Η κρατική ρωσική εταιρεία Rosneft κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική ExxonMobil για την εκμετάλλευση υπεράκτιων πετρελαϊκών πεδίων στη ρωσική αρκτική, καθώς και στον πολύπαθο Κόλπο του Μεξικού.Παρών στην υπογραφή της συμφωνίας στη Μόσχα ήταν ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έκανε λόγο για «στρατηγική συνεργασία». Μάλιστα εκτίμησε το συνολικό ύψος των επενδύσεων στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια, αριθμό που ο ίδιος χαρακτήρισε «τρομακτικό». Σύμφωνα με ανακοίνωση της Exxon, σε πρώτη φάση θα διατεθούν 3,2 δισ. δολάρια για έρευνες σε τρία πετρελαϊκά πεδία της Θάλασσας Κάρα, βόρεια της Σιβηρίας.
Η Rosneft δεν έχει την τεχνογνωσία για υπεράκτιες γεωτρήσεις, γι΄αυτό και αναζητούσε διεθνείς εταίρους για τα σχέδιά της. Αρχικά απευθύνθηκε στη βρετανική BP, οι διαπραγματεύσεις όμως τελικά κατέρρευσαν. Ο Πούτιν τόνισε ότι η ExxonMobil έχει εξαιρετική εμπειρία από τις επιχειρήσεις της στην καναδική Αρκτική.Ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της Exxon στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων στην Αρκτική, η Rosneft αποκτά το δικαίωμα συμμετοχής σε νέες υπεράκτιες γεωτρήσεις στον Κόλπο του Μεξικού, ο οποίος επλήγη πέρυσι από την τεράστια διαρροή σε πλατφόρμα της BP. Ο εκπρόσωπος της Rosneft Ράσταμ Καζάροφ δεν μπόρεσε να απαντήσει σε ερώτηση του Associated Press για τα πετρελαϊκά πεδία του Κόλπου που καλύπτει η νέα συμφωνία.
Η περιοχή της Αρκτικής, όπου πιστεύεται ότι κρύβεται το ένα τέταρτο των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, γίνεται το νέο μήλο της έριδας καθώς οι πάγοι λιώνουν λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης. Μεγάλο μέρος του Αρκτικού Ωκεανού δεν καλύπτονται ακόμα από κυριαρχικά δικαιώματα. Η Ρωσία έχει προαναγγείλει ότι θα ζητήσει από τον ΟΗΕ την επέκταση των ορίων της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της προς το βορρά, υποστηρίζοντας ότι η υποθαλάσσια οροσειρά Λομονόσοφ είναι φυσική επέκταση της Σιβηρίας. Αντίστοιχους ισχυρισμούς προβάλλουν όμως ο Καναδάς και η Δανία, στην οποία ανήκει το νησί της Γροιλανδίας. Από την πλευρά τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι μεγάλες τεχνικές δυσκολίες αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο οικολογικής καταστροφής στον ευαίσθητο βορρά.
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/08/blog-post_9616.html
Στα σοβαρά κράτη, εταιρικούς κολοσσούς όπως η BP, όταν παραβιάζουν το νόμο ή τίθεται θέμα πιθανής παραβίασης των νόμων της χώρας που τους φιλοξενεί τους μεταχειρίζονται όπως ακολούθως: Έφοδο στα γραφεία της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας BP πραγματοποίησαν σήμερα ρώσοι δικαστικοί κλητήρες και, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, δόθηκε εντολή στα μέλη του προσωπικού να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους και να εργασθούν από το σπίτι. Οι ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν την έρευνα, αλλά δεν εξήγησαν τους λόγους της εφόδου, η οποία πραγματοποιείται μία ημέρα μετά την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην κρατική ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft και την αμερικανική ExxonMobil για την ανάπτυξη προγράμματος υποθαλάσσιας εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική.
Προηγήθηκε η κατάρρευση συμφωνίας σύμφωνα με την οποία η BP θα ήταν ο ξένος εταίρος της Rosneft στο σχέδιο εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της Αρκτικής. Δικηγόροι που ενεργούν για λογαριασμό της μειοψηφίας των μετόχων της ρωσικής κοινοπραξίας TNK-BP δήλωσαν ότι η έρευνα συνδέεται με αγωγή που κατέθεσαν οι εντολείς τους σχετικά την κατάρρευση της συμφωνίας Rosneft -BP ζητώντας αποζημιώσεις. Στις ΗΠΑ που η ΒΡ τους ρήμαξαν με την πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικού, ακόμα τους κοιτάνε. Όχι ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σοβαρό κράτος. αλλά υπάρχουν και τα συμφέροντα...
Τμήμα ειδήσεων defencenet
No comments :
Post a Comment