχρι τώρα ) δημιούργησε
# Κάτι παραπάνω στην Γνώση ανακάλυψε
# Εντυπωσίασε την ανθρωπότητα ακόμη περισσότερο απ' ότι οι αρχαίοι
# Κάτι ανώτερο απο τον άνθρωπο δημιούργησε

Δές την αλήθεια κατάματα χωρίς να σε τρομάζει

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ:  http://lofos.info/pythas/zeus-today.html

No comments :

Post a Comment