12/09/2011

Έκρηξη σε αγωγό πετρελαίου στην Κένυα - Οι Κούρδοι διέκοψαν την παραγωγή πετρελαίου - Ολοκληρώνονται οι δοκιμές στον Nord Stream!

ImageΤρομακτικές εικόνες μεταδίδουν τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα της Κένυας, από πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγωγό πετρελαίου στην πρωτεύουσα της χώρας, με τους πυροσβέστες να δίνουν σκληρή μάχη. Ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται σε παρισσότερους από 100 ανθρώπους, οι οποίοι κάηκαν ζωντανοί. «Υπήρξε διαρροή και κάτοικοι της παραγκούπολης στο Ναϊρόμπι προσπαθούσαν να μαζέψουν το πετρέλαιο όταν σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη και πυρκαγιά. Οι φλόγες και ο καπνός έφθασαν ως τον ουρανό», δήλωσε κάτοικος της περιοχής.

2) Η περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν διέκοψε σήμερα τις εξαγωγές πετρελαίου, λίγες ημέρες μετά το αίτημά της να αποσυρθεί νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες που ενέκρινε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει δεκτό. Η ενέργεια αυτή οπωσδήποτε θα έχει επιτπάσεις στην τιμή του πετρελαίου διεθνώς, αλλά το κυριότερο δείχνει ότι η ενότητα του Ιράκ δεν είναι και τόσο "δεδομένη". «Η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν διέκοψε σήμερα τις εξαγωγές πετρελαίου, χωρίς να εξηγήσει τα κίνητρά της. Είναι μια μεγάλη απώλεια για την ιρακινή οικονομία, αλλά επίσης για τον κουρδικό και τον ιρακινό λαό», τόνισε ο υπουργός πετρελαίου του Ιράκ, ο οποίος συμμετέχει σε διάσκεψη για το πετρέλαιο στην ιορδανική πρωτεύουσα. Αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου τόνισε ότι οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Κουρδιστάν που ανέρχονταν σε 150.000 βαρέλια την ημέρα, είχαν μειωθεί τις τελευταίες δυο εβδομάδες στα περίπου 55.000 βαρέλια. 
Η περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν καταδίκασε και ζήτησε την απόσυρση νομοσχεδίου για τους υδρογονάνθρακες, που έχει εγκρίνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι «αντισυνταγματικό». Με το νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, καταμερίζονται τα έσοδα από τα δικαιώματα εξόρυξης πετρελαίου ανάμεσα στη Βαγδάτη και τις επαρχίες. Η ψήφιση του σχετικού νόμου καθυστερεί από το 2007 λόγω διαφωνιών ανάμεσα στη Βαγδάτη, η οποία θέλει να έχει το πάνω χέρι στη διαχείριση των πετρελαϊκών πόρων και τις περιφερειακές αρχές του Κουρδιστάν, περιοχής πλούσιας σε υδρογονάνθρακες, οι οποίοι θέλουν να έχουν τον έλεγχο του πλούτου τους.

3) Η εταιρεία διαχείρισης του Nord Stream –του αγωγού που συνδέει Ρωσία και Γερμανία- ανακοίνωσε πως «τεχνητό αέριο» έφτασε στην γερμανική πόλη του Lubmin σε δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Ο όρος «τεχνητό αέριο» ουσιαστικά είναι δοκιμές που αφορούν την απομάκρυνση από τον αγωγό ποσοτήτων υδρογόνου έτσι ώστε αυτός να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα πίεσης για τη μεταφορά του φυσικού αερίου. Ο αγωγός ξεκίνησε τη λειτουργία στις 6 Σεπτεμβρίου στην πόλη Vyborg υπό την παρουσία του Ρώσου πρωθυπουργού Vladimir Putin. Θα χρειαστεί ακόμη ένας μήνας για να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα επίπεδα πίεσης έτσι ώστε να ξεκινήσει η κυκλοφορία του φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Γερμανία ανακοίνωσαν Γερμανοί επίσημοι. Η επίσημη έναρξη λειτουργίας του Nord d Stream σχεδιάζεται για τον ερχόμενο Νοέμβριο. Στην τελετή πρόκειται να δώσουν το παρών τόσο ο πρόεδρος της Ρωσίας Dmitry Medvedev όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel. 

http://www.defencenet.gr/defence/index.php

No comments :

Post a Comment