23/06/2011

“Η Ελλάδα χρηματοδοτεί έμμεσα το «μακεδονο-ελληνικό λεξικό και τους Σκοπιανούς Φλώρινας”

Τι χρηματοδοτεί έμμεσα η Ελλάδα
Το «Μακεδονο-ελληνικό Λεξικό», χρηματοδοτείται από το «Σπίτι του Μακεδονικού Πολιτισμού» της Φλώρινας και το ίδρυμα «Maurits Coppieters», το οποίο λαμβάνει οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο εκπρόσωπος των Σλάβων στην Ελλάδα, Παύλος Βοσκόπουλος, είπε ότι το λεξικό χρηματοδοτείται έμμεσα από την ίδια την Ελλάδα. «Για μας είναι μεγάλη ικανοποίηση. Φανταστείτε από τη μια πλευρά είναι η ικανοποίηση από το γεγονός ότι χρηματοδοτείται από την ΕΕ και εμμέσως από την ίδια την Ελλάδα ένα ‘Μακεδονο-Ελληνικό Λεξικό. Χρηματοδοτείται, δηλαδή, έμμεσα μια γλώσσα από το ελληνικό κράτος που επίσημα δεν υπάρχει για τις ελληνικές αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος ‘Ουράνιο Τόξο’, Παύλος Βοσκόπουλος. Έχει τονιστεί, πάντως, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν θετικά βήματα για την αναγνώριση της σλαβικής γλώσσας ως μακεδονικής καθώς και της μειονότητας.

Η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία σήμερα στις Βρυξέλλες προώθησαν την έκδοση του Μακεδονο-Ελληνικού Λεξικού. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει λάθος, που δεν αναγνωρίζει την σκοπιανή μειονότητα ως μακεδονική, σύμφωνα με τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην ΕΕ, ισχυρίζεται ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Francois Alphonse. Η θέση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών γίνεται αντιληπτή μέσω της διαφορετικής συνειδητοποίησης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής, Francois Alphonse, δήλωσε στην Deutsche Welle, ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε λάθος να μην αναγνωρίσει την ‘μακεδονική’ μειονότητα, διότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων αποτελούν το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Για μένα υπάρχει μια αρχή, υπάρχει μια γλωσσική μειονότητα στην Ελλάδα, νομίζω είναι η ‘μακεδονική’ και αυτή η μειοψηφία πρέπει να συμβάλει στην προώθηση της πολυμορφίας της, επειδή η πολυμορφία είναι το σύνθημα της Ευρώπης». Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Παπανδρέου, πριν από πολλά χρόνια, υπέγραψε μια συμφωνία για τη γλωσσική πολυμορφία των μειονοτήτων και πιστεύω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε την πρόθεση αυτή, διότι πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν θα « ήταν καλύτερα αν η κυβέρνηση δεν σταματήσει την καταστολή της σλαβικής μειονότητας», είπε ο Alphonse.

Η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία προσπαθεί αν συμβάλει στη βελτίωση αυτής της κατάστασης. Η προώθηση του λεξικού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ονομάζεται ‘γέφυρα στο διάλογο’ και οι προσδοκίες είναι ότι θα βοηθήσει στην επικοινωνία μεταξύ των «Μακεδόνων» και των Ελλήνων. «Ελπίζουμε ότι το έργο αυτό θα έχει πολλές θετικές αντδράσεις, διότι ποιος θα μπορούσε να είναι κατά ενός λεξικού που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να μιλούν μεταξύ τους και να κατανοούν καλύτερα. Δεν νομίζω ότι κάποιος θα κερδίσει με δημιουργία επεισοδίων. Εκείνοι που σκοπεύουν να δημιουργήσουν περιστατικά με την παρούσα προωθητική ενέργεια, θα ήθελα απλά να τους επιβεβαιώσω ότι δεν θέλουν το διάλογο και δεν θέλουν να επικοινωνήσουν», δήλωσε ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, Gunter Dauen. Το λεξικό ξεκίνησε σήμερα, σύντομα θα διατεθεί στην Ελλάδα και θα μπορεί να αγοραστεί και μέσω διαδικτύου.

http://www.echedoros-a.gr/2011/06/blog-post_8408.html

No comments :

Post a Comment