Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και αντικείμενο την ανάλυση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από θέματα ενέργειας και το συντονισμό των δύο Υπουργείων. Αυτό απαιτεί, σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ, η απόφαση της κυβέρνησης, που στηρίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί για άνοιγμα των διαδικασιών που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα, να διαχειριστεί τα ζητήματα της ΑΟΖ, ιδιαίτερα αυτά που ενδεχομένως προκύπτουν στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η εντολή που έχει δοθεί στους διαχειριστές των Ελληνο-Τουρκικών ζητημάτων αλλά και όσων ασχολούνται με θέματα θαλασσίου δικαίου, είναι να μην προχωρήσουν περεταίρω σε συνομιλίες ως ότου υπάρξει νέα κυβέρνηση, σαν αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών. Κι αυτό καθώς δυό από τα τρία κυβερνητικά κόμματα (ΝΔ και ΛΑΟΣ) θεωρούν ότι στη διάρκεια των Ελληνο-Τουρκικών συναντήσεων ανάμεσα σε εκπροσώπους του ΥΠΕΞ και αντίστοιχου Τουρκικού, η Αθήνα εμμέσως έχει δώσει την αίσθηση ότι η συζήτηση για το Αιγαίο, “δεν περιλαμβάνει και το Καστελλόριζο“, κάτι που αν συμβαίνει το θεωρούν απαράδεκτο.
Το Καστελλόριζο και η ευρύτερη περιοχή του, το καθιστούν σημείο- κλειδί, στους σχεδιασμούς για τον καθορισμό της ΑΟΖ ανατολικά και νοτιο-ανατολικά και σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη ΝΔ, που ασχολείται με τα θέματα θαλασσίου δικαίου, “δεν συντρέχει κανείς λόγος να μην προχωρήσουμε σε οριοθέτηση ακόμη κι αν η Τουρκία ζητήσει να προσφύγη στη Χάγη”. Η χρονική περίοδος που το θέμα αναμένεται να τεθεί, συμπορεύεται με τη χρονική διάρκεια κατά την οποία η Κύπρος θα έχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δεύτερο εξάμηνο του 2012), χρονική περίοδος κατά την οποία η κυβέρνηση (η όποια) θα έχει ανάγκη να προσφέρει “ενέσεις αισιοδοξίας” στον Ελληνικό λαό.
No comments :
Post a Comment