02/07/2021

Γ.Ζουγανέλης: "Χωρίς λόγο οι εμβολιασμοί. Πολύ μικρή η θνητότητα της Δέλτα" - Η μετάλλαξη Λάμδα εξαπλώνεται στην Ν.Αμερική

"Τα παλαιά εμβόλια δεν φαίνεται να έχουν κανένα αποτέλεσμα στην παραλλαγή Δέλτα Αν είχαν, η παρουσία των αντισωμάτων εκ των εμβολίων δεν θα επέτρεπε την διάδοση της παραλλαγής Δέλτα αφού θα μείωνε το συνολικό ιικό φορτίο της αγέλης και θα αυξάνονταν και τα κρούσματα της παραλλαγής Άλφα. Εμείς βλέπουμε κλινικά αύξηση της Δέλτα και μείωση της Αλφα. Η θνητότητα της Δέλτα είναι προσεγγιστικά 13.4 φορές μικρότερη απο αυτή της Άλφα για το συγκεκριμένο ποσοστό εμβολιασμού στην Αγγλία, που όμως λόγω της παρατήρησης θεωρούμε ανεξάρτητο του ποσοστού εμβολιασμού στην Αλφα. Για το λόγο αυτό, η θνητότητα της Δέλτα για ανεμβολίαστους αναμένεται να είναι πιο μικρή απο 13.4 φορές απο την Αλφα. Αύξηση του αριθμού παραλλαγών με ταχεία διάδοση και μικρή θνητότητα δείχνει προς μη αναγκαιότητα άλλων εμβολιασμών.
  1. Αν και με θνητότητα της Δέλτα μικρότερη απο 13.4 φορές απο την Αλφα, μπορεί να χρειασθεί κάποιο lockdown, καθότι αυτοί που χρειάζονται νοσηλεία μπορεί να είναι πολλοί σε μικρό διάστημα π.χ. σε 1-2 μήνες, που χρειάζεται για να διαδοθεί στον πληθυσμό η Δέλτα. Προφανώς έχει σημασία πότε θα το κάνεις και η επιτροπή δεν ξέρει απο αυτά.
  2. Τα παρόντα εμβόλια δεν έχουν κανένα νόημα να συνεχίσουν να γίνονται και ειδικά στους ηλικίας <50. Πρόκειται για ξεστοκάρισμα.
  3. Ξεχωριστό εμβόλιο για Δέλτα, γενικά δεν θα χρειασθεί. Η θνητότητα της είναι πολύ μικρή.
  4. Ολα τα ανωτέρω δεν απορρίπτουν την ύπαρξη παρενεργειών απο τα εμβόλια, που αναμένεται να δούμε σε βάθος χρόνου."
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ: https://zcode-gr.blogspot.com/2021/06/blog-post_30.html

Η Λάμδα, προηγουμένως γνωστή ως C.37, ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στο Περού το Δεκέμβριο του 2020 και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε 27 χώρες (και στην Ευρώπη). Η παραλλαγή αυτή αποτελεί περίπου το 82% των νέων κρουσμάτων στο Περού, από 50% το Μάρτιο και μόλις 0,5% στο τέλος του προηγούμενου έτους. Στη Χιλή η Λάμδα αποτελεί πια σχεδόν το ένα τρίτο των νέων περιστατικών λοίμωξης Covid-19. Η Λάμδα, είναι η έβδομη που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του ΠΟΥ. Θεωρείται μικρότερη πηγή ανησυχίας σε σχέση με τις τέσσερις βασικές Άλφα, Βήτα, Γάμμα και Δέλτα (που αντίστοιχα ανιχνεύθηκαν αρχικά σε Βρετανία, Νότια Αφρική, Βραζιλία και Ινδία), αλλά παρατηρείται με προσοχή για το πώς θα εξελιχθεί.

Στις 23 Ιουνίου η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Η.Β χαρακτήρισε τη Λάμδα παραλλαγή υπό διερεύνηση «λόγω της διεθνούς εξάπλωσής της και των αρκετών αξιοσημείωτων μεταλλάξεών της». Πρόσθεσε πάντως πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Λάμδα προκαλεί πιο σοβαρή νόσο ή καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά. Ο δρ Τζεφ Μπάρετ του βρετανικού Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Sanger διευκρίνισε ότι «ένας λόγος που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η απειλή από τη Λάμδα, με τη χρήση υπολογιστικών και εργαστηριακών δεδομένων, είναι ότι έχει μια μάλλον ασυνήθιστη γκάμα μεταλλάξεων, σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές».

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment