22.10.19

Η.Π.Α: Στρατιωτική παρουσία στην Αρκτική

Ακόμα και κατασκευή στρατιωτικής βάσης στην Αρκτική εξετάζουν οι ΗΠΑ καθώς δεν επιθυμούν καμία ρωσική δραστηριότητα στην περιοχή. Ο 6ος στόλος των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ Donald Cook ολοκλήρωσε την τελευταία του αποστολή στην Αρκτική στις 16 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με δήλωση από το αρμόδιο γραφείο του 6ου Στόλου το αντιτορπιλικό διεξήγαγε μια περιπολία ρουτίνας για την «παρακολούθηση της ρωσικής θαλάσσιας δραστηριότητας» στον Αρκτικό Κύκλο. Μαζί με το Donald Cook, ακόμα ένα αντιτορπιλικό της ίδιας κατηγορίας, το USS Farragut και το USS Normandy έκαναν περιπολίες στον Αρκτικό Κύκλο τον Σεπτέμβριο. Η αντιναύαρχος Λίζα Μ. Φραντσέτσι, διοικητής του 6ου Στόλου, σημείωσε ότι τέτοιες περιπολίες επιτρέπουν στο αμερικανικό ναυτικό να είναι προετοιμασμένο ώστε να «αποτρέψει και (…) να αποκρούσει μια επίθεση» αν χρειαστεί, χωρίς να προσδιορίζει από ποιο κράτος.

Η Ουάσινγκτον έχει από καιρό αντιταχθεί στις προσπάθειες της Ρωσίας να επεκτείνει τις ερευνητικές και στρατιωτικές της δραστηριότητες στην περιοχή της Αρκτικής παρά το αίτημα της Μόσχας προς τον ΟΗΕ να επεκτείνει τα σύνορα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας προς τον βορρά. Η Ρωσία επιδιώκει να εξερευνήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου της Αρκτικής, καθώς και να την μετατρέψει σε μια σημαντική εμπορική διαδρομή.

Έτοιμο να αγοράσει 78.000 χιλιάδες στολές (παντελόνια, τζάκετ και σακίδια) για χειμερινές επιχειρήσεις είναι το ΝΑΤΟ. Η στολή, όπως περιγράφεται στην παραγγελία, θα πρέπει να αντέχει σε θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όσο στους -40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι στρατιωτικοί θα προστατεύονται από τους ισχυρούς ανέμους και τις χιονοπτώσεις. Το αίτημα του ΝΑΤΟ αρχικά δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο και δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την κάλυψη της προσφοράς. Μεταξύ της 1ης Ιουλίου και της 30ης Σεπτεμβρίου, το ΝΑΤΟ έδωσε τις συμβάσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ σε τρεις εταιρείες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σλοβακία και την Ελλάδα. Η συμμαχία δεν διευκρίνισε πού θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν οι επιχειρήσεις σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός που θα δικαιολογούσαν μια τέτοια αγορά.

Ωστόσο, η ρωσική αποστολή στο ΝΑΤΟ προειδοποίησε τη συμμαχία ενάντια σε οποιαδήποτε βλέψη να στραφεί στη ρωσική επικράτεια. Οι Ρώσοι διπλωμάτες επέκριναν τους υποτιθέμενους «καθαρά αμυντικούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς» του ΝΑΤΟ. Αν και είναι απίθανο το ΝΑΤΟ να σχεδιάζει μια εκστρατεία στην κεντρική Ρωσία, το έντονο ενδιαφέρον του για την πλούσια σε πόρους πολική περιοχή της Αρκτικής δεν ήταν ποτέ μυστικό. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρέθηκε το βορειοανατολικό πέρασμα, μια ναυτική διαδρομή που πρόκειται να γίνει όλο και πιο προσιτή στα εμπορικά πλοία λόγω της τήξης των πάγων. Καθώς το πέρασμα διέρχεται από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ρωσίας, η Μόσχα το βλέπει ως μέρος της εσωτερικής υποδομής μεταφορών, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θέλουν να μετατραπεί σε διεθνή διαδρομή.

ΑΜΠΕ

No comments :