12/06/2011

Πακιστάν: Με την πλάτη στον τοίχο το στράτευμα

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι πακιστανικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται υπό τόσο μεγάλη εσωτερική πίεση, ώστε ο αρχηγός του Στρατού, στρατηγός Καγιάνι, υποχρεώθηκε να δημοσιοποιήσει ανοιχτή επιστολή με την οποία απολογείται ουσιαστικά για την αμερικανική επιχείρηση και την εξουδετέρωση του μπιν Λάντεν. Ανάμεσα σε πολλά, το στράτευμα εμφανίζεται διατεθειμένο ακόμα και να μειώσει την εξάρτησή του από την γενναιόδωρη αμερικανική βοήθεια, αρκεί να κατορθώσει να αποκαταστήσει το κύρος του απέναντι στον πακιστανικό λαό. Μεγάλο μέρος της βοήθειας, όπως διευκρινίζει ο Καγιάνι, θα κατευθυνθεί στη βοήθεια των αδυνάτων και όχι στην αγορά οπλικών συστημάτων. Συνολικά το Πακιστάν λαμβάνει 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια (!) από τις ΗΠΑ, εκ των οποίων ο Καγιάνι υποστηρίζει ότι σε όπλα πηγαίνουν μόνο τα 2,6 δισεκατομμύρια. Επίσης, να ελαχιστοποιήσει την εκπαίδευση των δυνάμεών του από Αμερικανούς αξιωματικούς και να θέσει αυστηρά όρια στις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών με αντικείμενο τους ισλαμιστές εξτρεμιστές μαχητές που δρουν στην περιοχή του Πακιστάν η οποία συνορεύει με το Αφγανιστάν.

Η κατάσταση είναι δύσκολη και έγινε ακόμα δυσκολότερη από τη στιγμή που στελέχη παραστρατιωτικής δύναμης δολοφόνησαν εν ψυχρώ, μπροστά στα μάτια Πακιστανών, έναν άοπλο έφηβο ο οποίος παρακαλούσε να του χαρίσουν τη ζωή. Το βίντεο της άγριας δολοφονίας παίζει συνεχώς στην πακιστανική τηλεόραση έχοντας κάνει τεράστια ζημιά στη δημόσια εικόνα των ένστολων… Ο Καγιάνι προσπαθεί με συνεχείς επισκέψεις στις μονάδες του στρατεύματος να εμψυχώσει τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς, αφού το ηθικό έχει υποστεί καθίζηση μετά τα τελευταία γεγονότα. Ίσως όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτές τις εξελίξεις να το αντιμετωπίσουν τελικά οι Ηνωμένες Πολιτείες: Η υποχρεωτική απομάκρυνση του Καγιάνι από τους Αμερικανούς ίσως οδηγήσει στην πλήρη εξάρτηση του Πακιστάν από την Κίνα, κάτι που θα έβλαπτε τα αμερικανικά γεωστρατηγικά συμφέροντα. Υπενθυμίζεται ότι ο στρατηγός Καγιάνι σπούδασε σε αμερικανική στρατιωτική ακαδημία (στο Fort Leavenworth, στο Κάνσας) και θεωρείται αξιωματικός «υπό παρακολούθηση» από τα νεανικά του χρόνια, λόγω των ξεχωριστών του ικανοτήτων οι οποίες είχαν εντοπιστεί.

Ο Καγιάνι μάλιστα διαμαρτυρήθηκε προς τις ΗΠΑ με ελάχιστα διπλωματικό τρόπο, λέγοντας δημόσια ότι το στράτευμα έχει θρηνήσει 3.000 νεκρούς στον πόλεμο εναντίον των ισλαμιστών εξτρεμιστών, ενώ επανδρώνει οριακά τις δυνάμεις στα σύνορα με την Ινδία και ότι επί της ουσίας η «ανταμοιβή» του ήταν η αμερικανική επιχείρηση για την εξουδετέρωση του μπιν Λάντεν, η οποία έχει φέρει τους υποτίθεται συμμάχους τους σε δεινή θέση. Αισθάνομαι προδομένος, ανέφερε επί λέξει σε πρόσφατη ομιλία του σε στρατιωτική ακαδημία της χώρας… Οι Αμερικανοί τηρούν στάση αναμονής και χαμηλό προφίλ, λέγοντας ότι κατανοούν την ανάγκη να κάνει τα πάντα να αποκαταστήσει την εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων στην πακιστανική κοινωνία…
 
http://www.defence-point.gr/news/?p=12493

No comments :

Post a Comment