14/05/2011

Απλοϊκές «πυραυλικές» ερμηνείες ουράνιων φαινομένων

Το σπειροειδές φαινόμενο που αναστάτωσε τη Νορβηγία το 2010. Ήταν ο Bulava (!) «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» οι επαίοντες και γέλασε και ο κάθε πικραμένος. Την προηγούμενη φορά ήταν η αποτυχημένη εκτόξευση του Bulava που είχε προκαλέσει το γνωστό σπειροειδές φαινόμενο στον ουρανό της Νορβηγίας. Στις 5 Μαίου ήταν η επιτυχημένη –αυτή τη φορά- εκτόξευση ενός πυραυλικού φορέα Soyuz. «Αύριο» τι δικαιολογία θα βρουν, αναρωτιούνται πολλοί σκεπτικιστές στη Ρωσία αλλά και διεθνώς καθώς περίεργα φαινόμενα κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους. Και οι περιπτώσεις αυτές δεν αφορούν τα συνήθη φώτα στον ουρανό που αναγάγουν στα γνωστά και «φιλικά» UFO αλλά κάτι ευρύτερο τουλάχιστον στην εικόνα του. Το περίεργο φαινόμενο που αναστάτωσε προχθές το Αικατερίνμπουργκ την 5η μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας φώτισε πρακτικά το νυκτερινό ουρανό ενώ όλοι προσπαθούσαν να καταλάβουν τι μπορεί να είναι αυτό. Οι «εξηγήσεις» δεν άργησαν να έρθουν: Επρόκειτο για ένα πυραυλικό φορέα Soyuz με προωθητές Fregat ο οποίος μετέφερε σε τροχιά ένα στρατιωτικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Meridian 4 ο οποίος αντικαθιστά σταδιακά τους παλαιότερους Molniya.

Βέβαια, το γεγονός ότι η εκτόξευση έγινε από το κοσμοδρόμιο Plesetsk 800 χλμ. βόρεια της Μόσχας –κοντά στον αρκτικό κύκλο- ενώ το Αικατερίνμπουργκ βρίσκεται 1667 ανατολικά της Μόσχας στα σύνορα Ευρώπης και Ασίας δε φαίνεται να απασχολεί κανένα. Σε ευθεία γραμμή η απόσταση που χωρίζει τα δύο σημεία είναι τουλάχιστον 1350 χλμ. ενώ σε αυτή μεσολαβεί και η μεγάλη οροσειρά των Ουραλίων...Έτσι εκτός του γεγονότος της απόστασης η εκτόξευση του δορυφόρου έγινε με κατεύθυνση βόρεια καθώς τοποθετήθηκε σε πολική τροχιά –γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη πιο πολύ την παρατήρηση του φαινομένου- ενώ τέλος οι κάτοικοι της πόλης δηλώνουν ότι το φαινόμενο ήταν ορατό πολύ πριν την εκτόξευση του πυραύλου. Μια αξιόπιστη εξήγηση πάντως για το τι προκάλεσε το φαινόμενο αυτό δεν έχει υπάρξει και αν επρόκειτο τελικά για την εκτόξευση του Soyuz γιατί αυτή γιατί έγινε ορατή μόνο στο Αικατερίνμπουργκ και όχι σε οποιοδήποτε άλλο άλλο σημείο που μεσολαβεί στα 1350 χλμ. απόσταση που τη χωρίζει το κοσμοδρόμιο επίσης δεν έχει υπάρξει.

Κάποιοι συσχετίζουν το φαινόμενο με τον επερχόμενο κομήτη Εlenin –για τον οποίο το defencenet σύντομα θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα- ακόμη όμως δεν έχει παρουσιαστεί κάποια άλλη περισσότερο ή –και λιγότερο- αξιόπιστη ερμηνεία. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως Βulava δεν ήταν αυτή τη φορά...Φωτογραφία του κομήτη Elenin. Θα είναι η πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά της αστρονομίας όπου ένας κομήτης θα έχει και «συνοδά» αστρικά σώματα,, όπως φαίνεται στο δεύτερο frame. Υπάρχει εξήγηση και για αυτό επιμένουν πολλοί: Ή ο bulava είναι, ή ο Soyuz…

ΠΗΓΗ: defencenet

No comments :

Post a Comment