13/07/2021

"Οι Άλλοι Έλληνες": Το Οικογενειακό Αγρόκτημα και οι Αγροτικές Ρίζες του Δυτικού Πολιτισμού

Είναι ένα βιβλίο του 1995 του Βίκτωρ Ντέιβις Χάνσον στο οποίο ο συγγραφέας περιγράφει τους βασικούς γεωργικά επικεντρωμένους νόμους, τον πόλεμο και την οικογενειακή ζωή της ελληνικής αρχαϊκής περιόδου ή της πόλης.

Γιατί τόσο μεγάλο μίσος για τους λευκούς αγρότες στη Νότια Αφρική και την πρώην Ροδεσία; Δεν είναι μόνο φυλετικό μίσος. Είναι μίσος για την ιστορική πραγματικότητα ότι το οικογενειακό αγρόκτημα είναι μια Ελληνική εφεύρεση και ότι οι Λευκοί ήταν οι καλύτεροι αγρότες σε όλη την ιστορία. Οι μη λευκοί και οι Ανατολίτες μισούν τη γεωργία. Προτιμούν την τοκογλυφία και τη ζωή στις πυκνοκατοικημένες πόλεις. Ενώ η γεωργία ήταν η πρωταρχική απασχόληση των ανθρώπων στους προ-βιομηχανικούς χρόνους --- ΜΟΝΟ στον δυτικό πολιτισμό βρίσκουμε μια κληρονομιά οικογενειακών, ιδιωτικών εκμεταλλεύσεων, μικρών και μεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Στους αρχαίους πολιτισμούς της Εγγύς Ανατολής και στους πολιτισμούς του κόσμου στη συνέχεια, στην Ινδία, στην Κίνα, στην Αμερική, ο ηγέτης και η αυλή του, οι εξ αίματος συγγενείς, οι διοικητές και η επαρχιακή ελίτ, κατείχαν το μεγαλύτερο μέρος της γης, τεράστια κτήματα, από τα οποία εξήγαγαν φόρους και ενοίκια από τους σκλάβους, τους σέρβους, τους μισθωμένους υπάλληλους με ασφάλεια, ή τους απρόσωπους αγρότες με μικροσκοπικά οικόπεδα που ανήκαν στις φυλές.

Ήταν η Ελλάδα, περίπου μεταξύ του 700 και του 300 π.Χ., που είδε την εμφάνιση μιας «αυτόνομης ομάδας ανεξάρτητων αγροτών» για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία. Αυτό είναι το επιχείρημα που κάνει ο Βίκτωρ Ντέιβις Χάνσον στο The Other Greeks, The Family Farm and the Agrarian Roots of Western Civilization (1999). Οι ανεξάρτητοι αγρότες της αρχαίας Ελλάδας "σίγουρα δεν ήταν αγρότες" αφού "είχαν τίτλο στις μικρές εκμεταλλεύσεις τους, απολάμβαναν πολιτικά δικαιώματα ως πλήρεις πολίτες, ανέλαβαν την υπεράσπιση των κοινοτήτων τους" και ήταν υπεύθυνοι για τα γενικά Ελληνικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά του ρεαλισμού, της εμπιστοσύνης στην μεσαία τάξη, τον ατομικισμό και την αυτονομία ". Ενώ το ένα τρίτο έως το ήμισυ του ενήλικος ανδρικού πληθυσμού στις περισσότερες πόλεις δεν έγιναν ποτέ ανεξάρτητοι αγρότες, επειδή τα εδάφη τους δεν είχαν επαρκές μέγεθος, παραμένει η περίπτωση όπου η αγροικία ήταν μια μοναδική Ελληνική εφεύρεση. Έχοντας κάποιος τον έλεγχο στη γη, αυτό ενθάρρυνε τον ατομικισμό και την ελεύθερη βούληση, καθώς οι αγρότες ήταν υπεύθυνοι για τη λήψη των δικών τους αποφάσεων και την έναρξη μέσω δοκιμής και λάθους νέων μεθόδων καλλιέργειας.

Αυτή η κληρονομιά των ελεύθερων οικογενειακών αγροκτημάτων συνεχίστηκε από τους Ρωμαίους, υποστηρίζοντας την άνοδο μιας μορφής διακυβέρνησης δημοκρατικής και ενός στρατού που στηρίζετο στους πολίτες. Τα οικογενειακά αγροκτήματα ήταν επίσης βασικό συστατικό της ευρωπαϊκής μεσαιωνικής γεωργίας και της σύγχρονης Ευρώπης και των αποίκων της Αμερικής, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Μόνο στη δυτική ιστορία βρίσκουμε τους αγρότες, τους διάσημους αγρότες των «Ανθρώπων της γης» - yeomen, που είχαν το δικό τους κομμάτι γης και πολεμούσαν σε στρατούς από πολίτες. Η εικόνα των αγροτών «Ανθρώπων της γης» - yeomen ως έντιμη, εργατική, ενάρετη και ανεξάρτητη, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δυτική δημοκρατική σκέψη. Οι ιδρυτές πατέρες των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Τόμας Τζέφερσον, και άλλοι, ήταν της άποψης ότι οι «Ανθρώπων της γης» - «yeoman αγρότες» ήταν «οι πιο πολύτιμοι πολίτες», το τμήμα του πληθυσμού που θα μπορούσε να εμπιστευτεί ότι θα αφοσιωθεί στις δημοκρατικές αξίες, όπως σε αντίθεση με τους χρηματοδότες και τους τραπεζίτες με τους «βόθρους της διαφθοράς» στις πόλεις.

Βίκτωρ Ντέιβις Χάνσον στο The Other Greeks, The Family Farm and the Agrarian Roots of Western Civilization (1999).

https://ermionh.blogspot.com/2021/07/blog-post_98.html

No comments :

Post a Comment