15/07/2011

ΠΟΛΗ 48 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Οι Κινέζοι σχεδιάζουν την ενοποίηση 9 πόλεων στο ∆έλτα του ποταµού Ζου Ζιανγκ. Αλλον έναν λόγο να καυχιέται θα αποκτήσει πολύ σύντοµα η Κίνα. Βάσει ενός πολύ φιλόδοξου σχεδίου, τα επόµενα έξι χρόνια στη Νότια Κίνα θα δεσπόζει η µεγαλύτερη πόλη στον κόσµο, µεγέθους περίπου 100φορές όσο η Αθήνα. Η νέα µεγαλούπολη θα είναι το αποτέλεσµα της συνένωσης εννέα ήδη µεγάλων πόλεων στο ∆έλτα του ποταµού Ζου Ζιανγκ. Ο πληθυσµός της θα φθάνει περίπου τα 48 εκατοµµύρια και θα εκτείνεται σε 40.000 τ.χλµ. Στόχος, σύµφωνα µε τους εµπνευστές του σχεδίου, είναι η ευκολότερη µετακίνηση και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Για τον λόγο αυτόν ένα σηµαντικό ποσό της τάξεως των 220 εκατοµµυρίων ευρώ θα δαπανηθεί για την αναβάθµιση των µεταφορών, των τοµέων ύδρευσης και ενέργειας αλλά και των τηλεπικοινωνιών. «Η ιδέα είναι, όταν οι πόλεις συνενωθούν, οι πολίτες να µπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα και να µπορούν να χρησιµοποιούν τις υγειονοµικές και όλες συνολικά τις υπηρεσίες, όπου κι αν κατοικούν», εξηγεί στην «Daily Mail» η Μα Σιανγκµίνγκ, βασική σύµβουλος του σχεδίου.


ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟΝ το σιδηροδροµικό δίκτυο θα επεκταθεί µε 29 νέες σιδηροδροµικές γραµµές, καλύπτοντας συνολικά έκταση 5.000 τ.χλµ. και µειώνοντας τον χρόνο µετακίνησης από τη µια πόλη στην άλλη στη µία ώρα. Επιπλέον, προσθέτει η Μα, θα κατασκευαστεί µια νέα σιδηροδροµική γραµµή που θα συνδέει το κέντρο της µητρόπολης µε το γειτονικό Χονγκ Κονγκ. Στο πλαίσιο της εύκολης και απλής µετακίνησης, οι πολίτες θα χρησιµοποιούν µια κάρτα γενικής χρήσης. Πέραν όλων αυτών,όµως, οι ιθύνοντες οραµατίζονται µια πόλη δίκαιη για όλους τους πολίτες. «Η νέα υπερ-πόλη θα συµβάλει στην ανάπτυξη της βιοµηχανίας. Αλλά και η διανοµή των θέσεων εργασίαςκαι των δηµόσιων υπηρεσιών θα γίνεται µε πιο δίκαιο τρόπο», επισηµαίνει η Μα, εξηγώντας πως οι κάτοικοι θα έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν σε ποια πόλη θα εξυπηρετηθούν ή µέσω του Ιντερνετνα πληροφορηθούν λ.χ. σε ποιο νοσοκοµείο υπάρχουν περισσότερα ελεύθερα κρεβάτια.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ θέµα της µόλυνσης, η οποία είναιιδιαίτερα αυξηµένη στο ∆έλτα του ποταµού Ζου Ζιανγκ λόγω της εκβιοµηχάνισης της περιοχής, οι υπεύθυνοι του σχεδιασµού υποστηρίζουν ότι θα αντιµετωπιστεί βάσει µιας ενιαίας πολιτικής, όπως επίσηςκοινές σε όλη τη µητρόπολη θα είναι οι τιµές του πετρελαίου και του ηλεκτρικού. Αν και όλα µοιάζουν να έχουν προγραµµατιστεί µε κάθε λεπτοµέρεια, γρίφος παραµένει ακόµη το όνοµα που θα φέρει το νέο αστικό και εµπορικό κέντρο της Κίνας. Οπως εξηγεί η Μα, η µεγαλούπολη δεν µπορεί να φέρει το όνοµα καµίας απότις εννέα πόλεις, διότι καµία δεν βρίσκεται στην καρδιά της.

AΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΜΑΜΟΥΘ: Εως τα τέλη της δεκαετίας η Κίνα σκοπεύει να δηµιουργήσει αστικές ζώνες 50– 100 εκατοµµυρίων κατοίκων –οι πόλεις µε 10–25 εκατοµµύρια κατοίκους θα θεωρούνται «µικρές». Για τον Βορρά προβλέπεται η δηµιουργία αστικού κέντρου γύρω από το Πεκίνο και την Τιαντζίν, όπου θα ζουν µόλις 260 εκατοµµύρια Κινέζοι!

http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4615188

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
http://isxys.blogspot.com/2011/07/blog-post_6698.html

http://isxys.blogspot.com/2011/06/blog-post_3447.html

http://wwwtimezero.blogspot.com/2011/07/blog-post_14.html

No comments :

Post a Comment