12/02/2019

Η αρρωστημένη κατάσταση για τις δύο πυραυλακάτους του Πολεμικού Ναυτικού συνεχίζεται

Είμαστε θεατές ενός έργου που συνεχίζεται εδώ και δέκα χρόνια που επηρεάζει την άμυνα της χώρας σε περίοδο κρίσης. Είναι μία ταινία "σίριαλ" που δεν έχει τέλος, όπως αυτές που παρακολουθούμε στην τηλεόραση. Πρόκειται για τις δύο πυραυλακάτους του Πολεμικού Ναυτικού, που την υλοποίηση της σύμβασης κατασκευής των δύο πλοίων έχουν αναλάβει τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας σε συντονισμό με το Γενικό Επιτελείο του Ναυτικού. Στο θέμα αυτό έχω αναφερθεί πολλάκις, όμως δυστυχώς η κυβέρνηση είναι συνειδητά αδιάφορη για τους δικούς της λόγους, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση κωφεύει, αφού δεν έχω δει ουσιαστική παρέμβασή τους, για την ταχύτερη επίλυση του εν λόγω θέματος.

Σας θυμίζω πολύ συνοπτικά, για να μην γίνομαι κουραστικός, ότι έχουμε μία σύμβαση μεταξύ των ναυπηγείων Ελευσίνας και του Πολεμικού Ναυτικού του 2008, όπου το δημόσιο μετά από πολλές τροποποιήσεις της σύμβασης έχει δαπανήσει 300 εκατομμύρια ευρώ, με παλαιότερους συμβατικούς χρόνους παράδοσης των δύο πλοίων τον Απρίλιο του 2016. Στην συνέχεια λόγω επανειλημμένων διαχρονικών οικονομικών προβλημάτων της εταιρίας με την τροποποίηση της συμφωνίας ν.163/16 της 29ης Ιανουαρίου του 2016 το δημόσιο επαναλαμβάνει την χορήγηση 40 εκατομμυρίων ευρώ, με την υποχρέωση η εταιρία να παραδώσει τα δύο πλοία τον Ιούνιο του 2018. Τα χρήματα τελείωσαν, και τον Ιούλιο του 2018, λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι, και, ενώ όλη η χώρα είχε βυθιστεί σε πένθος, η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά επαναλαμβάνει την χορήγηση άλλων 31,070 εκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας παράλληλα παράταση ενός έτους στην παράδοση των δύο πλοίων, μέχρι τον Ιούλιο του 2019. Δηλαδή μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί τουλάχιστον 370 εκατομμύρια ευρώ περίπου και πλοία δεν βλέπουμε. Η εταιρία χρωστάει 280 εκατομμύρια ευρώ περίπου, ενώ, οι δύο δεξαμενές που θα μπορούσαν να δώσουν εμπορικές δουλειές στην εταιρία είναι εκτός ενεργείας.

Στην παρούσα χρονική περίοδο, οι εργασίες στα δύο πλοία έχουν αδρανοποιηθεί, τα χρήματα τελειώνουν και από ότι φαίνεται η εταιρία θα ζητήσει και άλλη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με άγνωστο χρόνο παράδοσης των δύο πλοίων. Αυτό που με εντυπωσιάζει και μου προκαλεί εύλογα ερωτήματα με αυτή την άρρωστη κατάσταση, που είναι εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου, του αξιόμαχου του Πολεμικού Ναυτικού, των εργαζομένων της εταιρίας - τόσα χρόνια ζουν ένα εφιάλτη σε συνάρτηση με τα οφειλόμενα που εκτιμούνται τουλάχιστον στα 15 εκατομμύρια ευρώ περίπου - είναι ότι η κυβέρνηση δεν θέλει συνειδητά να δώσει λύση στο πρόβλημα παρά την μεγάλη ευθύνη και ασυνέπεια της εταιρίας σε όλους του τομείς. Επίσης μεγάλη ευθύνη έχει το ΥΠΕΘΑ/ ΓΕΕΘΑ / ΓΕΝ για την όλη πιθανή συνειδητή κατάσταση αδράνειας και κάλυψη που παρέχει στην εταιρία, παρότι έχει άμεση ανάγκη τα δύο πλοία, λογική που προβληματίζει όχι μόνο εμένα αλλά και τον κάθε Έλληνα πολίτη, που πληρώνει από το υστέρημά του για να έχει αξιόμαχο Πολεμικό Ναυτικό, χωρίς να βλέπει φως στον ορίζοντα.

Είναι ουτοπία να ρωτήσω πότε η εταιρία θα παραδώσει τα δύο πλοία, ούτε πόσα χρήματα θα δαπανήσει ακόμη το δημόσιο σε μία ιδιωτική εταιρία που ουσιαστικά είναι σε πτώχευση και την κρατούν καταχρηστικά με νύχια και με δόντια για ιδιοτελείς σκοπούς, γιατί γνωρίζω εκ των προτέρων την λογική όλων όσων εμπλέκονται σ’ αυτή την πονεμένη ιστορία. Δεν επιθυμώ όμως να ακούω για διαπραγματεύσεις για την προμήθεια νέων φρεγατών, αν δεν αλλάξει η επικρατούσα κατάσταση στα ναυπηγεία μας, που θα έπρεπε να είναι ο σημαντικότερος συναλλαγματικός τροφοδότης της οικονομίας μας, την στιγμή που για δύο πλοία πάμε να ξεπεράσουμε μία δεκαετία, χωρίς χρονικό ορίζοντα παράδοσής τους στο Πολεμικό Ναυτικό και με απεριόριστο κόστος. Λυπάμαι ειλικρινά ως μηχανικός για την λογική που μας διακρίνει, είναι όμως ένα δείγμα της νοοτροπίας μας, που έχει σημαδέψει αρνητικά την αναπτυξιακή πορεία της Ελληνικής οικονομίας.

Γιώργος Τσιτσιλιάνος (υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας του Ποταμιού)
http://www.enoplos.gr/2019/02/i-arrostimeni-katastasi-gia-tis-dyo-pyravlakatous-tou-polemikou-naftikou-synechizetai-choris-telos.html

No comments :

Post a Comment