22/04/2019

Επιχείρηση “Ενότητα”: Η Τουρκική Ακτοφυλακή σε ρόλο περιφερειακού χωροφύλακα στη Λιβύη

Ακόμη μια επιχείρηση κατά εμπόρων ναρκωτικών στις ακτές της Λιβύης εκατοντάδες μίλια μακριά από τις τουρκικές ακτές πραγματοποίησε η Τουρκική Ακτοφυλακή. Πρόκειται για την δεύτερη επιχείρηση που πραγματοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια στην θαλάσσια περιοχή αυτή, εκατοντάδες μίλια μακριά από την Τουρκία γεγονός που επιβεβαιώνει την πρόθεση της Τουρκίας να καταστεί ο Χωροφύλακας της Μεσογείου συμβάλλοντας έτσι στην επαύξηση της στρατηγικής αξίας που έχει ως περιφερειακή δύναμη. Η νέα επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στα μέσα Απριλίου από τα δύο μεγάλα περιπολικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης της Τουρκικής Ακτοφυλακής το TCSG Umut (SG-703), TCSG Yasam (SG-704) κλάσης Dost τα οποία παρελήφθησαν το 2013 και 2014 αντίστοιχα. Τα δύο πλοία απέπλευσαν από τις βάσεις τους το TCSG Umut (SG-703) από την Μαρμαρίδα και το TCSG Yasam (SG-704) από την Μερσίνη και αφού διένυσαν 750 και 1000 μίλια αντίστοιχα εντόπισαν και σταμάτησαν στα διεθνή ύδατα για έλεγχο σε απόσταση 78 μιλίων από το λιμάνι της Τρίπολης της Λιβύης. Επί του πλοίου οι Τούρκοι εντόπισαν 5 τόνους Μαριχουάνα η οποία επρόκειτο να μεταφερθεί στην Τουρκία και συνέλαβαν έξι άτομα.

Σύμφωνα με τις Τουρκικές Αρχές το πλοίο που καταλήφθηκε από τις δυνάμεις της Ακτοφυλακής είχε αποπλεύσει από τη Σμύρνη στις 2 Φεβρουαρίου 2019, έχει τουρκική σημαία και ταξίδεψε προς στις ακτές της βόρειας Αφρικής και Ατλαντικού (Αλγερία, Μαρόκο, Μαυριτανία) όπου και φορτώθηκε με την Μαριχουάνα. Από εκεί το πλοίο θα έπλεε προς την Τουρκία όπου στην ανοικτή θάλασσα το φορτίο θα μεταφερόταν σε μικρά ιδιωτικά σκάφη και ψαροκάικα και με αυτά θα εφοδιαζόταν η τουρκική αγορά. Η επιχείρηση με την ονομασία «Ενότητα» σχεδιάστηκε από τη Διεύθυνση Ασφαλείας της Σμύρνης η οποία σε συνεργασία με τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές διερευνούσε την υπόθεση 4 μήνες προ της πραγματοποίησης της επιχείρησης. Το πλοίο που μετέφερε τα ναρκωτικά έπλευσε στην Τουρκία στη θάλασσα του Μαρμαρά συνοδεία των δύο μεγάλων τουρκικών περιπολικών όπου και θα συνεχιστούν οι έρευνες. Η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι η δεύτερη αυτού του είδους που οι Τούρκοι έχουν πραγματοποιήσει από το 2016 ότι και πάλι τότε στις ακτές της Λιβύης τα πλοία της Τουρκικής Ακτοφυλακής είχαν εντοπίσει και κατασχέσει σε πλοίο με Βολιβιανή σημαία 13,6 τόνους Μαριχουάνα.

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Αλμπατρός» είχε πραγματοποιηθεί την περίοδο 3-7 Ιανουαρίου του 2016 και ήταν η πρώτη επιτυχημένη αντιναρκωτική επιχείρηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής εκτός του Αιγαίου και της Αν Μεσογείου όπου δοκιμάστηκαν οι δυνατότητες των νέων μεγάλων περιπολικών ανοικτής θαλάσσης του Σώματος αλλά και η αποφασιστικότητα της τουρκικής κυβέρνησης να επιδείξει στην διεθνή κοινότητα τις δυνατότητες των δυνάμεων Ασφαλείας της εκτός των τουρκικών γεωγραφικών ορίων.

https://www.defence-point.gr/news/epicheirisi-enotita-i-toyrkiki-aktofylaki-se-rolo-perifereiakoy-chorofylaka-anoikta-tis-livyis

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΠΕΡΙΤΤΟ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΑΤΑ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ (ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ(ΑΟΖ) ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ "ΣΤΕΝΗ" ΕΝΝΟΙΑ), ΧΩΡΙΣ ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΩΣ ΔΙΑΠΛΕΟΥΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΥΔΑΤΑ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΣΤΟ 4/5.

No comments :

Post a Comment