29/02/2012

Η Ρουμανία θέτει ζήτημα Βλάχων στη Σερβία και αρνείται να υπογράψει στην ΕΕ - Η Σερβία Θυσιάζει το Κοσσυφοπέδιο

Η Ρουμανία απείλησε να ματαιώσει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διασφάλιση του καθεστώτος του υποψήφιου μέλους για τη Σερβία, αναδεικνύοντας μια παλιά διαμάχη για τα δικαιώματα μιας μειονότητας στην πρώην γιουγκοσλαβική χώρα. Σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σήμερα, η ρουμανική αντιπροσωπεία απροσδόκητα, αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία για το καθεστώς της υποψήφιας χώρας. Η αντιπροσωπεία, ζήτησε τη διαβεβαίωση ότι τα δικαιώματα μιας μικρής εθνικής ομάδας Ρουμάνων που βιώνουν στη Σερβία να προστατευτούν, όπως σημειώνει το Reuters.

Επιπρόσθετα, η σερβική εφημερίδα ‘Blic’ αναφέρει ότι η Ρουμανία έχει θέσει προϋπόθεση για επίλυση του «θέματος των Βλάχων» στη Σερβία. Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι η Γερμανία, η οποία είχε κρατήσει μια σκληρή στάση κατά της Σερβίας, έδωσε εν τέλει το πράσινο φως στο Βελιγράδι, αφού συμφώνησε με την Πρίστινα για την εκπροσώπηση του Κοσσυφοπεδίου σε περιφερειακές συμμετοχές. «Η Σερβία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και τώρα η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο της» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε.

Σε δήλωση, εξάλλου, από το γραφείο του Σέρβου προέδρου, Μπόρις Τάντιτς, όπως αναφέρει το σερβικό δημοσίευμα, απευθυνόμενο προς το Βουκουρέστι, σημειώνει ότι δεν είναι σοβαρό πρόβλημα (το θέμα των Βλάχων) και επί του παρόντος γίνονται προσπάθειες μέσω της διπλωματικής οδού για να ξεπεραστεί. Η ‘Blic’ τονίζει ότι την τελευταία στιγμή η Ρουμανία και η Λιθουανία έχουν αλλάξει στάση ως προς την Σερβία, η μία για την αντιμετώπιση των δικαιωμάτων των Βλάχων και η άλλη για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την οποία έχει ζητήσει και η Σερβία.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, το Βελιγράδι και η Πρίστινα συμφώνησαν στο ζήτημα της περιφερειακής εκπροσώπησης του Κοσσυφοπεδίου, πράγμα που θα οδηγήσει σε περαιτέρω πρόοδο για την ένταξη των δύο πλευρών στην ΕΕ. Η συμφωνία Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου, που πραγματοποιήθηκε με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ στις Βρυξέλλες μετά από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων προσδίδει στην Πρίστινα νέα θέση στη διεθνή κοινότητα και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη του Βελιγραδίου στην ΕΕ. Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε και η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον δέχθηκαν με ικανοποίηση τη συμφωνία ως ένα «σημαντικό βήμα προς τα μπρος». Η Άστον χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη» εν όψει των προσεχών διαβουλεύσεων για την επίσημη αναγνώριση της Σερβίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Σε ότι αφορά το Κοσσυφοπέδιο φαίνεται ότι πλέον άνοιξε ο δρόμος για την αναγνώριση του, μεταφράζοντας χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία τις δηλώσεις της αμερικανίδας υπουργού εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον «Είναι ένα σημαντικό βήμα για το Κοσσυφοπέδιο. Οι συμφωνίες αυτές συνάδουν με την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου και φέρνουν το Κοσσυφοπέδιο πιο κοντά στην πλήρη ένταξη στην ΕΕ, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν. Το Κοσσυφοπέδιο τώρα θα συμμετέχει σε περιφερειακά φόρα ως ίσος εταίρος, εκπροσωπώντας και μιλώντας για τον εαυτό του». Το έπαθλο βέβαια της Σερβίας σύμφωνα πάντα με την Χίλαρι Κλίντον σημαντικό «Ελπίζουμε ότι οι συμφωνίες αυτές θα ανοίξουν επίσης την πόρτα στην υποψηφιότητα ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ. Η πρόοδος της Σερβίας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι καλή για τη Σερβία, καλή για το Κοσσυφοπέδιο και καλή για το μέλλον ολόκληρης της περιοχής».

