26/07/2011

ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ

Η προσπάθεια της αλβανικής κυβέρνησης να σπάσει τα τετελεσμένα στο έδαφος (την de facto σερβική κυριαρχία στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου) βάζει σε κίνδυνο την περιοχή να ζήσει στιγμές όπως αυτές του παρελθόντος με χαρακτηριστικό γνώρισμα τη βία και τις συγκρούσεις.
Η «κυβέρνηση» του Κοσσυφοπεδίου έστειλε αστυνομικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια να ελέγξει τα δύο συνοριακά περάσματα ανάμεσα στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία (Brnjak και Jarinje). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κοσοβάρικη αστυνομία κατόρθωσε να ελέγξει το ένα συνοριακό πέρασμα, ενώ το δεύτερο παραμένει υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Οι Σέρβοι πρόλαβαν να φτιάξουν αυτοσχέδια φράγματα και κατόρθωσαν μέχρι στιγμής να σταματήσουν τους Κοσοβάρους Αλβανούς.Η αστυνομία των Κοσοβάρων μαζί με την ευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη (EULEX) μπλόκαραν την γέφυρα στην πόλη του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, για να αποφευχθεί το ξέσπασμα συγκρούσεων ανάμεσα σε Σέρβους και Αλβανούς.

Η σερβική κυβέρνηση επιλέγει προς το παρόν να τηρήσει «ευρωπαϊκή» και «πολιτισμένη» στάση απευθύνοντας εκκλήσεις προς τη διεθνή κοινότητα να επέμβει και να σταματήσει τις αυθαιρεσίες και την προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων από την αλβανική πλευρά. Παράλληλα, οι δύο Σέρβοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τις αλβανικές απόπειρες επικίνδυνες και ανόητες. Η Σερβία έχει ήδη έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που είναι ανεπτυγμένες στο Κοσσυφοπέδιο επιχειρούν να μεσολαβήσουν για να κατευνάσουν τα πνεύματα και να αποτρέψουν την κατάληψη των δύο συνοριακών διαβάσεων από τις ειδικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας…

http://www.defence-point.gr/news/?p=16080

No comments :

Post a Comment