09/08/2011

Συνεχίζονται οι ταραχές (με φυλετικό υπόβαθρο) στο Λονδίνο

Ταραχές Λονδίνο
Εκτός ελέγχου φαίνεται να είναι ακόμη η κατάσταση στην πόλη του Λονδίνου, όπου για τρίτο συνεχόμενο βράδυ υπάρχουν εκτεταμένα επεισόδια, τα οποία μάλιστα έχουν πλέον "αποκεντρωθεί" από το Τότεναμ και απειλούν ολοένα και περισσότερες περιοχές. Οι 26 τραυματίες αστυνομικοί του βραδιού της Κυριακής και οι περίπου 200 συλλήψεις συμμετεχόντων στα επεισόδια, φαίνεται ότι δεν "τρόμαξαν" ιδιαίτερα τις ομάδες των νεαρών που προβαίνουν και το βράδυ της δευτέρας σε εμπρησμούς καταστημάτων, λεηλασίες, επιθέσεις κατά αστυνομικών αλλά ακόμη και πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται κοντά σε σημεία επεισοδίων. Επίκεντρο των φασαριών το βράδυ της δευτέρας φαίνεται ότι είναι η περιοχή του Croydon, μια παραδοσιακή εργατική γειτονιά της Λονδίνου, που τα τελευταια όμως χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα ακόμη από τα γνωστά γκέτο της πρωτεύουσας της Μ. Βρεταννίας, όπου οι ιθαγενείς, λευκοί Βρεταννοί αποτελούν κάτι λιγότερο από 10%.

Όπως περίπου ήταν και στην περιοχή του Τότεναμ όπου ξεκίνησαν οι συγκρούσεις. Η συγκεκριμένη μάλιστα αποτελεί κατά κάποιο τρόπο γκέτο ατόμων με καταγωγή από την Καραίβική και έχει ξαναυπάρξει εστία συγκρούσεων, πριν από 25 περίπου χρόνια. Τότε είχαμε μάλιστα και την δολοφονία ενός αστυνομικού από μια ομάδα μερικών εκατοντάδων νεαρών με καταγωγή από την Καραϊβική. Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι και το θύμα του συμβάντος που ήταν η αφορμή για της συγκρούσεις είχε καταγωγή άνηκε στην συγκεκριμένη "κοινότητα".

Αν και μέχρις στιγμής η κατάσταση στο Λονδίνο δεν είναι ίδια με αυτή του Παρισίου πριν από κάποια χρόνια, όπου οι συγκρούσεις ήταν ξεκάθαρα φυλετικές, είναι σαφές ότι η φυλή είναι και πάλι ο μείζον υποβόσκων παράγοντας, καθώς όλες οι γειτονιές στις οποίες υπάρχουν επεισόδια είναι κατά κύριο λόγο γειτονιές μεταναστών. Φυσικά αυτό δεν γίνεται αντικείμενο αναλύσεων από τα ΜΜΕ, παρόλο που συχνά ακούγονται λέξεις όπως "ρατσιστική συμπεριφορά της αστυνομίας". Οι διαδηλωτές όμως μέχρι στιγμής δεν ταυτίζονται με συγκεκριμένες φυλετικές ομάδες, αφού κάτι τέτοιο ίσως προκαλούσε περαιτέρω προβλήματα στο οικοδόμημα του πολυπολιτισμού, του οποίου το Λονδίνο είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο φυλετικός παράγων υπάρχει και είναι ισχυρός, με τις εκατοντάδες νεαρούς να είναι κυρίως αφρικανικής ή καραϊβικής καταγωγής.

Η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, ανάγκασε τον πρωθυπουργό της Μ. Βρεταννίας να διακόψει τις διακοπές του στην Ιταλία και να επιστρέψει εσπευσμένα την δευτέρα στην Αγγλία, προκειμένου να συναντηθεί με τις αστυνομικές αρχές και την πολιτική ηγεσία τους. Παρόλα αυτά η κατάσταση δεν φαίνεται να εκτονώνεται. Και όπως καταγγέλουν πολλοί, αυτό ίσως οφείλεται στην απόφαση της αγγλικής αστυνομίας να κρατήσει ..."αμυντική στάση" κατά το πρότυπο της εδώ απόφασης.

http://www.elkosmos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8572

ΣΧΕΤΙΚΟ
Τα αποτελέσματα του πολυπολιτισμού: Τρίτη νύχτα ταραχών στο Λονδίνο

ΟΠΤΙΚΟΑΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

No comments :

Post a Comment