15/08/2018

Πρίγκιπας Λέκα Β΄: "Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο να ενωθούν σε μια μοναρχία" - Σκόπια: Αντιδράσεις Αλβανών για τα δελτία ταυτότητας και για διακρίσεις στο στρατό

Ο πρίγκιπας της Αλβανίας, Λέκα Ζόγκου ο Β΄ δήλωσε ότι η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να ενωθούν σε μια αλβανική μοναρχία. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘Ντίελι’ (Ήλιος) ο πρίγκιπας Λέκα ΙΙ, είπε ότι «καθήκον της βασιλικής οικογένειας είναι παρακάμψει τα εμπόδια που υπάρχουν μεταξύ των Αλβανών και να ενωθούν οι αλβανικές ομάδες στα Βαλκάνια». Πρόσθεσε ότι, η ‘Μεγάλη Αλβανία’ θα εδραιωθεί με μια συνταγματική μοναρχία που θα προσφέρει μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα σε σύγκριση με το σημερινό πολιτικό σύστημα στην Αλβανία. Η βασιλική οικογένειας θα σέβεται πάντοτε τη βούληση του αλβανικού λαού. Η υπηρεσία προς τον λαό είναι ένα μεγάλο προνόμιο και τιμή, είπε χαρακτηριστικά ο πρίγκιπας Λέκα ο Β΄ σχολιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή.

Οι Αλβανοί και όλοι οι μη Σλάβοι πολίτες ανησυχούν για το σκάνδαλο των δελτίων ταυτότητας και των ταξιδιωτικών εγγράφων για παραποίηση από το υπουργείο Εσωτερικών, γράφει αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.Τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, εδώ και πολλά χρόνια παραποιούν την ταυτότητα των μη Σλάβων πολιτών, αφού στα δελτία στη σλαβική και στην αγγλική γλώσσα τους δηλώνουν ως ‘μακεδονικής εθνικότητας’ (Μακεντόνσκο/Μακεντόνιαν). Μη Σλαβικής καταγωγής πολίτες και ένα μέρος των αλβανικών μέσων ενημέρωσης καθώς και διάφοροι σύλλογοι, αντέδρασαν έντονα σε αυτό το σκάνδαλο, αλλά η παραποίηση συνεχίζεται. Η πρακτική αυτή άρχισε από την εποχή που υπουργός Εσωτερικών ήταν Γκορντάνα Γιανκουλόφσκα του VMRO-DPMNE παρά τις αντιδράσεις το υπουργείο συνέχισε την εθνοτική παραποίηση. Αλλά, και η σημερινή κυβέρνηση με τη συμφωνία με το νέο όνομα, αναμένεται να εφαρμόσει την ίδια πρακτική, ίσως λίγο διαφορετικά, αφού όλοι οι πολίτες να αναφέρονται ως ‘Μακεδόνες/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας’. Δεν είναι σωστό, σε ένα πολυεθνικό κράτος, όπως η ‘Μακεδονία’ να παραποιούνται τα εθνικά στοιχεία πολιτών άλλης εθνικότητας για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η Ημέρα του Στρατού, στα Σκόπια, βρίσκει τους Αλβανούς να απέχουν από τις ένοπλες δυνάμεις, μια διαπίστωση που τη χαρακτηρίζει το αλβανικό δημοσίευμα ως διακρίσεις κατά των πολιτών αλβανικής καταγωγής. «Στον κατάλογο της ελιτίστικης στρατιωτικής μονάδας «Ούικιτ» (‘Λύκοι’) δεν βρέθηκε ούτε ένα αλβανικό όνομα, παρά τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις των Αλβανών αξιωματούχων για την αξία της εκπροσώπησής τους στην εθνική άμυνα», αναφέρει η πύλη ‘Alsat-m’. Τη διαπίστωση αυτή επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Μπεκίμ Μακσούτι, ο οποίος τόνισε ότι η απουσία των αλβανικής καταγωγής στρατιωτών είναι μεγάλη ιδιαίτερα στις επίλεκτες δυνάμεις. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι υπάρχουσες δομές θα διαλυθούν και θα δημιουργηθούν δύο νέα τάγματα που θα συμπεριλαμβάνουν όλες τις εθνότητες.

Για τον αξιωματικό αλβανικής καταγωγής Μουχάμετ Ρασάι, το μόνο εμπόδιο που υπάρχει για την κατάταξη των Αλβανών στην ειδική μονάδα των «Λύκων» είναι η πολιτική συμφωνία που έγινε μεταξύ του αλβανικού και του σλαβικού μπλοκ κατά τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο Ρασάι, είπε ότι υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι Αλβανοί στρατιώτες που δεν μπορούν να καταταγούν στις ειδικές μονάδες λόγω της εθνικότητάς τους. «Οι διακρίσεις συνεχίζονται ακόμη και σήμερα», γράφει το δημοσίευμα, «όταν κατά την κεντρική τελετή της Ημέρας του Στρατού, έγιναν αξιολογήσεις όπου αναφέρθηκαν προαγωγές ανωτέρων αξιωματικών, αλλά ακόμη και εδώ δεν ακούσθηκε κανένα αλβανικό όνομα».

No comments :

Post a Comment