27/02/2012

ΗΠΑ: Ο εφιάλτης της φτώχιας

Σβήνει τ' όνειρο εκατομμυρίων ανθρώπων για ευημερία. Περισσότερα από 17,2 εκατομμύρια νοικοκυριά, ένα στα εφτά δηλαδή νοικοκυριά της χώρας, χαρακτηρίζονταν από την αβεβαιότητα και ανασφάλεια ως προς το φαγητό της οικογένειας, το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία των ΗΠΑ. ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ καταπολέμησης της φτώχιας βρίσκεται ένας στους 6 Αμερικανούς, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τρίτη χειρότερη θέση στον τομέα της φτώχιας μεταξύ των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α

Πολύς θόρυβος γίνεται για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν επικεντρώσει στις εικόνες εξαθλίωσης τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το ερώτημα που προκύπτει είναι ποια είναι η κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Μπορεί να παρουσιάζεται ότι η κρίση που ξεκίνησε από την Αμερική με την κατάρρευση της φούσκας της Lehman Brothers περιορίστηκε και επομένως η κατάσταση δεν ξέφυγε από τον έλεγχο, όμως οι αριθμοί που αφορούν στα επίπεδα της φτώχιας και της πείνας στην υπερδύναμη πραγματικά σοκάρουν. Τη δεδομένη χρονική στιγμή μπορεί οι ΗΠΑ να φαντάζουν ως ένας από τους πιο δημοφιλείς μεταναστευτικούς προορισμούς για τους Έλληνες νέους μετανάστες, όμως πέρα από αμερικανικό όνειρο και όταν τα λαμπερά φώτα σβήνουν, σβήνει τ' όνειρο εκατομμυρίων ανθρώπων για ευημερία, κυρίως στις πολιτείες της μεσοδυτικής περιοχής της χώρας.

Η πιο πρόσφατη απογραφή στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε το 2010 και την ίδια χρονιά, αλλά και το 2011 έγινε η έρευνα και ανάλυση των στοιχείων για το βιοτικό επίπεδο των Αμερικανών πολιτών και βάσει αυτής της στατιστικής παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον τα ευρήματα.

Η πορεία στο πέρασμα των χρόνων: Στα τέλη του 1950, το 22,4% των Αμερικανών ζουσαν κάτω από το όριο της φτώχιας, δηλαδή 40 εκατομμύρια άνθρωποι, όμως οι αριθμοί αυτοί έπεσαν δραστικά το 1960, καθώς το 1973 το ποσοστο φτώχιας ήταν στο 11,1%. Από τα μέσα του 1980 οι φτωχοί στην Αμερική πληθαίνουν και στο 1990 σταθεροποιούνται και παρουσιάζουν νέα μείωση στο 11,3% το 2001, ενώ το 2004 ανεβαίνουν στο 12,7%.

Το 2010 και 2011: Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης το 2010, 46,9 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν στην φτώχια από 37,3 εκατομμύρια που ήταν το νούμερο το 2007, ενώ και το 2011 συνεχίστηκε η άνοδος των ποσοστών, συμπληρώνοντας έτσι 5 συναπτά χρόνια αύξησης των επιπέδων φτώχιας στις ΗΠΑ. Επίσης είναι εντυπωσιακό ότι 20,5 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχιας και εξαθλίωσης, δηλαδή έχουν εισόδημα χαμηλότερο από 8000 δολάρια.

Περισσότερα από 17,2 εκατομμύρια νοικοκυριά, ένα στα εφτά δηλαδή νοικοκυριά της χώρας, χαρακτηρίζονταν από την αβεβαιότητα και ανασφάλεια ως προς το φαγητό της οικογένειας, το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία της Αμερικής. Από αυτά τα νοικοκυριά, τα 5,4 εκατομμύρια είχαν τεράστια προβλήματα εύρεσης φαγητού σε καθημερινή βάση. Τα νούμερα αυτά είναι τα υψηλότερα που σημειώνονται στην Αμερική τα 52 χρόνια κατά τα οποία πραγματοποιείται αυτή η μέτρηση των επιπέδων φτώχιας.

