08/11/2011

ΑΔΙΟΡΘΩΤΟΙ: Välkommen till Sverige

Από Fox News / μετ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Ο Ilmar Reepalu είναι ο Δήμαρχος του Μάλμο, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Σουηδίας. Είναι ένας εργατικός άνθρωπος που προσπαθεί να προωθήσει και να αναπτύξει το Malmo ως την πόλη που ηγείται στην πράσινη τεχνολογία σε όλο τον κόσμο. Ο Reepalu δίνει παρακάτω συνέντευξη όχι για την αειφορία και την εμπορική έκθεση της πόλης, αλλά για την μαζική μετανάστευση, που πολλοί θεωρούν πρόβλημα, ενώ άλλοι «δώρο».

Το ένα τρίτο του πληθυσμού του Μάλμο έχει γεννηθεί στο εξωτερικό. Ένα άλλο 10 τοις εκατό είναι διαφορετικής εθνικότητας. Η μεγαλύτερη εισροή είναι από τον μουσουλμανικό κόσμο. Πολλοί από αυτούς είναι πολύ παραδοσιακοί - μια μικρή ομάδα όμως από αυτούς είναι αρκετά ακραίοι. Η Σουηδία έχει πληθυσμό 9 εκατομμύρια – και από αυτούς, τα 1,4 εκατομμύρια είναι μετανάστες. Περίπου 100.000 έρχονται σε κάθε έτος. Για τον Ilmar Reepalu αυτό είναι ένα «καλό πράγμα». «Η Σουηδία χρειάζεται πολλούς μετανάστες», λέει, «διότι διαφορετικά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε το σύστημα πρόνοιας της χώρας μας. Εμείς, όπως τα περισσότερα μέρη της Ευρώπης, έχουμε πολύ λίγους ανθρώπους. Εντός των προσεχών 20 ετών, θα έχουμε μια έλλειψη εργατικού δυναμικού, γι 'αυτό χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους που έρχονται στη Σουηδία. Δεν έχουμε αρκετά παιδιά δικά μας».

Η Σουηδία έχει ίσως την πιο γενναιόδωρη πολιτική για τη μετανάστευση, το άσυλο και την ευημερία (των μεταναστών) στον κόσμο. Μερικοί ντόπιοι όμως έχουν αγανακτήσει με αυτό το απύθμενο πηγάδι χρηματοδότησης. Για πρώτη φορά πέρυσι, οι ψηφοφόροι εξέλεξαν το ‘άκρο-δεξιό’, αντι-μεταναστευτικό κόμμα των «Σουηδών Δημοκρατών» δίνοντάς του 20 έδρες στο Κοινοβούλιο. Ο βουλευτής Kent Ekeroth (φωτο) αμφισβητεί το επιχείρημα ότι η μετανάστευση κρατάει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Σουηδίας στη ζωή. "Τι είδους μετανάστες παίρνουμε; Είναι οι άνθρωποι από τη Σομαλία που δεν έχουν κάνει τίποτα άλλο εκτός από τον βόσκουν πρόβατα ολόκληρη τη ζωή τους και περιμένουμε από αυτούς να ωφελήσουν τη κοινωνία μας; Είναι γελοίο. " 

Οι Σουηδοί Δημοκράτες ζητούν περικοπές 90 τοις εκατό για τη μετανάστευση, ανακατανομή των χρημάτων που δαπανώνται σήμερα για τη στέγαση και φροντίδα για τους πρόσφυγες σε προγράμματα για τη βελτίωση της ζωής στις χώρες καταγωγής τους. "Εάν φέρεις ένα μετανάστη στη Σουηδία, είναι ακριβό. Κοστίζει πολλά χρήματα. Αν βάλεις τα χρήματα για να χρησιμοποιηθούν στην Αφρική ή τη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού, μπορείς να βοηθήσεις εκατοντάδες περισσότερους". Ο Ekeroth προχωρεί ακόμη περισσότερο," Αν βάλετε αυτά τα χρήματα εκεί για να τους βοηθήσεις με τρόφιμα, με ιατρική, εκπαίδευση ή οτιδήποτε άλλο, μπορείς να βοηθήσεις εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες, περισσότερο. Έτσι τι είναι πιο ανθρώπινο; Να βοηθήσεις ένα άτομο να ζήσει μια ζωή πολυτέλειας εδώ στη Σουηδία ή να βοηθήσεις 1000 να αποφύγουν την πείνα στην Αφρική; "

Οι απόψεις των Σουηδών Δημοκρατών έχουν γίνει στόχος τόσο της αριστεράς της Σουηδίας, όσο και των μεταναστών. Ο Ekeroth ταξιδεύει με ασφάλεια. Οι εντάσεις που έχουν έρθει ως αποτέλεσμα της διόγκωσης της μετανάστευσης έχουν επηρεάσει όλες τις πλευρές. Ταραχές έχουν ξεσπάσει περιοδικά σε μεγάλο βαθμό στην μουσουλμανική γειτονιά του Μάλμο, με την ονομασία Rosengård, που πυροδοτούνται από την αντίληψη ότι υπάρχει κακομεταχείριση των κατοίκων από την αστυνομία ή άλλες αρχές. Οι πυροσβέστες που έχουν φτάσει σε αυτές περιοχές έχουν δεχθεί επιθέσεις. Ως αποτέλεσμα, συχνά αρνούνται να απαντούν σε κλήσεις για φωτιές εκεί χωρίς αστυνομική συνοδεία.