Η Σερβία μέχρι τώρα αντιστεκότανε με σθένος στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας, που διακήρυξε το Κοσσυφοπέδιο από τον Φεβρουάριο του 2008, ενώ περισσότερες από 80 χώρες, περιλαμβανομένων και 22 από τις 27 της ΕΕ, το έχουν αναγνωρίσει. Η κάμψη αυτής της αντίστασης ήταν ακόμη μια απαίτηση των ΗΠΑ – Γερμανίας για την απόδοση στη Σερβία του καθεστώτος της υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας. Η Σερβία βέβαια έχει δηλώσει ότι εξακολουθεί να έχει αρμοδιότητα για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι, το οποίο σε δημοψήφισμα νωρίτερα κατά τον τρέχοντα μήνα ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία να αψηφήσει τους κυβερνητικούς θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με την επιτευχθείσα λύση, αντί του μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενου τίτλου Κοσσυφοπέδιο-UNMIK, το Κοσσυφοπέδιο θα παρουσιάζεται ως Κοσσυφοπέδιο*. Η υποσημείωση θα αναφέρει: «Η ονομασία αυτή συνάδει, με την επιφύλαξη των θέσεων που αφορούν στο καθεστώς, με το ψήφισμα 1244 του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ και τη γνωμοδότηση του διεθνούς δικαστηρίου για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου».

Τόσο το Βελιγράδι όσο και η Πρίστινα, που διαφώνησαν για τη μνημόνευση της διακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου στην υποσημείωση, δήλωσαν ότι κέρδισαν μετά το πέρας της συνάντησης. Ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς δήλωσε μετά τη συμφωνία ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν θα παρουσιάζεται ως ανεξάρτητο κράτος σε περιφερειακά φόρα. «Με την επιτευχθείσα συμφωνία, η πολιτική που προωθούσα ‘για την Ευρώπη και για το Κοσσυφοπέδιο’ και για την οποία έλαβα την υποστήριξη των πολιτών της Σερβίας έχει περάσει αυτή την ιστορική δοκιμασία, αποδεικνύοντας έτσι ότι αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση που έχει αποτελέσματα. Η πολιτική αυτή εξασφαλίζει το ευρωπαϊκό μέλλον της Σερβίας και διαφυλάσσει τα εθνικά μας συμφέροντα, παράλληλα όμως δείχνει ότι η Σερβία αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη». Ο κύριος διαπραγματευτής της Σερβίας Μπόρκο Στεφάνοβιτς δήλωσε «Είμαστε ικανοποιημένοι που έχει εξαλειφθεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα», «Αυτό… επιτρέπει επίσης στη Σερβία να σταθεί περήφανα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ένα ιστορικό δεσμεύσεων που έχουν εκπληρωθεί πλήρως».

Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός Βόγισλαβ Κοστουνίτσα, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας, δήλωσε ότι η Σερβία έχει «εξευτελιστεί» στις συνομιλίες. «Οι αποσχιστές θα εκπροσωπούνται στα περιφερειακά συμβούλια με μια υποσημείωση, η οποία εκτός του ψηφίσματος 1244 των ΗΕ θα μνημονεύει και τη γνωμάτευση του διεθνούς δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου δεν αποτελεί παράβαση του διεθνούς δικαίου». Ο Πρέντραγκ Σίμιτς, καθηγητής του τμήματος πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, δήλωσε ότι η απόφαση των Βρυξελλών ήταν ένας συμβιβασμός ο οποίος «ενδέχεται να είναι σκληρός για το Βελιγράδι, ωστόσο θα καταστήσει δυνατή την περαιτέρω ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ». Σε αυτές βέβαια τις περιπτώσεις είναι να γίνει η αρχή των παραχωρήσεων, μετά τα υπόλοιπα είναι εύκολα. Είμαστε πλέον μπροστά σε μια de facto αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και από δω και πέρα όλα είναι θέμα διατύπωσης, για να καταστούν ευκολόπεπτα από τους ρομαντικούς.

No comments :

Post a Comment