19/10/2011

Στη Μέση Ανατολή υπάρχει χώρος μόνο για έναν Σάχη ή έναν Σουλτάνο

Σε άρθρο του στη τουρκική HURRIYET, ο έγκριτος δημοσιογράφος και αναλυτής SONER ÇAĞAPTAY, επισημαίνει πως τα επόμενα χρόνια αυτό που θα σηματοδοτήσει τις εξελίσεις στη Μέση Ανατολή δεν θα είναι μία Αραβο-Ισραηλινή σύγκρουση αλλά η κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα στο Ιράν και τη Τουρκία. Οι δύο χώρες παρότι έχουν κάνει κάποιες προσπάθειες προσέγγισης στο βάθος παραμένουν δύο ανταγωνίστριες χώρες. Το Ιράν αντιπροσωπεύει την αμιγώς ριζοσπαστική πλευρά του Ισλάμ σε αντίθεση με τη Τουρκία που εκπροσωπεί το μετριοπαθή Ισλάμ βασισμένο σε μία φιλοδυτική στάση.

Η απόφαση της Τουρκίας να φιλοξενήσει τα ΝΑΤΟϊκά ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφος της αποτελεί σημείο τριβής στις σχέσεις των δύο χωρών. Η Τουρκία αντιπροσωπεύει στη περιοχή της Μέσης Ανατολής τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ που ωστόσο έχει ξεκάθαρη θέση εναντίον του Ιράν. Παρά το γεγονός ότι και η Τουρκία αλλά και το Ιράν αντιτέθηκαν στην προ ετών απόφαση των ΗΠΑ σχετικά με τις επιχειρήσεις στο Ιράκ, ανέκαθεν οι δύο χώρες αλληλοκοιτάζονταν με επιφυλάξεις.

Το μοναδικό σημείο που το Ιράν και η Τουρκία ακολούθησαν κοινή γραμμή ήταν πρόσφατα στο πόλεμο ενάντια στους Κούρδους του PJKK και PKK αντίστοιχα, αν και το Ιράν έχει προχωρήσει σε ειρηνευτικές διαδικασίες με το PJKK. Σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων που οι δύο χώρες υιοθέτησαν κοινή στρατηγική, τηρούν ακριβώς αντίθετη στάση στο θέμα της Συρίας. Η μεν Τουρκία καταδικάζει και απειλεί το καθεστώς Μπάσαρ αλ Άσσαντ, ενώ το δε Ιράν το υποστηρίζει χρηματοδοτώντας το κιόλας.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS

No comments :

Post a Comment