10/10/2019

Πράσινο φως» από Ε.Ε για το σχέδιο «Ηρακλής» ή αλλιώς... "Σκάσε και ξανα-πλήρωνε"

Το σχέδιο «Ηρακλής» που έχει στόχο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών ενέκρινε η Κομισιόν. Σύμφωνα με το σχέδιο «Ηρακλής», επιδιώκεται να διευκολυνθούν οι τράπεζες προκειμένου να τιτλοποιούν και να αφαιρούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς τους. Ένας μεμονωμένης διαχείρισης φορέας τιτλοποίησης θα αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την τράπεζα και θα πωλεί τίτλους σε επενδυτές. Το κράτος θα παρέχει την εγγύηση του Δημοσίου για τους τίτλους υψηλής εξασφάλισης του φορέα τιτλοποίησης, οι οποίοι είναι χαμηλότερου κινδύνου. Σε αντάλλαγμα, το Δημόσιο θα λαμβάνει αμοιβή σύμφωνη με τους όρους της αγοράς.

«Εάν ένα κράτος μέλος παρεμβαίνει ως ιδιώτης επενδυτής και αμείβεται για τον κίνδυνο που αναλαμβάνει όπως θα έπραττε ένας ιδιώτης επενδυτής, οι παρεμβάσεις αυτές δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση», αναφέρει η Κομισιόν σε σχετική ανακοίνωση, συμπληρώνοντας ότι «ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο που θέσπισε η Ελλάδα δεν ενέχει κρατική ενίσχυση κατά την έννοια των κανόνων της ΕΕ».

Την άποψη ότι η διαδικασία μείωσης των «κόκκινων δανείων» στην Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα εξέφρασε, εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο και σχολιάζοντας την απόφαση της Κομισιόν.

ΑΜΠΕ

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΞΕΦΟΡΤΩΣΟΥΝ ΤΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΕ ΤΙΜΗ "Χ". ΑΥΤΟΣ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ΝΑ "ΠΟΥΛΗΣΕΙ" ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΤΙΜΗ "Υ" (ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΟΥ "Χ") ΔΙΔΟΝΤΑΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥΣ. Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ "Υ" ΚΑΙ ""Χ" ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ. ΑΥΤΟ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΛΟΝ ΣΧΕΔΙΟ.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ:
1) ΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΝ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ. ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ.
2) Ο ΦΟΡΕΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΘΑ ΜΠΕΙ ΜΕΣΑ (ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ) ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΤΟΥ. ΘΑ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ. (ΠΑΛΙ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ)
3) ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΟΛΙΣ 2 ΕΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ, ΟΛΟΙ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΝ...
  • ΠΩΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ "Υ" ΚΑΙ "Χ" ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΛΗΤΕΑ ΕΩΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ, ΑΡΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ "ΚΕΡΔΟΣ" ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ. 
  • ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΒΑΛΕΙ ΜΕΣΑ  ΧΟΝΤΡΑ.
  • ΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΕΚΤΙΜΟΥΣΕ Ο ΦΟΡΕΑΣ, ΑΡΑ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ.
ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΞΑΝΑ-ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ...

ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ:
1) ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΑΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΤΑ ΠΩΛΗΣΟΥΝ ΘΑ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΗΔΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ.
2) ΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΗΣ.
3) ΕΝΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ 4 ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΕ ΔΥΟ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΣΕ ΜΕΣΑΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΩΝ.
4) ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΠΑΡΑΛΛΑΒΗ (ΩΣ ΕΝΕΧΥΡΟ) ΝΕΟ-ΕΚΔΟΘΕΝΤΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΟΝ ΟΜΙΛΩΝ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ.
5) ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ "ΒΛΕΠΕΔΩΝ" ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΒΕΤΟ, ΣΤΑ Δ.Σ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ,  ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥΣ.

ΣΧΕΤΙΚΟ:  https://isxys.blogspot.com/2018/09/blog-post_584.html

No comments :

Post a Comment