09/09/2011

«Αόρατο» πλανήτη ανακάλυψε το διαστημικό παρατηρητήριο Kepler

ImageΚαλλιτεχνική απεικόνιση του «κόσμου» του Kepler. Σε πρώτο πλάνο διακρίνεται ο Kepler 19c την ύπαρξη του οποίου διαπίστωσαν οι επιστήμονες της NASA και σαν μια μικρή τελεία στο φωτεινό δίσκο του άστρου Kepler διακρίνεται ο Kepler 19b.

Το διαστημόπλοιο τη NASA Kepler ανακάλυψε ένα πλανήτη ο οποίος δεν μπορεί να παρατηρηθεί βάση των συμβατικών μεθόδων αλλά ανακαλύφθηκε από την επίδραση που έχει στην τροχιά ενός άλλου πλανήτη που παρακολουθούσε το Kepler εξαιτίας της βαρύτητάς του. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένας πλανήτης χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη μέθοδο. «Ο αόρατος πλανήτης κάνει γνωστή την ύπαρξή του από την επίδραση που έχει η βαρύτητά του στον πλανήτη που μπορούμε να παρατηρήσουμε», δήλωσε ο η αστρονόμος Sarah Ballard του κέντρου αστροφυσικής Smithsonian του πανεπιστημίου Harvard. Και οι δύο πλανήτες τόσο ο ένας που μπορεί να παρατηρηθεί όσο και ο άλλος που «προδίδει» την παρουσία του από την βαρυτική του επίδραση, περιφέρονται γύρω από το άστρο Kepler-19 το οποίο βρίσκεται 650 έτη φωτός μακριά από τη Γη στον αστερισμό της Λύρας.

Το διαστημόπλοιο Kepler εντοπίζει τους πλανήτες «κοιτώντας» -με το φωτόμετρο που διαθέτει- προς τα άστρα την ώρα που αυτά παρουσιάζουν αυξομείωση στη φωτεινότητά τους γεγονός που σημαίνει πως κάποιος πλανήτης περνά από μπροστά τους. Η διάσχιση αυτή των πλανητών εμρπός από τα άστρα που παρατηρεί το Kepler δίνει σημαντικές πληροφορίες για τους πλανήτες και το μέγεθός τους. Όσο μεγαλύτερη είναι η αυξομείωση στη φωτεινότητα του άστρου όπως αυτό παρατηρείται από το δορυφόρο. Βέβαια για να γίνει αυτό πρέπει τόσο το άστρο όσο και ο πλανήτης να είναι ευθυγραμμισμένοι σε σχέση με τη θέση του Kepler, έτσι ώστε να γίνει δυνατό να παρατηρηθεί το πέρασμα του πλανήτη εμπρός από το άστρο.

Ο πρώτος πλανήτης ο Kepler 19b πραγματοποιεί πέρασμα μπροστά από το άστρο κάθε 9 ημέρες και 7 ώρες και το ίχνος της τροχιάς του έχει απόσταση από το άστρο περί τα 15 εκατ. χλμ.-για σύγκριση η απόσταση της Γης από τον Ήλιο είναι 149 598 000 εκατ. χλμ. – κάτι ΄που σημαίνει πως λόγω της μικρής του απόστασης από το άστρο ο Kepler 19b «ψήνεται» στους 482 βαθμούς Κελσίου. Ο πλανήτης αυτός έχει διάμετρο 28.000 χλμ. περίπου –λίγο παραπάνω από το διπλάσιο της διαμέτρου της Γης- κάτι που τον κατατάσσει στο μέγεθος λίγο μικρότερο από τον πλανήτη Ουρανού του δικού μας ηλιακού συστήματος. Όσο για τον δεύτερο πλανήτη τον Kepler-19c αυτό δηλαδή που οι επιστήμονες διαπίστωσαν την ύπαρξή του, δεν ξέρουμε τίποτα άλλο εκτός από το ότι... υπάρχει.

Τμήμα ειδήσεων defencenet

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΕΠΕΙΔΗ "ΑΟΡΑΤΟΙ" ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ, ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΣΕ ..."ΠΡΟΚΑΛΥΨΗ", ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΔΥΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΙΘΑΝΟΥ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΛΟΓΙΚΟΤΕΡΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ;;; 

No comments :

Post a Comment