01/02/2011

“Ψάχνει” την Ziraat Bank η Τράπεζα της Ελλάδος

Σε έλεγχο της ZIRAAT Bank και των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα μετά τις αποκαλύψεις του “Πρώτου Θέματος” προσανατολίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Ιδιαίτερα μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της περασμένης εβδομάδας για τη μη διάθεση δανείων εκτός της γεωγραφικής περιοχής ενδιαφέροντός της (αρνήθηκε δάνειο σε επιχειρηματία του οποίου το όνομα βρίσκεται στη διάθεσή μας από την Κρήτη) με επίκληση πως «η τράπεζα χρηματοδοτεί μόνο projects στη Θράκη», οι μηχανισμοί του ελληνικού Κράτους φαίνεται να παίρνουν μπροστά.
Όπως σήμερα επίσης παρουσιάζουμε και κατόπιν ενημέρωσης από τοπικές πηγές, η τουρκική τράπεζα χορηγεί αθρόα δάνεια μέχρι και σε …βρεφονηπιακούς σταθμούς, μειονοτικών συλλόγων και οργανώσεων. Πληροφορίες μας λοιπόν τονίζουν πως ήδη έχουν επιχορηγηθεί ο Σύνδεσμος Πομακοχωρίων Ξάνθης, Σύλλογοι εξωραϊστικού χαρακτήρα στα Φιλύρα και άλλες κοινωνικές ομάδες ή σύλλογοι που καμία ανταποδοτικότητα σαφώς δεν μπορούν να έχουν ως προς την κερδοφορία που κάθε χρηματοπιστωτικός οργανισμός πρέπει να κυνηγά. Και δεν πρόκειται για χορηγίες, αλλά για χορηγήσεις δανείων. Τη στιγμή δηλαδή που οι ελληνικές τράπεζες περνούν κάθε είδους stress test και που ελέγχονται για την φερεγγυότητά τους, μια ανταγωνιστική τράπεζα από μια “άσπονδη φίλη” χώρα, δεν δίνει δάνεια σε όλη την Επικράτεια (πράγμα που αντίκειται στους όρους της Τράπεζας της Ελλάδος), επιλέγει δηλαδή τους πελάτες της με εθνικά ή γεωγραφικά χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα δίνει αφειδώς δάνεια σε φορείς που δεν έχουν επιχειρηματική ή άλλου τύπου ανταποδοτική δραστηριότητα.

Αυτή – σύμφωνα με τις πηγές μας- θα είναι και η περιοχή «ενδιαφέροντος» της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία ναι μεν θέλει επενδύσεις στην Ελλάδα, όμως εδώ διαβλέπει εθνικό ζήτημα. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η δράση της ZIRAAT Bank έχει προκαλέσει την οργή της καθηγητικής κοινότητας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου της Θράκης, που γνωρίζει εδώ και καιρό τις συνθήκες εργασίας και τον υπόγειο τρόπο με τον οποίο ένας χρηματοπιστωτικός φορέας επιχειρεί να προσεγγίσει δανειολήπτες.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

No comments :

Post a Comment