23/02/2011

ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ.

- Στις 31 Δεκεμβρίου το δημόσιο χρέος, έφτανε τα 340,28 δις ΕΥΡΏ έναντι 298,52 δις το Δεκέμβρη του 2009. Αύξηση κατά 42 δις ή κατά 18% επί του ΑΕΠ, μέσα σε ένα χρόνο.
- Από αυτά τα 42 δις τα 23 δις οφείλονται στο διαμορφωθέν έλλειμμα του Προϋπολογισμού 2010. (Έλλειμα= διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων). Το υπόλοιπο τμήμα της αύξησης του χρέους μέσα στο 2010, προέρχεται από την προσθήκη στο χρέος καταπτώσεων εγγυήσεων και ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ καθώς και από ανάληψη χρεών του ευρύτερου δημοσίου τομέα (ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ κλπ.Σύμφωνα, δε με τις προβλέψεις toυ Γενικού Λογιστηρίου, το 2011, το ύψος του χρέους θα ανέλθει στα € 362 δις ή στο 158,6% επί του ΑΕΠ.
- το ΔΝΤ, κάνει λόγο για χρέος γενικής κυβέρνησης,το οποίο είναι μικρότερο από της κεντρικής λόγω του ενδοκυβερνητικού χρέους, (οφειλές του δημοσίου προς τον εαυτό του, π.χ προς το Ι.Κ.Α) το 2015, θα είναι κάτι λιγότερο από 350 δις, όταν το 2010 το χρέος της γενικής κυβέρνησης ήταν περίπου 310 δις. (ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΑ 40ΔΙΣ).
- Το χρέος αυτό λήγει, δηλαδή πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί πολύ σύντομα. Το 2011, λήγουν ομόλογα και έντοκα γραμμάτια αξίας 40,5 δις (12% του χρέους). Από το 2012 δε έως και το 2016, λήγουν ομόλογα αξίας 144,9 δις.
- Οι δαπάνες για τόκους συνεχώς αυξάνονται: Μόνο μέσα στο 2011 θα φτάσουν τα 16 δις.

ΑΥΤΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΕΝΑ ΧΟΝΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟ. ΧΡΩΣΤΟΥΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 310ΔΙΣ. (ΣΤΟΙΧΕΙΑ Δ.Ν.Τ) ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ 110ΔΙΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΧΡΩΣΤΑΕΙ 420ΔΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ. ΑΝ ΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΚΟΥΣ 15ΔΙΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΝΑ ΕΤΟΣ ΤΟΤΕ ΓΙΑ 4 ΕΤΗ (2010-2013) ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 60ΔΙΣ ΤΟΚΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ. ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΟΥΣ, ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ, ΜΕΧΡΙ Τ0 2013, 480ΔΙΣ ΕΥΡΩ.

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΟΛΑ ΤΑ ΕΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ 45-55 ΔΙΣ ΕΥΡΩ. ΑΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ ΑΣ ΠΟΥΜΕ 55ΔΙΣ ΤΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 9 ΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΟΔΕΥΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.(480/55=8,7)

ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΧΡΕΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΟ. ΦΑΝΤΑΣΘΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΧΡΕΟΣ 9 ΠΕΡΙΠΟΥ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΕΣΟΔΑ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Η ΕΛΛΑΣ ΕΧΕΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ. ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑ, ("ΚΟΥΡΕΜΑΤΑ", "ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ", "ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΕΙΣ", Κ.Λ.Π) ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟ. (ΟΙ ΕΤΗΣΙΟΙ ΤΟΚΟΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΠΟΛΥ). ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.
1) ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ; ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ 310ΔΙΣ (ΠΡΟ ΤΡΟΙΚΑΣ) ΤΑ 2/3 ΗΤΑΝ ΣΕ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ. ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ. ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΩΣ ΥΠΟΣΧΕΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΡΙΣΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΟΧΟ ΤΟΥ. Η ΕΛΛΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΕΙΧΕ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΥΝΝΑΨΕΙ. ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΡΙΠΟΥ( 310ΣΥΝΟΛΟ-206ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ) 104ΔΙΣ ΕΥΡΩ. (ΗΤΑΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΟ, ΒΛΕΠΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ). ΤΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΜΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΝΕΩΝ ΥΠΟΣΧΕΤΙΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ, ΟΜΟΛΟΓΩΝ, ΓΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ. Ε ΚΑΙ;;; ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΟΥΜΕ ΕΑΝ ΗΤΑΝ ΣΚΟΠΙΜΟ, ΔΙΜΕΡΩΣ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. 

Ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ Γ.Α.Π ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΩΣ ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΙΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΕΣ ΤΗΣ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ (ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ) ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΑΡΑ ΠΛΕΟΝ Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ (ΝΟΜΙΜΟΦΑΝΩΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ.

2) ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ; ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΠΛΕΟΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΕΥΜΑΤΩΝ ΝΑΙ. ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΤΙ ΑΠΕΔΩΣΕ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ; ΤΙΠΟΤΑ. ΑΡΑ ΤΑ 55ΔΙΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ 255ΔΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ. ΠΡΕΠΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΜΩΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΕΛΕΓΧΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ, ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΕΝΟΧΛΟΥΝ, ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΝ, ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ. ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟΚΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΥΤΗΣ. Η ΙΣΧΥΣ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΟΥ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗ ΤΗΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΣΟΥ ΕΥΧΕΡΕΙΑ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ "ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΟΥΝ" ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΝ ΓΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΤΙΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΙΩΣΑΜΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΕ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ.

ΤΩΡΑ ΞΕΡΕΙΣ. Η ΑΠΟΨΙΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΝΩΡΙΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 50 ΜΟΛΙΣ ΧΡΟΝΙΑ. ΕΚΕΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΣΧΕΤΙΚΟ:  http://isxys.blogspot.com/2012/06/blog-post_6219.html

ΙΣΧΥΣ

No comments :

Post a Comment