30/05/2012

Αξιολόγηση του FELIN από τον Γαλλικό Στρατό

Ο Γαλλικός Στρατός ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη που ανέπτυξε σύστημα ψηφιακού στρατιώτη σε εμπόλεμη ζώνη. Πρόκειται για το Συγκρότημα Μάχης Picardie. 800 στρατιώτες της ταξιαρχίας, προερχόμενοι κυρίως από το 1ο Σύνταγμα Πεζικού, χρησιμοποίησαν το σύστημα FELIN για διάρκεια έξι μηνών. Η περιοχή που αναπτύχθηκε η ταξιαρχία Picardie, ήταν στην περιφέρεια Surobi και την επαρχία Kapisa, η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντικές δυσκολίες. Αυτές δημιουργούνται από τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές, τις μεγάλες μεταβολές της θερμοκρασίας και την υψηλή ένταση επιχειρήσεων.


Σε έγγραφο του Γαλλικού Στρατού, το FELIN χρησιμοποιήθηκε ως ένα πλήρως σπονδυλωτό σύστημα, ημέρα και νύχτα, επί των οχημάτων και εκτός αυτών, σε στατικό ρόλο φρουράς, σε φυλάκια, σε πεζές περιπολίες κτλ. Η αξία της σπονδυλωτής σχεδίασης απέδειξε την χρησιμότητά της, επιτρέποντας στους στρατιώτες να διαμορφώνουν το σύστημα με βάση τις ανάγκες της αποστολής, χωρίς να υπερφορτώνονται με περιττό βάρος. Η δεύτερη παρατήρηση αφορά τις μπαταρίες και το βάρος των οπτικών ημέρας/νύχτας, σε ένα μικρού μεγέθους τυφέκιο των 5,56 χλστ όπως είναι το FAMAS ή στα πολυβόλα Minimi. Αυτά χαρακτηρίζονται ως αρνητικά από τους στρατιώτες. Για να εξισορροπηθεί το μειονέκτημα, οι χρήστες του χρησιμοποίησαν το υπέρυθρο οπτικό στα καθήκοντα σκοπού ή στη φάση παρατήρησης, προς υποστήριξη άλλων τμημάτων. Θετικό στοιχείο ήταν ότι οι βολές με ακρίβεια μέχρι τα 500 μέτρα και η ακριβής παρατήρηση τη νύχτα μέχρι τα 900 μέτρα, αποδείχτηκαν εφικτά.

Επιπλέον, ένας χρήστης του FELIN μπορεί να λάβει φωτογραφίες των στόχων ενδιαφέροντος με το οπτικό και να τις μεταδώσει στα ανώτερα κλιμάκια μέσω ασφαλούς δικτύου, όπως είναι το Bluetooth. Όσον αφορά τις μπαταρίες, οι κλιματολογικές συνθήκες, όπως οι χαμηλές θερμοκρασίες, αποφορτίζουν τις μπαταρίες ταχύτερα από τις 72 ώρες που υπολογίζεται η αυτονομία τους. Αυτό επιβάλει την επαναφόρτισή τους μέσα στα οχήματα ή σε άλλες πηγές.

Ικανοποιημένοι ήταν όλοι οι χρήστες από το σύστημα προβολής θέσης των φίλιων δυνάμεων, το οποίο εκπέμπει μέσω συσκευής στο γιλέκο κάθε στρατιώτη. Θετική ήταν και άποψη των χρηστών του FELIN, για το «οστεόφωνο». Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα μετάδοσης φωνής. Πρόκειται για ειδικό ελαστικό ιμάντα που φοριέται γύρω από το κεφάλι και λαμβάνει και μεταδίδει τις δονήσεις του κρανίου κατά τη διάρκεια της ομιλίας. Συμπερασματικά αναφέρθηκε ότι, υπάρχει χώρος για περαιτέρω βελτιώσεις. Αυτές μπορούν να γίνουν στον τομέα της εργονομίας, στην αξιοπιστία και την ισχύ των ηλεκτρονικών. Οι δοκιμές συνεχίζονται, όχι μόνο στο Αφγανιστάν, αλλά και σε διεθνείς ασκήσεις και σύντομα οι αλλαγές θα ενσωματωθούν στην παραγωγή του.

http://www.defence-point.gr/news/?p=48569

ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΜΕ Video: http://isxys.blogspot.com/2011/10/le-systeme-de-combat-felin.html

No comments :

Post a Comment