31/08/2011

ΚΟΣΣΟΒΟ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ,ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ,ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ...

Επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) είναι σε εξέλιξη στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, στο δήμο Ζούμπιν Πότοκ και στην περιοχή Ζούπατς, στο πλαίσιο ερευνών για τη διαλεύκανση της δολοφονίας μέλους της Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσόβου, στις 26 Ιουλίου. Ο εκπρόσωπος της Eulex Νίκολας Χότον δήλωσε ότι η επιχείρηση πραγματοποιείται με τη στήριξη της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) και ότι οι τοπικές Aρχές είναι ενήμερες. «Η επιχείρηση διεξάγεται για να ενισχυθεί το κράτος του νόμου και για να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για το έγκλημα», τόνισε ο εκπρόσωπος της Eulex, προσθέτοντας ότι μετά τη λήξη της επιχείρησης θα δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες.
Τμήμα ειδήσεων defencenet

Ο διοικητής των δυνάμεων KFOR του Κοσσυφοπεδίου, στρατηγός Έρχαρντ Βίλλερ, δήλωσε σήμερα ότι πρέπει θα αναβληθεί η σχεδιαζόμενη απόσυρση των στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, λόγω της αύξησης της βίας, των απειλών κατά της ασφάλειας και των εθνοτικών εντάσεων στο βόρειο τμήμα του. Σε συνέντευξή του στο Associated Press δήλωσε ότι δεν θα μειωθεί η δύναμη της ειρηνευτικής αποστολής και ότι δεν προβλέπεται να περατωθεί, σύντομα, η παρουσία της, στην περιοχή. Η νατοϊκή αποστολή εστάλη το 1998-99 στην περιοχή για να φέρει σε πέρας τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου.Η KFOR προέβλεπε να μειώσει κατά το ήμισυ τη δύναμη των 5.000 ανδρών της μέχρι το τέλος του έτους.Μετά, όμως, από τα γεγονότα του τελευταίου μήνα, η Συμμαχία, αποφάσισε να ενισχύσει την αποστολή της στην περιοχή με πρόσθετες αποστολές δυνάμεων από τη Γερμανία και την Αυστραλία.
http://www.echedoros-a.gr/2011/08/blog-post_3087.html

Μέλη των διοικητικών συμβουλίων από τους τέσσερις δήμους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου κα των Μετοχίων, συνεδρίασαν σήμερα, στο βόρειο τμήμα του Δήμου του Βελιγραδίου, Στάρι Γκραντ, για την πολιτική κατάσταση και την ασφάλεια. Προηγουμένως, μέλη των τεσσάρων αντιπροσωπειών συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσις, τον Πατριάρχη Ειρηναίο και το Ρώσο πρέσβη στο Βελιγράδι, Αλεξαντάρ Κονούζιν.Συμπέρασμα της συνεδρίασης αυτής ήταν η απόρριψη του αιτήματος για τη διάλυση των σερβικών θεσμών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και επικρίθηκε η απαίτηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου. 
 
Ζήτησαν, ακόμη, κατά τις σερβικές διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της Πρίστινα στις 2 Σεπτεμβρίου, να μην δεχθούν την τελωνειακή σφραγίδα του Κοσσυφοπεδίου και να ζητήσουν την επιστροφή στο ‘στο διοικητικό καθεστώς’ που ίσχυε πριν από τις 25 Ιουλίου. Τα μέλη των Συμβουλίων των δήμων του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, ζήτησαν την επιστροφή των δυνάμεων ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία να καταστήσει σαφές στην εγχώρια και παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η Σερβική κυβέρνηση χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να υπερασπιστεί την ύπαρξη και τα συμφέροντα των Σέρβων στην επαρχία αυτή».

No comments :

Post a Comment