04/03/2012

Πρόσφατες Δραστηριότητες Τουρκίας στα Βαλκάνια

Δεν αποτελεί έκπληξη το συνεχές ενδιαφέρον της Τουρκίας για τα Βαλκάνια, που θεωρεί ότι αποτελούν χώρο επιρροής της, στο πλαίσιο βέβαια που της έχει καθορισθεί από τους κυρίαρχους στην περιοχή ΗΠΑ και Γερμανία.

Σερβο –Τουρκική Στρατιωτική Συνεργασία
Την πρόοδο στον τομέα της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας διαπίστωσαν η υφυπουργός Άμυνας της Σερβίας, Τάνια Μίστσεβιτς και ο τούρκος ομόλογός της, Ουμίτ Ντουντάρ, κατά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, ενώ εξέφρασαν την ελπίδα ότι και στο μέλλον θα συνεχιστεί η ίδια πορεία. Οι συνομιλίες τους επικεντρώθηκαν στη δέσμευση της Τουρκίας να αναλάβει τις εργασίες μετατροπής του στρατιωτικού αεροδρομίου Μόραβα, κοντά στο Κράλιεβο, σε πολιτικό, αλλά και στα κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα για το 2012. Κατά την επίσκεψή της στη Τουρκία, η κα Μίστσεβιτς, συναντήθηκε επίσης με τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα αμυντικής βιομηχανίας, Μουράτ Μπαγιάρ, καθώς και με εκπροσώπους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Συνάντηση Γκιούλ – Ιζεμπέκοβιτς στην Άγκυρα
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, είχε το μέλος του τριμερούς προεδρείου της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, την περασμένη Τετάρτη στην Άγκυρα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Γκιούλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εντατικοποίηση των συναντήσεων μεταξύ των αρχηγών κρατών των Δυτικών Βαλκανίων και υπογράμμισε την προσδοκία του να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στο πλαίσιο της επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων. Από την πλευρά του, ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς ζήτησε από την Τουρκία να συμβάλει δυναμικότερα στην ανασυγκρότηση της Βοσνίας, κυρίως στο τομέα των επενδύσεων. Επίσης, οι Ιζετμπέγκοβιτς και Γκιουλ συμφώνησαν στη συνέχιση της διαδικασίας των τριμερών συναντήσεων κορυφής μεταξύ των Βαλκανικών χωρών και της Τουρκίας, καθώς «τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από αυτές τις συναντήσεις είναι ενθαρρυντικά».

Κουμπαριές Προέδρων Τουρκίας – ΠΓΔΜ
Συνάντηση προέδρων Τουρκίας και ΠΓΔΜ, Αμπντουλάχ Γκιουλ και Γκιόργκι Ιβάνοβ στην Κων/πόλη, σε γάμο τούρκου επιχειρηματία, όπου οι δύο πρόεδροι ήταν κουμπάροι. Η ε/φ Νovosti, σημειώνει ότι, πέραν του πρόεδρου της ΠΓΔΜ, στο γάμο παρέστησαν και σκοπιανοί επιχειρηματίες, καθώς και ο Ίβιτσα Κόνεβσκι, επικεφαλής του σκοπιανού δήμου Aerodrom, στον οποίο ο εν λόγω τούρκος επιχειρηματίας θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή μεγάλου συγκροτήματος πολυκατοικιών.

No comments :

Post a Comment