Μειονότητες: Όσον αφορά τις μειονότητες και εθνικές ομάδες μέσα στην Αμερική, ο συναγωνισμός είναι έντονος ανάμεσα στους Ισπανόφωνους που έχουν ένα ποσοστό φτώχιας στο 26,6% επί του συνολικού πληθυσμού τους, ενώ το 27,6% των Αφροαμερικανών είναι κάτω από το επίπεδο φτώχιας. Σε σαφώς καλύτερη μοίρα είναι οι λευκοί μη Ισπανόφωνοι, με το ποσοστό φτώχιας να αγγίζει το 9,9% και οι Ασιάτες στο 12,1%. Διαφορές παρουσιάζονται και μεταξύ αυτών που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ και σε αυτούς που είναι πρώτης γενιάς μετανάστες, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το 19,9 όσων γεννήθηκαν σε άλλη χώρα και μετανάστευσαν στην Αμερική ζει κάτω από τα επίπεδα φτώχιας, ενώ το ποσοστό περιορίζεται στο 14,4 γι' αυτούς οι οποίοι γεννήθηκαν στις ΗΠΑ. Επίσης, μεγάλα ποσοστά φτώχιας παρουσιάζονται σε μονογονεϊκές οικογένειες με διαζευγμένες μητέρες.

Δεν μπορούν ν’ αρρωστήσουν…: ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμή σοκάρει το στοιχείο εκείνο της μελέτης που υπογραμμίζει ότι 49,9 εκατομμύρια πολίτες ή το 16,3% του πληθυσμού δεν έχει καμία απολύτως ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ασφάλεια. Επιπροσθέτως, 50 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν τη Medicaid, την ιατροφαρμακευτική ασφάλεια της Πολιτείας που απευθύνεται σε φτωχούς πολίτες και αποτελεί ένα σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκές πρόγραμμα κάλυψης ασθενών. Επίσης, το 2010, 10 εκατομμύρια άνθρωποι έπαιρναν ασφάλιση μέσω της κάρτας ανεργίας τους.

Στα όρια της κατάσχεσης: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ της γενικότερης κατάστασης είναι ότι 1 στους 6 Αμερικανούς ανήκει σε κάποιο κυβερνητικό πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχιας, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην τρίτη χειρότερη θέση στον τομέα της φτώχιας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας και απογραφής είναι ότι 1 στα 7 στεγαστικό δάνειο στο πρώτο εξάμηνο του 2010 ήταν αδύνατο να αποπληρωθεί και ήταν στα όρια της κατάσχεσης και δημοπρασίας. Επίσης, το 28% των οικογενειών στην Αμερική, σήμερα έχουν ένα μέλος που αναζητά απεγνωσμένα εργασία πλήρους απασχόλησης.

Εκατομμύρια παιδιά πεινούν: Το 2010, τα ποσοστά φτώχιας για τα παιδιά κάτω των 18 ετών, ανέβηκαν από το 20,7% στο 22%, δηλαδή ένα στα πέντε παιδιά ζει σε συνθήκες φτώχιας. Ακόμα, το 9,8% των νοικοκυριών με πρόβλημα υποσίτισης είχαν ένα ή περισσότερα παιδιά, ενώ το 3,2% αυτών των νοικοκυριών προσέφερε με δυσκολία το ελάχιστο φαγητό στα παιδιά.

ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗ ΦΤΩΧΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟ 2010

ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΦΤΩΧΙΑ 16 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ 22,0%

- ΛΕΥΚΑ, ΜΗ ΙΣΠΑΝΟΦΩΝΑ 5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ 12,4%

- ΜΑΥΡΟΙ 4,8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ 38,2%

- ΙΣΠΑΝΟΦΩΝΟΙ 6,1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ 35,0%

- ΑΣΙΑΤΕΣ 547 ΧΙΛΙΑΔΕΣ 13,6%

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/02/blog-post_3593.html

No comments :

Post a Comment