17/11/2011

USMC: Γλειφιτζούρι για τον πόνο!

Οι νοσοκόμοι μάχης του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ έχουν, πλέον, στη διάθεσή τους ένα νέο προϊόν για την καταπράυνση του πόνου από σοβαρούς τραυματισμούς κατά τη μάχη. Είναι γνωστό ως το «γλειφιτζούρι μορφίνης» αν και το κύριο συστατικό του είναι η φεντανύλη, ένα πολύ δυνατό παυσίπονο, κατά πολύ ισχυρότερο της μορφίνης. Σε αντίθεση με τη μορφίνη που χορηγείται ως ενέσιμο σε κάποιο μεγάλο μυ του σώματός μας, η φεντανύλη χορηγείται ως γλειφιτζούρι με γεύση μούρων και τοποθετείται εντός της στοματικής κοιλότητας και δίπλα στο μάγουλο του τραυματία. Χάρη στο σάλιο το γλειφιτζούρι φεντανύλης λειώνει και με την κατάπωση μεταφέρεται ταχύτερα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Τα στελέχη των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, όπως και αυτά της MARSOC (Marines Special Operations Command) χρησιμοποιούν εδώ και μερικούς μήνες το νέο παυσίπονο. Το γλειφιτζούρι φεντανύλης θεωρείται πολύ πιο αποδοτικό σε σχέση με τη μορφίνη. Η τελευταία, λόγω της ένεσης μέσω της οποίας χορηγείται, μπορεί να προκαλέσει σοκ στον μυ ή ο μυς μπορεί να είναι σε κακή κατάσταση λόγω τραύματος, με αποτέλεσμα να μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος, οπότε και δρα με πολύ πιο αργό ρυθμό. Αντιθέτως, στο στόμα η κυκλοφορία του αίματος είναι συνήθως πολύ καλύτερη. Επιπλέον, αν ο τραυματίας αρχίζει να μπαίνει σε στάδιο μειωμένης αντίδρασης λόγω του τραυματισμού, είναι αδύνατο να αφαιρέσεις μορφίνη ενώ είναι πολύ εύκολο να σταματήσεις τη χορήγηση της φεντανύλης απλά αφαιρώντας το γλειφιτζούρι, ώστε να διατηρηθούν οι ζωτικές του λειτουργίες υψηλές.

Η φεντανύλη, στην αρχή της κυκλοφορίας της, χορηγείτο στους ασθενείς με καρκίνο ενδοφλέβια και σύμφωνα με την DEA (Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ) είναι 80 φορές ισχυρότερη από τη μορφίνη. Αυτό, όμως, την καθιστά και υψηλά εξαρτησιογόνο ουσία. Για αυτό επιτρέπεται να τη μεταφέρουν μόνο οι νοσοκόμοι μάχης και για αυτό γίνεται καταμέτρησή της, ακόμα και των πλαστικών βάσεων επί των οποίων βρίσκεται το γλειφιτζούρι. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ, η φεντανύλη στους κύκλους των εμπόρων ναρκωτικών και χρηστών είναι γνωστή και ως Apache, China Girl, China White, Dance Fever, Friend και TNT.

No comments :

Post a Comment