17/02/2020

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Huawei και για βιομηχανική κατασκοπεία - Η Huawei προκαλεί τις ΗΠΑ να δημοσιεύσουν τις αποδείξεις τους

Ο σύμβουλος σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, κ. Robert O’Brien, δήλωσε τα εξής: "Έχουμε αποδείξεις πως η Huawei έχει τη δυνατότητα μυστικής πρόσβασης σε ευαίσθητες και ιδιωτικές πληροφορίες μέσα από τα συστήματα που διαχειρίζεται και πουλά σε όλο τον κόσμο." Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, τα backdoors της Huawei εμφανίστηκαν με τον εξοπλισμό της για δίκτυα 4G. Οι ΗΠΑ είχαν διαβαθμισμένες αυτές τις πληροφορίες ως “ιδιαίτερα εμπιστευτικές” μέχρι τα τέλη του 2019, όταν και αποφάσισαν να τις μοιραστούν με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Τώρα το  Υπουργείο Δικαιοσύνης στις Η.Π.Α, κατηγορεί τη Huawei και ακόμα δύο θυγατρικές της για "συνομωσία με σκοπό την παραβίαση του νομοσχεδίου RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act)". Ισχυρίζονται ότι έγινε κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από 6 Αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες, ωστόσο, δεν αναφέρονται στα επίσημα δικαστικά έγγραφα. Στην πνευματική ιδιοκτησία συμπεριλαμβάνονται πηγαίος κώδικας, εγχειρίδια για Internet routers, τεχνολογία κεραιών και τεχνολογία δοκιμής ρομπότ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Huawei παραβίασε τα σύμφωνα εμπιστευτικότητας και στρατολόγησε υπαλλήλους άλλων εταιρειών. Αφότου γινόταν η στρατολόγηση, τους έδινε την οδηγία να συλλέγουν πληροφορίες από τους πρώην εργοδότες τους και μοιραζε ειδικα bonus σε όσους κατασκόπευαν με επιτυχία. Το σκεπτικό πίσω από το συνολικό κατηγορητήριο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είναι ότι η Huawei κατάφερε να αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στους ανταγωνιστές της κλέβοντας τα μυστικά τους.

Σαν παράδειγμα αναφέρουν προσπάθεια της Huawei να αποκομίσει εμπορικά μυστικά πριν από 15+ χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2004 ένας υπάλληλος της Huawei παρευρέθηκε σε έκθεση στο Σικάγο με το όνομα "Weihua", αναγραμματισμό δηλαδή της λέξης Huawei, αφαίρεσε το κάλυμμα μιας συσκευής δικτύωσης και τη φωτογράφισε. Για αυτήν την υπόθεση, η Huawei είχε δηλώσει ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος ενήργησε μόνος του χωρίς καμία εντολή από την εταιρεία. Ένα άλλο περιστατικό που αναφέρεται στο κατηγορητήριο, είναι αυτό με τον μηχανικό της Huawei που χρησιμοποίησε παρανόμως την κάρτα ενός υπαλλήλου ανταγωνιστριας εταιρείας για να εισέλθει στο ερευνητικό εργαστήριο της. Το συμβάν έγινε το 2013 και ο μηχανικός της Huawei λέγεται ότι έβγαλε φωτογραφίες και συνέλεξε πολύτιμες πληροφορίες προτού τον αντιληφθούν για να τον βγάλουν έξω. Σε μια άλλη περίπτωση, καταγράφεται πως υπάλληλος της Huawei έκλεψε έναν ρομποτικό βραχίονα από άλλη εταιρεία και στη συνέχεια τον επέστρεψε αφότου πρόλαβε να δώσει τις πολύτιμες πληροφορίες στη Huawei.

Η απάντηση της Huawei στις νέες κατηγορίες είναι ότι πρόκειται για δυσφήμιση της εταιρείας σχετικά με υποθέσεις που έχουν ήδη κριθεί από τη δικαιοσύνη στο παρελθόν και μάλιστα με αθωωτικό αποτελεσμα για την ίδια. Ο επικεφαλής του τμήματος κυβερνοασφάλειας, της Huawei John Suffolk, προτρέπει τις ΗΠΑ να μην κρατήσουν τίποτα κρυφό. Εφόσον έχουν ακράδαντες αποδείξεις για τις κατηγορίες τους, πρέπει να τις δημοσιεύσουν όλες για να ενημερώσουν όλο τον κόσμο. Ο Suffolk αναφέρεται τόσο στις αποδείξεις που αφορούν την κατηγορία των backdoors, όσο και σε αυτές για την κλοπή βιομηχανικών μυστικών για να αποκτήσει η Huawei πλεονέκτημα απέναντι στους ανταγωνιστές της.
  • Στο πρώτο σκέλος χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς για τα backdoors ως παράλογους, 
  • Στο δεύτερο σκέλος θεωρεί ότι αν ήταν αληθινά (τα τεχνολογικά μυστικά), τότε οι ανταγωνιστές θα είχαν παρουσιάσει εφάμιλλη ανάπτυξη των τεχνολογιών τους με αυτή τη Huawei.
Σύμφωνα με τη Huawei, είναι αδύνατο να αποκτήσεις πρόσβαση στο δίκτυο κάποιου πελάτη σου (παρόχου τηλεπικοινωνιών) χωρίς να γίνεις αντιληπτός από αυτόν. Δεν υπάρχει τρόπος να παρακάμψεις τον έλεγχο και να υποκλέψεις δεδομένα πελατών χωρίς να σε εντοπίσει κάποιο από τα firewalls ή τα συστήματα ασφαλείας.

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΣΥΛΛΕΧΘΗΣΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ. ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ (ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ) ΜΕ ΤΗΝ Huawei.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΣΟΥ, ΕΦΟΣΟΝ ΑΥΤΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΣΟΥ. ΜΑΛΙΣΤΑ Η Huawei  ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΠΕΙΣΤΙΚΗ (ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ) ΚΑΙ ΠΙΕΣΤΙΚΗ (ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΑΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ) ΕΑΝ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρενέλ, αποκάλυψε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί ότι η χώρα του θα πάψει να μοιράζεται πληροφορίες με ευρωπαϊκές χώρες που θα συμφωνήσουν να συνεργαστούν με την κινεζική εταιρεία-κολοσσό των τηλεπικοινωνιών Huawei για να κατασκευαστούν δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και μεταφοράς δεδομένων πέμπτης γενιάς (5G). Ο Τραμπ «μου έδωσε οδηγία να πω ξεκάθαρα σε κάθε χώρα που αποφασίζει να αξιοποιήσει προμηθευτή εξοπλισμού 5G που δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης ότι θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητά μας να μοιραζόμαστε μαζί της τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών μας στο ανώτατο επίπεδο», έγραψε ο Γκρενέλ στον λογαριασμό του στο Twitter, διευκρινίζοντας πως ο αμερικανός πρόεδρος του τηλεφώνησε από το προεδρικό αεροσκάφος για του απευθύνει την εντολή αυτή.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατήγγειλε τον «δούρειο ίππο» που είναι κατ’ αυτόν ο εξοπλισμός του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού. Συνέπεια της συμμετοχής της Χουάγουεϊ στην κατασκευή των δυτικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων πέμπτης γενιάς, υποστήριξε, θα είναι να μεταφέρονται τα δεδομένα όλων των χρηστών «στο κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα» και «στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες».

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment