16.10.19

Μνημείο κατά του ρατσισμού, του μίσους και της μισαλλοδοξίας θα αναγείρει ο δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Την απόφαση έλαβε, κατά πλειοψηφία, στη σημερινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από σχετική πρόταση του δημάρχου, Κώστα Μπακογιάννη κατά τη συζήτηση αιτήματος της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», να μετονομαστεί σε οδό «Ζακ Κωστόπουλου» η οδός «Γλάδστωνος» όπου έχασε τη ζωή του το μέλος της ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητας.

Ο κ. Μπακογιάννης, στην τοποθέτηση, υπογράμμισε μ΄έμφαση ότι «προσυπογράφει» όσα ανάφερε ο κ. Ηλιόπουλος. «Η άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου είναι ένα σύμβολο αγώνα που καλείται να δώσει ενωμένη η πόλη για τα δικαιώματα και τη Δημοκρατία». Ζήτησε δε να μη περιοριστεί το θέμα στη μετονομασία του δρόμου και επικαλούμενος «προσωπική εμπειρία», ανέφερε ότι «αυτές οι μετονομασίες πολλές φορές κινδυνεύουν να λειτουργήσουν αντίστροφα γιατί χύνεται πολύ δηλητήριο». Για αυτό τόνισε, προτείνει την ανέγερση αυτού του μνημείου. «Όπως είχε και έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία το Μνημείο Εθνικής Συμφιλίωσης, έτσι να είναι αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο που θα αφήσει πίσω του, ένα τέτοιο μνημείο», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Νάσος Ηλιόπουλος, τόνισε η ασφάλεια είναι «καθολικό δικαίωμα, χωρίς εξαιρέσεις» και η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου είναι «μεγάλη ντροπή και ανοιχτή πληγή».Ο κ. Ηλιόπουλος ζήτησε να υπάρξει από πλευράς του δήμου μια συλλογική στρατηγική και θεσμική σχέση με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα «για μια πόλη Δημοκρατική, χωρίς αόρατους ανθρώπους». Επίσης κατήγγειλε ότι και μετά το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, «συνεχίστηκε το λιντσάρισμα στη μνήμη του από δημοσιογράφους και ιστοσελίδες». Δήλωσε δε ότι η παράταξη του θα συμφωνούσε με την πρόταση του δημάρχου αν το μνημείο που προτείνει, «έχει ρητή αναφορά στον Ζακ Κωστόπουλο».

Τη συμφωνία του στην πρόταση του δημάρχου εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ», Παύλος Γερουλάνος, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα η ανέγερση του μνημείου να εντάσσεται σε μια ολοκληρωμένη πολιτική του δήμου για την στήριξη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και των άλλων κοινοτήτων της Αθήνας που είναι θύματα βίας.

Ο Νίκος Σοφιανός, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», τόνισε ότι οι διακρίσεις που υπάρχουν στην κοινωνία είναι ορατές. «Μια χούφτα περνά καλά και το 1/3 του λαού είναι στο όριο της φτώχειας» είπε. Ο κ. Σοφιανός εξέφρασε προβληματισμό σχετικά με τις μετονομασίες και πρότεινε την ανέγερση μνημείου ή επιτύμβιας στήλης στο σημείο όμως της δολοφονίας. Ακόμη προειδοποίησε για «κυβερνητικές ευθύνες στο βαθμό που δεν οδηγηθεί σε διαλεύκανση η υπόθεση».

Στη συνεδρίαση παρέστησαν και εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητας που ζήτησαν να στηριχθεί η πρόταση για μετονομασία του δρόμου.

ΑΜΠΕ

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ.
ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΥΤΗ Η...  "θεσμική σχέση με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα" ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΚΑΤΙ ΒΑΘΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΟΥΣΙΩΔΕΣ. ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ;
ΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΟΥ  ΨΗΦΙΣΑΝ ΘΕΤΙΚΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΕΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΥΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΛΟΑΤΚΙ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΗΘΕΛΕ ΠΡΟΚΥΨΕΙ.
ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΟΔΟΙ (ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ή ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ) ΝΑ ΜΕΤΟΝΟΝΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΛΟΑΤΚΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ: ΟΔΟΙ "ΦΙΦΙ", "ΛΑΛΑΚΗ", "ΝΤΙΝΤΗ", "ΣΤΡΕΛΛΑΣ". ΛΕΩΦΟΡΟΣ "ΦΤΕΡΟΥΣ". ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΝ ΗΤΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ. ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ Η ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ. ΑΣΕ ΠΟΥ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ, ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΕΛΗ ΧΑΡΑ, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. 

No comments :