31/01/2012

Αυστραλία: Ανάπτυξη νέου τυφεκίου και όπλων Πεζικού - Αντίδραση με εύσχημο τρόπο για το F-35

Η Thales Australia ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με την αυστριακή Steyr Manlicher, για την από κοινού σχεδίαση και εμπορική προώθηση όπλων πεζικού στη διεθνή αγορά. Οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν στην έρευνα και ανάπτυξη των νέων συστημάτων. Την κύρια προσπάθεια στο εμπορικό τμήμα θα έχει η Steyr, εκτός από τις αγορές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Ήδη, το 2008, η Thales Australia είχε λάβει συμβόλαιο για την ανάπτυξη ενισχυμένης έκδοσης του F88 (Steyr AUG), στα πλαίσια της 3ης Φάσης του προγράμματος Land 125 Soldier Combat System. Αντίστοιχο πρόγραμμα είχε δοθεί και τον Οκτώβριο του 2011, ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

http://www.defence-point.gr/news/?p=35578

Η Αυστραλία είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να αγοράσει 100 αεροσκάφη F-35A (CTOL – Conventional Take-Off and Landing) με τα οποία θα αντικαταστήσει τα F/A-18A/B Hornet και τα 24 F/A-18F Super Hornet που διαθέτει. Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων και των συνεπαγόμενων καθυστερήσεων στο πρόγραμμα του F-35, αλλά και λόγω του επιχειρηματικού, πολιτικού και οικονομικού χαρακτήρα των όποιων αρνητικών αποφάσεων εκ μέρους των εταίρων του προγράμματος, η Αυστραλία προτίμησε να αντιδράσει με ένα πολύ πιο εύσχημο τρόπο.


Ο Υπουργός Άμυνας, Στίφεν Σμιθ, δήλωσε εχθές ότι η χώρα του θα αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμα προμήθειας των 12 από τα 14 αεροσκάφη F-35A που έχει ήδη παραγγείλει. Η αναθεώρηση θα οδηγήσει σε χαμηλότερο ρυθμό παραλαβής των μαχητικών, ώστε να δοθεί χρόνος για τις πτητικές δοκιμές και την ενσωμάτωση των τεχνικών αλλαγών. Μέχρι στιγμής η Αυστραλία έχει υποχρέωση βάσει της σύμβασης που έχει υπογράψει, να παραλάβει το 2014 τα δύο πρώτα F-35. Τα υπόλοιπα δεν πρόκειται να παραληφθούν πριν από το 2017. Είναι μια ενδιάμεση λύση το να καθυστερήσει το χρονοδιάγραμμα παραλαβής τους. Ουσιαστικά δίνει χρόνο στην ωρίμανση του αεροσκάφους, προκειμένου να μην αναγκαστεί να μειώσει τον προς απόκτηση αριθμό μαχητικών. Κάτι τέτοιο θα εκτίνασσε το κόστος του μαχητικού, αφού αυτό θα έπρεπε να επιμεριστεί σε λιγότερες μονάδες και ίσως σε άλλες αλυσιδωτές παρενέργειες.

http://www.defence-point.gr/news/?p=35574

No comments :

Post a Comment