19/10/2011

Οργασμός ενεργειακών συμφωνιών στην κεντρική Ασία

Σειρά ενεργειακών συμφωνιών στρατηγικού χαρακτήρα αναμένεται να υπογράψει το Αζερμπαϊτζάν με το Καζακστάν τις επόμενες ημέρες κάτι το οποίο θα επηρεάσει τις ισορροπίες στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ πρόκειται να επισκεφτεί το Καζακστάν από μεταξύ της 19ης και 20ης Οκτωβρίου. Ο Αζέρος πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον Καζάχο ομόλογό του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ με τον οποίο θα συζητήσει θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Μεταξύ άλλων αναμένεται να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση για την υπογραφή πολλαπλών συμφωνιών στρατηγικού χαρακτήρα σε μία σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος ειδικά σε σχέση με την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο χώρες έχουν κοινά σύνορα στην Κασπία ενώ εκμεταλλεύονται προς όφελός τους τα πετρελαϊκά αποθέματα που κρύβει στον βυθό της η συγκεκριμένη περιοχή. Για την ώρα οι δύο χώρες δεν έχουν αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις αφού, το Καζακστάν βρισκόταν υπό την… επήρεια της Μόσχας ενώ το Μπακού ήταν σθεναρά στραμμένο προς την Ουάσιγκτον. Οι ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ευρασίας αναγκάζουν εκ των πραγμάτων τις δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά. Εάν κάποιος δε συνυπολογίσει και το αζερικό «άνοιγμα» προς τη Μόσχα, τότε η υπόθεση αποκτά νέο ενδιαφέρον αφού κάθε κίνηση της χώρας του Καυκάσου προς την πλευρά της Ρωσίας αδυνατίζει την Τουρκική επιρροή προς το Μπακού.

Μιλώντας για την Τουρκία, αξίζει να σημειωθεί πως η επίσκεψη του Ι. Αλίγιεφ στο Καζακστάν λαμβάνει χώρα στο περιθώριο την συνάντησης του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών στην οποία για ακόμα μία φορά την παράσταση αναμένεται να κλέψουν οι… Νεοθωμανοί-Παντουρκιστές-Παντουρανιστές, εάν όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβαδίσουν στην πραγματικότητα, της Άγκυρας.

http://www.defence-point.gr/news/?p=23703

No comments :

Post a Comment