17/11/2011

Στόχος Ιράν: Η Boeing παρέδωσε την πρώτη «μητέρα όλων των διατρητικών βομβών» στη USAF

ImageΗ Αμερικανική εταιρεία Boeing παρέδωσε την πρώτη παρτίδα της νέας γιγάντιας διατρητικής βόμβας βάρους 15 τόνων περίπου η οποία είναι βαρύτερη κατά 5 τόνους από την πιο ισχυρή βόμβα που διέθετε το αμερικανικό οπλοστάσιο.

Στόχος των βομβών αυτών υπόγειες εγκαταστάσεις κτισμένες μέσα σε ορεινούς όγκους και θωρακισμένα υπόγεια καταφύγια. Με κόστος 314 εκατ. $ η USAF έχει παραγγείλει συνολικά 20 βόμβες οι οποίες ονομάζονται Μαζική Διάτρηση Πυρομαχικών (ΜΟΡ) χρησιμοποιούν κατεύθυνση GPS και μεταφέρονται από αεροσκάφη B-52 και Β-2.


Με πολεμική κεφαλή που ξεπερνά τους 2,5 τόνους και μήκος πάνω 6 μέτρα η ΜΟΡ δοκιμάστηκε πρόσφατα στο πεδίο βολής του White Sands στο Νέο Μεξικό, εκεί που είχει πραγματοποιηθεί και η πρώτη δοκιμής της ατομικής βόμβας το 1945. Η εκρηκτική ισχύς του όπλου είναι 10 φορές μεγαλύτερη από την προηγούμενη διατρητική βόμβα BLU-109 ενώ είναι κατά 5 τόνους βαρύτερη από την θηριώδη GBU-43 MOAB, η οποία μέχρι πρότινος ονομαζόταν και ως «μητέρα όλων των βομβών». 


Στις αρχές του μήνα ο αντιπτέραρχος Scott Vander Hamm ο οποίος είναι υπεύθυνος για το στόλο των βομβαρδιστικών Β-2 είχε δηλώσει σχετικά: «κανένα άλλο όπλο δεν μπορεί να εισχωρήσει σε αυτούς του θωρακισμένους και καλά προστατευμένους υπόγειους στόχους όπως η ΜΟΡ. Έχει σχεδιαστεί ειδικά εναντίον δύσκολων στόχων εκεί που ο εχθρός τοποθετεί «πράγματα» που ο πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί ρίσκο». 


Η εταιρεία Boeing δεσμεύθηκε να μην κάνει ανακοινώσεις για το νέο αυτό όπλο ούτε καν το πότε ακριβώς παραδόθηκε η πρώτη παρτίδα των όπλων αυτών, αλλά το μόνο που έγινε γνωστό πως η ΜΟΡ δημιουργήθηκε στα εργαστήρια Skunk Works στο πλέον δηλαδή απόρρητο μέρος ερευνητικών προγραμμάτων της Boeing. 


Οι υπόλοιπες από τις παραδόσεις αναμένονται στις αρχές του 2013. 


Τμήμα ειδήσεων defencenet

No comments :

Post a Comment