08/07/2019

Η Σουηδία θα “συμπλεύσει” με το Η.Β στο πρόγραμμα Tempest

Το μαχητικό 6ης γενιάς έκανε ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση: Η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα που “συνασπίζεται” με την Βρετανία , καθώς συμφώνησε ως ο πρώτος “διεθνής” εταίρος του προγράμματος Tempest, σύμφωνα με την Telegraph. To Tempest, ένα εξελιγμένο σύστημα μάχης αέρος, είναι κοινό project των εταιριών BAE Systems Plc, Rolls Royce Holdings Plc, MBDA UK Ltd και της Αγγλο-Ιταλικής Leonardo SpA. Το πρόγραμμα Tempest στοχεύει στην αξιοποίηση και ανάπτυξη των Βρετανικών δυνατοτήτων που είναι κρίσιμες για τα μαχητικά επόμενης γενιάς (NextGen) και στη διατήρηση της θέσης του Ηνωμένου Βασιλείου ως βασικού “παίκτη” στη διεθνή αγορά, μέσω της κατανόησης και εφαρμογής των μελλοντικών τεχνολογιών και δυνατοτήτων Ένα μελλοντικό αεροσκάφος θα πρέπει να είναι σε θέση να επιβιώσει από τα απαιτητικά περιβάλλοντα μάχης, πράγμα που σημαίνει ότι χαρακτηριστικά όπως το ωφέλιμο φορτίο, η ταχύτητα και η ευελιξία θα είναι καθοριστικής σημασίας. Σύμφωνα με την Telegraph, το νέο μαχητικό (που παρουσιάστηκε επίσημα με ομοίωμα πραγματικού μεγέθους πριν ένα περίπου χρόνο, απ’ τον Υπουργό Άμυνας Gavin Williamson) πρόκειται να μπει σε χρήση περίπου το 2035.

Η “σύγκλιση” της Σουηδίας έρχεται χρονικά σε μια δύσκολη και απαιτητική στιγμή, καθώς η Βρετανία παραδέχτηκε πρόσφατα ότι δεν θα μπορούσε να προχωρήσει το πρότζεκτ μόνη της (κυρίως στο “οικονομικό” κομμάτι) και αναζητά (ακόμη) συμμάχους ώστε να μοιραστούν τα κόστη ανάπτυξης, ενώ φυσικά αναζητά και πελάτες στην διεθνή αγορά. Ως τέτοιοι πελάτες, σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, εμφανίζονται – πέραν της Σουηδίας – και η Ιαπωνία με την Τουρκία, με άλλες χώρες (όπως πχ την Ιταλία) να τηρούν στάση αναμονής προς το παρόν. Σοβαρός ανταγωνιστής την ίδια περίοδο (για το Tempest) είναι το Γαλλο-Γερμανικό FCAS, στο οποίο προ μηνός “προσχώρησε” και η Ισπανία, κάτι που προκαλεί ανησυχίες και στα δύο προγράμματα καθώς φέρνει στο νου το “μοίρασμα” της πίτας που συνέβη με παρόμοιο τρόπο πριν λίγα χρόνια, όταν το Typhoon (Αγγλία-Γερμανία-Ιταλία-Ισπανία) είχε ως ανταγωνιστή το Γαλλικό Rafale. Σε κάθε περίπτωση, η επίσημη ανακοίνωση Βρετανίας – Σουηδίας για το Tempest αναμένεται στο Royal International Air Tattoo (RIAT) air show / RAF Fairford αργότερα αυτό το μήνα.

https://www.ptisidiastima.com/sweden-tempest-2/

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΔΕΝ ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ "ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ 5ης-6ης" ΓΕΝΙΑΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΚΕΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΕΣ "ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ". ΜΕ ΤΗΝ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΑΣΦΑΛΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΗΦΘΕΙ  ΤΟ F-35, TOTE ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΛΟΓΟΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ 2 ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟΙ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ 2 ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ ΠΟΥ Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ή/και ΘΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΣΤΟ "TEMPEST" ή ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ. ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ.

No comments :

Post a Comment