27/03/2012

«Δένουν» οι σχέσεις Αυστραλίας-Κίνας. ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ

Οι οικονομικές σχέσεις της Αυστραλίας με την Κίνα διευρύνονται με την υπογραφή «ιστορικής» συμφωνίας εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών στο εθνικό νόμισμα της Κίνας, Γιουάν. Ο κυβερνήτης της Αποθεματικής Τράπεζας Αυστραλίας, Γκλεν Στίβεν, υπέγραψε συμφωνία με την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας για νομισματικές ανταλλαγές ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι η συμφωνία υπογραμμίζει το ρόλο της Αυστραλίας στον «αιώνα της Ασίας», όπως χαρακτηρίζει η κυβέρνηση Γκίλαρντ τη βαθμιαία ενσωμάτωση της κινέζικης οικονομίας –της μεγαλύτερης και ταχύρυθμα αναπτυσσόμενης οικονομίας του πλανήτη– στην παγκόσμια οικονομία και τη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά.

Η υπογραφή της συμφωνία αποτελεί συνέχεια της απόφασης της κυβέρνησης της Κίνας, τον παρελθόντα Νοέμβριο, να επιτρέψει την ανταλλαγή του Γιουάν με το δολάριο Αυστραλίας στη διατραπεζική αγορά της Κίνας. Η ανταλλαγή του Γιούνα με το δολάριο Αυστραλίας είναι η μεγαλύτερη νομισματική συμφωνία, που έχει υπογράψει η Κίνα, μετά τις συμφωνίες με το Χονγκ Κονγκ και τη Νότια Κορέα. Είναι, δε, η πρώτη συμφωνία της Κίνας με δυτική οικονομία. Υπενθυμίζεται, ότι το εθνικό νόμισμα της Κίνας δεν είναι ακόμη ανταλλάξιμο στη διεθνή αγορά, διότι υποτιμάται σκόπιμα από το Πεκίνο για την προστασία της μεταποιητικής βιομηχανίας της χώρας. ¨όμως, η υπογραφή της συμφωνίας με την Αυστραλία εκλαμβάνεται ως ένδειξη της πρόθεσης της Κίνας να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της, αλλαγή που θα επιτρέψει την ανταλλαγή του νομίσματός της με άλλα νομίσματα.

«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία ανταλλαγής του δολαρίου Αυστραλίας με το εθνικό νόμισμα της Κίνας» δηλώνει ο θησαυροφύλακας, Γουέιν Σουάν. «Πρόκειται για σημαντικό, συμβολικό βήμα προς τη διεθνοποίηση του Γιουάν και σημαντικό σταθμό στις διευρυνόμενες οικονομικές σχέσεις της Αυστραλίας με την Κίνα» προσθέτει. Κατά το θησαυροφύλακα η Αυστραλία προσέβλεπε στην ανταλλαγή του δολαρίου με το Γιουάν κα δεσμεύεται να συνεργαστεί στενά με την κυβέρνηση της Κίνας για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών της Αυστραλίας με την Κίνα γίνεται σε δολάριο Αμερικής. Όμως αυστραλιανές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να συναλλάσσονται με την Κίνα σε Γιουάν. Στελέχη της κεφαλαιαγοράς σχολιάζουν, ότι η δυνατότητα συναλλαγής και αυστραλιανών επιχειρήσεων με κινέζικες σε Γιουάν, θα διευκολύνει την αλλαγή της μονοπωλιακής συναλλαγής σε δολάριο Αμερικής ενώ, παράλληλα, θα αυξήσει τη ρευστότητα του εθνικού νομίσματος της Κίνας.

Καθώς επιταχύνεται η ενσωμάτωση της κινέζικης οικονομίας στην παγκόσμια οικονομία, η Κίνα προσπαθεί να αυξήσει τις εμπορικές συναλλαγές σε Γιουάν, αντί του δολαρίου Αμερικής, του ευρώ και του Γιέν της Ιαπωνίας. «Στόχος της συμφωνία είναι η ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων στην Αυστραλία και την Κίνα σε τοπικό νόμισμα, καθώς και η ενίσχυση της διμερούς κεφαλαιακής συνεργασίας των Αυστραλίας-Κίνας» σημειώνει ανακοίνωση της Αποθεματικής Τράπεζας Αυστραλίας.«Η συμφωνία υπογραμμίζει τις αυξανόμενες ευκαιρίες εδραίωση των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα σε Γιουάν και τις επενδύσεις στο εθνικό νόμισμα της Κίνας» προσθέτει η ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Κίνας βρίσκεται υπό πίεση να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της εγχώριας μεταποιητικής βιομηχανίας. Στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προχθές  δείχνουν κάμψη της παραγωγικότητας του κλάδου πέμπτο, κατά σειρά, μήνα. Ο δείκτης παραγωγικότητας του κλάδου για το Φεβρουάριο, που παρακολουθεί η διεθνής τράπεζα HSBC, έπεσε στο 49,6%, πτώση που πιστοποιεί την κάμψη του κλάδου.  Η κάμψη της κινέζικης οικονομίας αναμένεται να δονήσει και την αυστραλιανή οικονομία, αν και οι συναλλαγές με την Κίνα το οικονομικό έτος 2010-2011 ήταν αυξημένες. Υπολογίζεται, ότι το κόστος των συναλλαγών με την Κίνα έφθασε τα 110 δις δολάρια.

http://neoskosmos.com/news/el/node/20953

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ)  ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΦΗΡΜΟΣΑΝ ΠΡΩΤΑ ΣΤΙΣ ΗΠ.Α. Η ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΧΕΙ ΑΠΛΩΣ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ, ΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΝ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΕΤΙΚΑ ΕΧΕΙ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.

Η ΩΚΕΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΟΤΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΟΥ Γ' Π.Π ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΦΕΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΣΙΝΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ Ο ΚΑΤΕΧΩΝ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. (ΤΟ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΟΡΕΙΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ ΜΕ "ΚΛΕΙΔΙΑ" ΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ. ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΑΝΤΕΨΤΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ... ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΕΞΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗΣ ΟΜΩΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ). ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙΣ ΤΑ "ΚΛΕΙΔΙΑ" ΣΤΟΝ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ, ΑΝ ΑΦΕΘΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ, ΤΟΤΕ Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΟΧΙ ΜΕΡΙΚΟΣ ΚΑΤΟΧΟΣ, ΧΡΗΣΤΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΕ ΒΛΕΨΕΙΣ...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΙΝΙΚΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΕΧΟΥΝ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ http://isxys.blogspot.com/2012/01/blog-post_6515.html

No comments :

Post a Comment