20/08/2019

ΗΠΑ: "Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το Yavuz από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας" - Με αποστολή του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ απαντά η Τουρκία

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποβάλαμε την εξής ερώτηση:
"Παρά τις επίμονες εκκλήσεις και τις προσπάθειές σας, τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Είναι η θέση σας, ότι αυτές οι τουρκικές ενέργειες είναι ιδιαίτερα προκλητικές; Εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα αυτή η θέση;"

Η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τις δραστηριότητες του γεωτρύπανου Yavuz, το οποίο δραστηριοποιείται στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας (ROC). Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως η γεώτρηση εντός των χωρικών της υδάτων. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το Yavuz από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ανάπτυξη μιας ακριβοδίκαιης λύσης equitable solution) για την κατανομή των πλεονεκτημάτων των πόρων των υδρογονανθράκων της Κύπρου μεταξύ των δύο κοινοτήτων."

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ: https://hellasjournal.com/2019/08/na-apomakrynei-amesa-to-giavoyz-apo-ta-chorika-ydata-tis-kyproy-zitoyn-oi-ipa-apo-ton-tagip/

Με την αποστολή του ερευνητικού BARBAROS HAYREDDİN PAŞA για σεισμογραφικές έρευνες εντός της οριοθετημένης Κυπριακής ΑΟΖ και εντός Οικοπέδων που έχουν ήδη παραχωρηθεί σε ξένες εταιρίες με ταυτόχρονη δέσμευση της περιοχής μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, απαντά η Τουρκία στην ισχυρή δήλωση του Στειτ Ντιπάρτμεντ με την οποία την καλεί να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες του Yavuz εντος των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX 0915/19 που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης το ερευνητικό σκάφος R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, και τα συνοδευτικά σκάφη M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON θα πραγματοποιήσουν σεισμογραφικές έρευνες στο διάστημα 25 Αυγούστου-31 Δεκεμβρίου νότια της Κύπρου σε περιοχή που υπάρχει συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ και με τον Λίβανο επικαλύπτοντας και Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ(από πρώτη άποψη φαινεται να επηρεάζονται τα Οικόπεδα 2,9 ,13) εκ των οποίων το 13 έχει παραμείνει «ορφανό» ενώ τα αλλα δυο ειχαν παραχωρηθεί αρχικά στην Κοινοπραξία ENI-KOGAS αλλά πλέον ενεργό ρόλο έχει αναλάβει η Γαλλική TOTAL.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:https://www.liberal.gr/diplomacy/me-apostoli-tou-Barbaros-stin-aoz-tis-kuprou-apanta-i-tourkia-stis-ipa/263640

No comments :

Post a Comment