Υπήρξε μια αντίδραση ‘ισλαμοφοβίας’. Το μεγαλύτερο τζαμί στη Σκανδιναβία βρίσκεται στο Μάλμο. Πυρπολήθηκε το 2004. Ο ένοχος δεν βρέθηκε ποτέ. Ένας ιμάμης τραυματίστηκε από πυροβολισμούς που έπεσαν μέσα στις εγκαταστάσεις του τζαμιού. Ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κέντρου στο κεντρικό τζαμί του Μάλμο, ένα άτομο που ονομάζεται Bejzat Becirov, λαμβάνει τακτικά mail μίσους, στολισμένα με γουρούνια και φωτογραφίες του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Becirov, ένας μετριοπαθής μουσουλμάνος από την πρώην Γιουγκοσλαβία, και ως εκ τούτου, Ευρωπαίος, από μια κοινότητα όπου οι γυναίκες δεν φορούν συνήθως το πέπλο, πιστεύει ότι οι ένοχοι πίσω από αυτές τις επιθέσεις εναντίον του τζαμιού μπορεί να είναι νεο-ναζί, αλλά μπορεί επίσης να είναι μουσουλμάνοι εξτρεμιστές που δεν τους αρέσει το μήνυμα του Becirov για ενσωμάτωση.

Πιστεύει ότι οι μετανάστες στη Σουηδία θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο να ενσωματωθούν. Ο Becirov αναγνωρίζει ότι είναι πιο δύσκολο για τους μη Ευρωπαίους να προσαρμοστούν σε μια φιλελεύθερη χώρα όπως η Σουηδία. "Αν κοιτάξετε τους μουσουλμάνους που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή, νομίζω ότι χρειάζεσαι 15 με 20 χρόνια πριν ενταχθούν - μια ολόκληρη γενιά." Ο Becirov πιστεύει ότι ο αριθμός των μουσουλμάνων που Μάλμο που ασπάζεται την εξτρεμιστική ιδεολογία είναι μικρή, αλλά ότι οι μέθοδοι στρατολόγησης τους είναι επιθετικοί. Όπως λέει ο ίδιος, ‘όπως του πύθωνα’. Ο Ekeroth ανησυχεί για το πώς τα ακραία στοιχεία ενεργούν. «Υπάρχει ανεπίσημη αστυνομία της Σαρία που κυκλοφορεί στο Rosengård, ελέγχοντας το πώς ντύνονται οι γυναίκες, και υπάρχουν ανεπίσημα δικαστήρια της Σαρία που λειτουργούν στο Μάλμο», λέει.

Παρά τη διαμάχη, οι Σουηδοί που έδωσαν συνέντευξη έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό του Μάλμο υποστήριζαν την μεταναστευτική πολιτική της χώρας τους. Μια νεαρή γυναίκα είπε στο Fox News, «νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε περισσότερους. Ξέρω ότι λίγοι άνθρωποι θα συμφωνούσαν μαζί μου." Ένας νεαρός άνδρας προσθέτει, "πιστεύω ότι είναι καλό. Δημιουργεί μεγάλη ποικιλομορφία." Μια άλλη νεαρή γυναίκα, όταν ρωτήθηκε για το πρόσωπο της Σουηδίας που αλλάζει δραματικά λόγω της μαζικής μετανάστευσης, είπε, "Νομίζω ότι όλα όσα αποκαλούμε πολιτισμό αυτή τη στιγμή, είναι τόσο ρευστά σε όλη την ιστορία. Δεν νομίζω ότι μπορούν να παρακαμφθούν έτσι. Ό, τι έρχεται, προσθέτει μόνο στον πολιτισμό, δεν αφαιρεί." Η Σουηδία έχει δεχθεί περισσότερους Ιρακινούς πρόσφυγες από ό, τι οι Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνει ο δήμαρχος του Μάλμο. Αυτό είναι κάτι για το οποίο πολλοί Σουηδοί είναι περήφανοι. Ο δήμαρχος Reepalu πιστεύει ότι αντί να ελαττώσει την μετανάστευση, η Σουηδία θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει εκείνους που έρχονται στη Σουηδία να προσαρμοστούν στη νέα ζωή τους, ειδικά τα παιδιά.

ΔΕΙΤΕ:

No comments :

Post a Comment