13/09/2016

Η διαμόρφωση της εθνικής αεροπορικής ισχύος δια στόματος Α/ΓΕΑ

Η σημερινή ομιλία του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Βαϊτση ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη συνολική επισκόπηση των εξελίξεων στη Π.Α με κύριο ζητούμενο την ιεράρχηση των εξοπλιστικών προτεραιοτήτων. To 5o συνέδριο με θέμα "Aviation Development Conference" έλαβε χώρα, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016 στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Μεταξύ των ομιλιτών ήταν και ο Α/ΓΕΑ τα λόγια του οποίου έχουν ιδιαίτερη σημασία. Παράλληλα με την ομιλία του ο Α/ΓΕΑ προχώρησε στη παρουσίαση της συνολικής κατάστασης κατάστασης που επικρατεί στη Π.Α τα τελευταία χρόνια ενώ η κατακλείδα της ομιλίας του ήταν το εξοπλιστικό πλάνο της Π.Α. Το κυρίαρχο σημείο της ομιλίας του ήταν οι άκρως περιορισμένοι πόροι τους οποίους και έχει στη διάθεση της η Π.Α. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως από το 2008 οι συνολικές μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες συμπεριλαμβανομένων των εξοπλιστικών δαπανών αγγίζουν το 51%. Έμφαση αποδόθηκε στο περιορισμό των δομών και στην εξοικονόμιση πόρων και προσωπικού. Αναφέρθηκε εκτενώς στα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα καθώς και στις διαρκώς αυξανόμενες επιχειρησιακές ικανότητες της Τουρκικής Αεροπορίας που συνεχώς αυξάνονται. Τα τελευταία χρόνια όπως ανέφερε έχει πραγματοποιηθεί ολικός επανασχεδιασμός που αφορά το Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ) της Π.Α.

Το νέο εξοπλιστικό όραμα του Α/ΓΕΑ όπως αυτό αναφέρθηκε και αναλύθηκε επισημαίνεται ως ακολούθως:
  • Αύξηση της διαθεσιμότητας των εναέριων μέσων της Π.Α. Αδιαμφισβήτητα, όπως είπε είναι η νούμερο 1 προτεραιότητα. Εκτενής μνεία έγινε στη λάθος μέριμνα αναφορικά με τα προγράμματα τεχνικής υποστήριξης των οπλικών συστημάτων που αποκτήθηκαν (FOS).
  • Εκσυγχρονισμός των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και MIRAGE 2000.
  • Απόκτηση νέων ραντάρ και αισθητήρων απόρροια της απειλής που αντιπροσωπεύουν οι στόχοι με χαμηλό ηλεκτρομαγνητικό ίχνος (RCS). Με τη παρουσίαση του, ο αρχηγός φωτογράφισε την ανάγκη για την ενίσχυση των δυνατοτήτων παρατήρησης και εντοπισμού στόχων χαμηλού RCS.
  • Αναβάθμιση των αντιαεροπορικών συστημάτων και προμήθεια νέων.
  • Απόκτηση συστημάτων αντιμετώπισης των UAV. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως στη Γαλλία το περασμένο έτος έλαβαν χώρα πάνω από 50 διελεύσεις UAV πάνω από ευπαθείς αμυντικά περιοχές.
  • Ενίσχυση των ικανοτήτων διοίκησης και ελέγχου.
  • Απόκτηση συστημάτων Remotely Piloted Aircraft κατηγορίας Medium-altitude long-endurance.
  • Νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Τονίστηκε πως η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος ήδη αποκτά αναβαθμισμένο ρόλο σε σχέση με πέρσι και οδεύει προς ένα νατοϊκό κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης. Ήδη έχει προγραμματιστεί η αντικατάσταση των αρχαίων T-41 αρχικής εκπαίδευσης ενώ εκκρεμεί αυτή των T-2.
  • Νέο μαχητικό αεροσκάφος.
http://defencenews.gr/amina/4323-i-diamorfosi-tis-ethnikis-aeroporikis-isxyos-dia-stomatos-a-gea

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΜΑΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΥΠΩΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΕΥΣΧΗΜΟ ΤΡΟΠΟ.  ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΕΥΦΗΜΙΕΣ ΕΑΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ. ΕΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ, ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΩΣ ΑΝΑΛΥΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ ΜΑΣ, ΔΕΙΤΕ...

"ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΟ ΝΟΥ ΟΤΑΝ ΠΡΟ ΔΙΜΗΝΟΥ ΡΩΤΟΥΣΑΜΕ...  
- ΠΟΤΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΕΙΣΑΓΟΥΝ " DRONES" ΣΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ Π.Α; ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΟΥΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΓΙΑ ΑΥΤΑ;
- ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΓΙΑ ΒΑΣΗ PREDATOR ;
- ΕΧΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΕΣ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ; ΔΟΓΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ;
- ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΜΕΣΑ; ΘΑ ΣΗΚΩΝΕΙ F-16 KAI MIRAGE; ΜΕ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΕΡΟΣ; ΜΕ ΚΑΡΑΜΠΙΝΕΣ ; ΜΕ ΣΦΕΝΤΟΝΕΣ; ΜΕ ΕΥΧΕΛΑΙΑ; ΠΩΣ;
- ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ Π.Α ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ; ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ;
- ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΡΑΜΥΝΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΘΕΩΡΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΗΣ;
- ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ-ΥΛΙΚΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ Π.Α (ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΜΟΝΟΝ ΤΗΣ Π.Α) ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ; ΑΝ ΟΧΙ ΤΙ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ;"

1 comment :

  1. Με αυτους και το τελευταιο προπυργιο οι ενοπλες δυναμεις πρεπει να διαλυθουν για να μας παραδοσουν στους τουρκους

    ReplyDelete