11/12/2019

Άμυνα: δεν υλοποιήθηκε κανείς εκ των κυριοτέρων στόχων που έχουν θέσει οι τρεις Κλάδοι από το 2013

  • το Πολεμικό Ναυτικό δεν ανέθεσε το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200, ούτε καν το πρόγραμμα σύγχρονων τορπιλών που θα μεγιστοποιήσουν την επιχειρησιακή αξία των 5 υποβρυχίων αναεροβίου προώσεως (ΑΙΡ).
  • ο Ελληνικός Στρατός δεν ενίσχυσε ούτε αναβάθμισε τους ΠΕΠ τύπων MLRS και RM-70, δεν προμηθεύτηκε νέες ρουκέτες αυξημένου βεληνεκούς, ούτε τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS, μετά βίας δε διατηρεί την αντιαεροπορική του ομπρέλα.
  • η Πολεμική Αεροπορία δεν ανέθεσε σύμβαση FOS για τα Mirage 2000 και ο υπόλοιπος στόλος εκπαιδευτικών, μεταφορικών και ελικοπτέρων, έπεσε από πλευράς διαθεσιμότητος, σε επίπεδα “αερολέσχης”.

Η παραπάνω εικόνα, ισοδυναμεί με πολύ μέτρια επίδοση. Δεν αναλογεί σε χώρα που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε εγρήγορση, λόγω απειλών και προκλήσεων Εθνικής Ασφαλείας. Η χώρα μετέδωσε την εικόνα μπατιρισμένων “γλεντζέδων”, που με πρόσχημα την οικονομική κρίση αναλώθηκε σε σκόρπισμα επιδομάτων και χιλιάδες προσλήψεις συμβασιούχων. Καμμία μέριμνα για την εξασφάλιση του μέλλοντος, την στιγμή που υποτίθεται ότι αποτελεί κορυφαίο εθνικό στόχο η εκμετάλλευση του υποθαλασσίου ενεργειακού πλούτου και η διαφύλαξή του έναντι της τουρκικής αρπακτικότητος. Ούτε η νέα κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη που ανέλαβε στα μέσα του 2019, έδειξε ότι σκοπεύει να ανατρέψει αυτή την κατάσταση. Ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος, όπως και ο προκάτοχός του, μεριμνά για προγράμματα που θα αποδώσουν έπειτα από 10ετία, αγνοώντας τις υφιστάμενες πιεστικές ανάγκες.

Εάν και το 2020 σπαταληθεί χωρίς αναθέσεις συμβάσεων για τα σοβαρά εκκρεμή “υποπρογράμματα” που αναφέρθηκαν πιο πάνω, τότε δεν θα μπορέσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις να “επιβιώσουν”, εξερχόμενες αλώβητες από την κρίση στην οποία καταδικάστηκαν με γενική ανευθυνότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: https://doureios.com/i-talaiporia-ton-politikon-me-tous-exoplismous-kai-oi-metries-epidoseis-tous/

No comments :

Post a Comment