13/04/2012

ΚΟΡΕΑ: Η εκτόξευση απέτυχε, η ένταση παραμένει

Το βορειοκορεατικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA μετέδωσε σήμερα ότι η προσπάθεια να τεθεί σε τροχιά ένας δορυφόρος γεωπαρατήρησης απέτυχε, προσθέτοντας ότι επιστήμονες και τεχνικοί ερευνούν τα αίτια. Η μετάδοση της είδησης αποτελεί την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση από μέρους της Πιονγκγιάνγκ της αποτυχημένης εκτόξευσης ενός πυραύλου νωρίτερα σήμερα, για την οποία αναμένεται να συνεδριάσει κατεπειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εντός της ημέρας.

http://www.aegeantimes.gr/article.asp?id=45885&type=25&kata=0

Το Πεκίνο κάλεσε σήμερα σε "ηρεμία" και "αυτοσυγκράτηση" μετά την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, που θα έθετε σε τροχιά ένα δορυφόρο γεωπαρατήρησης, μια εκτόξευση που χαρακτηρίστηκε "πρόκληση" από τη διεθνή κοινότητα. "Ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα διατηρήσουν την ηρεμία τους, θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και δεν θα προβούν σε μια κίνηση που θα έβλαπτε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην (κορεατική) χερσόνησο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λίου Γουεϊμίν. "Η Κίνα σημείωσε την εκτόξευση από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας του δορυφόρου της, όπως σημείωσε και τις αντιδράσεις των ενδιαφερομένων πλευρών", πρόσθεσε ο Λίου στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Η Κίνα τήρησε σιγή σήμερα επί τουλάχιστον έξι ώρες μετά την πυραυλική εκτόξευση από τον σύμμαχό της, δείχνοντας έτσι τη δυσαρέσκειά της. Η Πιονγκγιάνγκ παραδέχτηκε την αποτυχία της εκτόξευσης του πυραύλου της, μια εκτόξευση που κατήγγειλαν οι ΗΠΑ χαρακτηρίζοντάς την κεκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου. Λίγο μετά την εκτόξευση οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους -Νότια Κορέα και Ιαπωνία- ανακοίνωσαν ότι ο πύραυλος συνετρίβη λίγο μετά την εκτόξευσή του από το διαστημικό κέντρο του Τονγκτσάνγκ-ρι, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, περίπου 50 χλμ. από τα σύνορα με την Κίνα. Μετά την πυραυλική αυτή εκτόξευση, συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Φοβούνται νέα πρόκληση από τη Β.Κορέα: Η Βόρεια Κορέα πιθανώς ετοιμάζει μια στρατιωτική πρόκληση κατά της Νότιας Κορέας, μετά την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματικός του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας. "Η πιθανότητα μιας ακόμη εκτόξευσης πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς ή μιας πυρηνικής δοκιμής, όπως και μιας στρατιωτικής πρόκλησης με στόχο την ενίσχυση της αλληλεγγύης εντός της χώρας είναι πολύ μεγάλη", δήλωσε αξιωματικός του υπουργείου Άμυνας κατά τη διάρκεια ακρόασης σε κοινοβουλευτική επιτροπή στη Σεούλ. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις στρατιωτικών ενεργειών από τη Βόρεια Κορέα, πρόσθεσε ο νοτιοκορεάτης αξιωματικός.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=13724

Αναμένεται να διευκρινιστεί επισήμως τι ακριβώς έγινε, με τις κυβερνήσεις των ενδιαφερομένων χωρών να μην έχουν προβεί ακόμα σε επίσημες ανακοινώσεις. Τα ενδεχόμενα είναι δύο: Είτε πρόκειται για κολοσσιαίο φιάσκο της Βόρειας Κορέας, είτε για επιτυχή προσπάθεια κατάρριψης του πυραύλου κατά τη φάση ανόδου (boost phase). Είναι ενδιαφέρον αν επισημάνουμε, ότι ακόμα κι αν ο πύραυλος έχει καταρριφθεί (αργά ή γρήγορα θα επιβεβαιωθεί, δεν μπορεί να κρυφτεί), τόσο η Βόρεια Κορέα όσο και οι αντίπαλοί της, ενδεχομένως να έβρισκαν ως πιο συμφέρον να επιβεβαιώσουν ότι δεν επρόκειτο για κατάρριψη. Κι αυτό με μια πολύ απλή λογική: Από τη στιγμή που οι Βορειοκορεάτες θα έχουν λάβει το σαφέστατο μήνυμα, πιθανότατα να κριθεί ότι το να «ρεζιλευτεί» διεθνώς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας να το οδηγήσει σε σκλήρυνση της στάσης του το οποίο θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη ερμηνεία, ότι η δημοσιοποίηση της επιτυχίας θα λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι στο Ιράν, ή σε τελική ανάλυση θα αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα στην απόφαση εκτόξευσης κάποιου βαλλιστικού πυραύλου, πιθανότητα η οποία ούτως ή άλλων είναι ιδιαίτερα χαμηλή, λόγω του ορθολογισμού που διακρίνει το ιρανικό καθεστώς παρά τα όσα λέγονται. Προφανώς, δεν θέλουμε ούτε να σκεφτόμαστε πόσοι αξιωματούχοι και με ποιον τρόπο θα πληρώσουν σε περίπτωση που η εκτόξευση απλώς αποτέλεσε μια κολοσσιαία αποτυχία για τη Βόρεια Κορέα. Θα επανέλθουμε με όσα νέα στοιχεία προκύψουν. 

No comments :

Post a Comment