17/10/2019

Η.Π.Α - Ρωσσία, έδωσαν στους τούρκους ακριβώς αυτό που ήθελαν.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανακοίνωσε πως επιτεύχθηκε μια συμφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια εκεχειρία διάρκειας 5 ημερών στη βορειοανατολική Συρία. Όπως εξήγησε, η Τουρκία θα παύσει για 120 ώρες τη στρατιωτική της επιχείρηση ώστε να επιτρέψει την απόσυρση των δυνάμεων της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG. Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αναστέλλονται, τόνισε, διευκρινίζοντας πως η στρατιωτική επιχείρηση θα τερματιστεί όταν η απόσυρση ολοκληρωθεί.

Η Ρωσία υποσχέθηκε στην Άγκυρα ότι η συριακή πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που είναι ο στόχος της επίθεσης του τουρκικού στρατού στη Β.Συρία, δεν θα βρίσκεται στα συριακά εδάφη από την άλλη πλευρά των συνόρων, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο BBC. Η Ρωσία «υποσχέθηκε πως ούτε το PKK ούτε οι YPG θα βρίσκονται από την άλλη πλευρά των συνόρων. Αν η Ρωσία, συνοδεία του συριακού στρατού, απομακρύνει στοιχεία των YPG από την περιοχή, δεν θα αντεπιτεθούμε» 

Με tweet του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για "σπουδαία νέα που προκύπτουν από την Τουρκία", έπειτα από τις συνομιλίες Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία. Μάλιστα, ο Τραμπ ευχαρίστησε τον Ερντογάν, λέγοντας πως «εκατομμύρια ζωές θα σωθούν».

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Τουρκία «πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση» που είχε ο Πενς με τον Ερντογάν.

Οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θα αποδεχθούν μια συμφωνία εκεχειρίας με την Τουρκία στη βόρεια Συρία και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε αυτή να λειτουργήσει, δήλωσε ο Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, διοικητής των SDF.

Aνώτερη σύμβουλος του προέδρου Άσαντ δηλώνει ότι είναι “ασαφής” η αμερικανο-τουρκική συμφωνία εκεχειρίας. Συγκεκριμένα η Μπουτάινα Σαμπάν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Mayadeen πως η Δαμασκός «δεν μπορεί να αποδεχθεί» ένα ακόμη Ιρακινό Κουρδιστάν στη Συρία.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment