18/09/2019

WiFi 6

Η WiFi Alliance έχει ανακοινώσει επίσημα το πρόγραμμα πιστοποίησής της για δίκτυα επόμενης γενιάς, γνωστά και ως WiFi 6. Η εταιρεία αποφάσισε να χρησιμοποιεί πλέον μια πιο κατανοητή ονομασία όταν αναφέρεται στα πρότυπά της. Το νέο WiFi 6, αντιπροσωπεύει το πρότυπο WiFi 802.11ax και μπορεί να παρέχει μικρότερη καθυστέρηση μεταφοράς και μεγαλύτερες ταχύτητες λήψης, περίπου 4 φορές υψηλότερες από το WiFi 5. Θεωρητικά θα μπορούσε να φτάνει ταχύτητες μεγαλύτερες των 10Gbps, ωστόσο στον πραγματικό κόσμο θα είναι μικρότερες.
  • Ανάμεσα στις διάφορες άλλες τεχνικές βελτιώσεις, το WiFi 6 επιτρέπει τη χρήση του νεότερου πρωτοκόλλου ασφαλείας WPA3, το οποίο κυκλοφόρησε για να διορθώσει μερικά μεγάλα κενά στο WPA2. 
  • Το WiFi AC (WiFi 5) λειτουργεί μόνο με τη ζώνη των 5GHz, αν και προσφέρει ταχύτητες gigabit. Το WiFi 6 από την άλλη, έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί από 1 GHz έως 6 GHz. Ωστόσο για τους χρήστες, παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία προσθέτοντας υποστήριξη και για τη ζώνη των 2,4 GHz. Η λειτουργία σε ζώνες υψηλότερης συχνότητας βελτιώνει τις θεωρητικές ταχύτητες, αλλά ταυτόχρονα μειώνει την εμβέλεια του δικτύου WiFi, καθιστώντας δύσκολη τη διέλευση του σήματος μέσω των τοίχων. Εκεί είναι που αποδεικνύεται χρήσιμο το 2.4Ghz. 
  • Το WiFi 6 είναι καλύτερο στην ταυτόχρονη μεταφορά δεδομένων σε μεγάλο αριθμό χρηστών. 
  • Επιπλέον, χρησιμοποιεί το TWT (target wake time) για τη βελτίωση της διάρκειας ζωής των μπαταριών σε συσκευές WiFi.
Ακόμα δεν υπάρχουν πολλές συσκευές που να έχουν δυνατότητα για το WiFi 6. Ωστόσο μερικά κορυφαία μοντέλα, όπως τα Galaxy S10 / S10 + και το iPhone 11, Pro και Pro Max, διαθέτουν την νέα τεχνολογία WiFi επόμενης γενιάς. Επίσης, υπάρχουν αρκετές συσκευές από τις Intel, Broadcom, Qualcomm, Ruckus κ.λπ. που δημιουργήθηκαν για να τροφοδοτήσουν το WiFi 6 σε smartphones και υπολογιστές.

https://www.secnews.gr/189464/grigoro-wifi/

No comments :

Post a Comment