11/09/2016

Τουρκία: Τώρα καταγγέλλεται σύνδεση Γκιουλ και Νταβούτογλου με Γκιουλέν - Καθαίρεσαν και 28 Κούρδους δημάρχους στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Πραγματικός πολιτικός σεισμός στην Τουρκία, μετά την καταγγελία του πρώην Aρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, ναυάρχου Οζντέν Ορνέκ, ότι και ο πρώην Πρέδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ αλλά και ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν, πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, έχουν σοβαρή εμπλοκή στους μηχανισμούς της οργάνωσης του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν! Ο Ορνέκ, που καταδικάστηκε στα πλαίσια της υπόθεσης «Βαριοπούλα» και αφέθηκε ελεύθερος μετά από απόφαση του Aνωτάτου Dικαστηρίου, μιλώντας για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στη δημοσιογράφο της εφημερίδας Sözcü, Οζλέμ Γκιουρσές, είπε αναφερόμενος στον Γκιουλέν: «Αυτό ήταν ένα πραξικόπημα του ιμάμη. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τον Γκιουλέν από τη δεκαετία του 1980. Αυτή που τον κατευθύνει είναι η ίδια η CIA». Αναφορικά με τη διείσδυση της οργάνωσης του Γκιουλέν στο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας ο πρώην Αρχηγός του τουρκικού ΠΝ είπε: «Διείσδυσαν παντού. Και η δεξιά και η αριστερά, παρότι το ήξεραν, έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν, σα να μη συνέβαινε τίποτα. Αν καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο Γκιούλ και ο Νταβούτογλου, δεν θα μου φανεί καθόλου παράξενο». Ο ναύαρχος έκανε αναφορά και στη διατάραξη των σχέσεων Ερντογάν-Γκιουλέν. «Οι δρόμοι τους χώρισαν στις 7 Φεβρουαρίου 2012, τότε που εμφανίστηκε η κρίση της ΜΙΤ. Ο Γκιουλέν θέλησε να ελέγξει τη ΜΙΤ· ο πρωθυπουργός το αντιλήφθηκε και το σταμάτησε. Αν δεν το αντιλαμβανόταν ή αν τον νάρκωναν στην εγχείρηση, θα συνελάμβαναν τον διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν και τώρα θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι είμαστε σήμερα.»

http://www.pontos-news.gr/

24 απ΄ αυτούς κατηγορούνται από το καθεστώς για σχέσεις με το PKK και το KCK.Οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούνται για σχέσεις με τον Γκιουλέν. Η αυθαιρεσία του καθεστώτος προκάλεσε διαδήλωση στο Χακάρι και η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις. Στις θέσεις των δημάρχων διορίστηκαν στελέχη του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή υπάλληλοι που μέχρι σήμερα κατείχαν θέσεις βοηθού νομάρχη και διοικητή επαρχιών (καϊμακάμης). Έντονη ήταν η αντίδραση του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα αναφέρεται ότι «στόχος υπήρξε η τοπική αυτοδιοίκηση σε κουρδικές πόλεις που έχει εκλεγεί με ποσοστά 65-95%», πράγμα που «θα προκαλέσει την κλιμάκωση των προβλημάτων στις κουρδικές πόλεις».

Η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα σε ανακοίνωσή της αφού αναγνωρίζει το δικαίωμα της Τουρκίας να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της τρομοκρατίας κάνει συστάσεις για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ελευθερία του λόγου. Επίσης εκφράζει την ελπίδα ότι σύντομα οι πολίτες θα μπορέσουν να επιλέξουν νέους τοπικούς άρχοντες.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment