08/09/2011

‘’ΒΑΛΚΑΝΙΑ’’: ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κατοχή παράνομου οπλισμού στα Βαλκάνια είναι εκπληκτικά και τα αποτελέσματα άμεσα είναι ορατά σε διάφορες παράνομες ποινικές δραστηριότητες, όμως τι γίνεται με αυτά που έχουν στην κατοχή τους παράνομες οργανώσεις και με τα οποία μπορούν να εκδηλώσουν κάθε λογής τρομοκρατικές ενέργειες ή όπως συνηθίζεται να λέγεται στις μέρες μας αυτονομιστικές ή άλλες εξεγέρσεις. Δεν χρειάζεται να γίνει αναφορά σε αυτές τις οργανώσεις, που άλλες είναι γνωστές, άλλες άγνωστες αλλά που όμως καθημερινά πολλαπλασιάζονται. Εύκολο το ερώτημα, που βρέθηκαν τα όπλα σε όλες αυτές τις εξεγέρσεις της ΄΄αραβικής άνοιξης΄΄ ή στην Αλ Κάϊντα και τόσων άλλων. Σίγουρα η διασπορά όλου αυτού του οπλισμού είναι ένα τεράστιο θέμα στις μέρες μας, που τόσο πολύ απασχολεί τους αναλυτές στις αναφορές τους και θα συμφωνούσαμε με τον καθηγητή κ. Δρούγο, που τόσο βάρος δίνει σε αυτή την κατεύθυνση, για προσπάθεια ελέγχου όλης αυτής της κατάστασης και ειδικά πρόσφατα για τον έλεγχο του οπλισμού των δυνάμεων του Καντάφι. Αλλά ας δούμε σε ότι αφορά τα Βαλκάνια τι έχουν στη διάθεση τους όλοι αυτοί οι εν δυνάμει μακελάρηδες.

Στην Αλβανία ο αναλυτής Jonuz Kola αναφέρει ότι υπάρχουν πρόσφατες εκτιμήσεις ότι το 6% έως 9% του πληθυσμού έχει ένα όπλο στο σπίτι του. Αυτό προκύπτει από τους δεκάδες τυχαίους πυροβολισμούς που συμβαίνουν και καταγράφονται καθημερινά, συμπεριλαμβανομένου και ενός παιδιού 9 ετών στη Σκόδρα, το οποίο πέθανε στα χέρια του 11χρονου αδελφού του στις 18 Ιουλίου 2011. Ο Xhavit Shala, ένας εμπειρογνώμονας στο αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνει ότι το 1997 μια σημαντική ποσότητα όπλων κατέληξε στα χέρια των πολιτών, αυξάνοντας έτσι την εγκληματικότητα : «Από την απλή άσκηση βίας μέχρι το οργανωμένο έγκλημα». Ο Οργανισμός Νοτιοανατολικής και την Ανατολικής Ευρώπης για τον έλεγχο των φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού (The South Eastern and Eastern Europe Clearinghouse for the Control of Small Arms and Light Weapons (SEESAC)), ηγείται των προσπαθειών για την ενίσχυση των εθνικών και περιφερειακών δυνατοτήτων για τον έλεγχο και τη μείωση της εξάπλωσης και κακής χρήσης των μικρών και ελαφρών όπλων. Η Iva Savic, υπεύθυνη επικοινωνίας της SEESAC του γραφείου στο Βελιγράδι, δήλωσε “ο αφοπλισμός θεωρείται ακόμα ένα σημαντικό έργο το οποίο δεν έχει πλήρως αντιμετωπιστεί από τις κυβερνήσεις της περιοχής.” Αναγνωρίζει ότι η SEESAC σήμερα στερείται αξιόπιστων και πλήρων στοιχείων, σχετικά με τον ακριβή αριθμό των παράνομων όπλων που κυκλοφορούν σε διάφορες χώρες. Αλλά μια μελέτη του 2007 της SEESAC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια, με πληθυσμό 19,6 εκατομμύρια κατοίκους, έχουν σχεδόν 4.280.000 όπλα στα χέρια των πολιτών.”

Στο Κοσσυφοπέδιο, σε μια έρευνα του προγράμματος ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), η αρμόδια επιτροπή διαπίστωσε ότι από τα 400.000 όπλα στα χέρια των πολιτών, 330.000 είναι παράνομα. Η Mimoza Shahini, μια από τις κορυφαίες ψυχολόγους στο πανεπιστήμιο του Κοσσυφοπεδίου, δηλώνει ότι “η ελεύθερη πρόσβαση στα όπλα αποτελεί μόνιμο κίνδυνο όχι μόνο για τη σωματική ασφάλεια των παιδιών … αλλά επίσης παίζει ρόλο στην κοινωνική και ηθική ωριμότητα ενός παιδιού. Η χρήση όπλων αυξάνει το επίπεδο της εγκληματικότητας, ιδίως μεταξύ των νέων, ενώ τους προσφέρει και ένα μέσο για αυτοκτονία’’. Εκείνοι που γίνονται μάρτυρες της ένοπλης βίας, προσθέτει,« υποφέρουν από μετα-τραυματικό στρες ».

Η Iva Savic, αναφέρει επίσης ότι υπάρχει μια σαφής δέσμευση από τις κυβερνήσεις της περιοχής, για την αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης κατοχής όπλων. Επισημαίνει ότι το υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας ξεκίνησε μια πανεθνική εκστρατεία ευαισθητοποίησης για συγκέντρωση των όπλων, με το σύνθημα «Λιγότερα όπλα, Λιγότερες Τραγωδίες”. Τέτοια προγράμματα, λέει η Savic, “θα βοηθήσουν να αλλάξει η τρέχουσα κουλτούρα περί όπλων στην περιοχή, ενθαρρύνοντας την εκούσια επιστροφή των παράνομων όπλων και αποστρέφοντας την επιθυμία τους να αποκτήσουν τέτοια στο μέλλον”. Από το 2007, η κυβέρνηση της Κροατίας έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 58.818 μικρά όπλα και εκρηκτικούς μηχανισμούς, περίπου δύο εκατομμύρια φυσίγγια και σχεδόν 2 τόνοι εκρηκτικών από σπίτια πολιτών. Μια παρόμοια εκστρατεία θα ξεκινήσει επίσης στη Σερβία μέσα σε λίγους μήνες. Επιπλέον τόσο στη Σερβία όσο και την Κροατία, υπάρχουν σε εξέλιξη εκστρατείες για την καταστροφή φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού (Small Arms and Light Weapons (SALW)) . Με τη βοήθεια της SEESAC και της ΕΕ, το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας κατέστρεψε 28.285 από πλεονάζοντα και κατασχεθέντα όπλα το 2010 και περίπου 27.000 το 2009. Το υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας επίσης ξεκίνησε την εκστρατεία του το τρέχον έτος. Μέχρι στιγμής, 30.000 όπλα προορίζονται για καταστροφή, ενώ 7.000 έχουν ήδη καταστραφεί .

Για να αποτραπεί μια νέα διασπορά όπλων, ορισμένες κυβερνήσεις της περιοχής λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για να διασφαλίσουν τους χώρους αποθήκευσης μέσω βελτιώσεων των υποδομών. Η SEESAC αυτή τη στιγμή βοηθάει τις κυβερνήσεις της Κροατίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην ενίσχυση της ασφάλειας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ελαφρών όπλων. Σε αυτό το πλαίσιο τον Μάιο 2011, η ανοικοδόμηση της αποθήκης πυρομαχικών του Μαυροβουνίου “Taras” ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια της SEESAC και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βέβαια όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά και προς την σωστή κατεύθυνση, όμως στα πλαίσια της πρόληψης και κάτω από τις επικρατούσες συνθήκες ανασφάλειας και αποσταθεροποιητικών τάσεων, μια πιο αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων στην περίπτωση της κατοχής παράνομου οπλισμού, θα βοηθούσε σημαντικά στις προσπάθειες για τη συλλογή και καταστροφή του.

http://www.drougos.gr/?p=17234

No comments :

Post a Comment