26/07/2018

Τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας Ουάσιγκτον - Βρυξελλών

Σε κοινή τους δήλωση μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες κάνουν λόγο για μία νέα φάση στη σχέση ΗΠΑ Ε.Ε., «μια φάση στενής φιλίας, ισχυρών εμπορικών σχέσεων, κατά την οποία αμφότεροι θα κερδίσουμε, συνεργαζόμενοι καλύτερα για την παγκόσμια ασφάλεια και ευημερία και καταπολεμώντας από κοινού την τρομοκρατία». Κάνοντας λόγο για μια «σπουδαία ημέρα» για το ελεύθερο εμπόριο και για μια «νέα φάση» στις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε., ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως τα δύο μέρη προτίθενται να κινηθούν αμοιβαία προς τον σκοπό να υπάρχουν «μηδέν τελωνειακοί δασμοί» στις ανταλλαγές τους στη βιομηχανία, με εξαίρεση τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Δεν ορίστηκε καμιά προθεσμία για αυτό. «Θα εργαστούμε για να μειώσουμε τους φραγμούς (των δασμών) και να αυξήσουμε το εμπόριο στους τομείς των υπηρεσιών, των χημικών και των φαρμακευτικών προϊόντων, των ιατρικών προϊόντων και ακόμη και της σόγιας», δήλωσε ο Τραμπ. Ο Τραμπ υποσχέθηκε να «εργαστεί για την επίλυση» του ζητήματος των πρόσθετων τελωνειακών δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ευρώπη. Είναι ακριβώς αυτοί οι δασμοί, που τέθηκαν σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου, οι οποίοι πυροδότησαν την ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Δεν διευκρινίστηκε αν αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα προχωρήσει στην αναστολή της ισχύος, ενόψει της ακύρωσης, αυτών των δασμών. Από την πλευρά του, ούτε ο Γιούνκερ διευκρίνισε εάν τα ευρωπαϊκά αντίποινα στους αμερικανικούς δασμούς θα αρθούν επίσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει «σχεδόν αμέσως» να αγοράζει «περισσότερη σόγια» από Αμερικανούς παραγωγούς, δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, χωρίς πάντως να διευκρινίσει την ποσότητα. Το ζήτημα της σόγιας ενδέχεται να προκαλέσει τριβές στην Ευρώπη, καθώς το 94% της σόγιας που καλλιεργείται στις ΗΠΑ ανήκει σε ποικιλίες γενετικά τροποποιημένες για να αντέχουν στα ζιζανιοκτόνα, σύμφωνα με δεδομένα του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας. Θα πρόκειται μόνο για την εμπορική διάθεση του προϊόντος, καθώς η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης σόγιας είναι απαγορευμένη στην Ευρώπη. Η σόγια θα πρέπει εξάλλου να λάβει άδεια κυκλοφορίας στην Ε.Ε. Η Ε.Ε. εισάγει σήμερα μεγάλη ποσότητα σόγιας από χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς μετά τη συμφωνία Blair House (με τις ΗΠΑ, το 1992, για εμπορικά θέματα) δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει σε καλλιέργειες σόγιας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, δεν θα επιβληθεί κανένας νέος τελωνειακός δασμός στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, ένα ζήτημα εξαιρετικά κρίσιμο για τη Γερμανία, όπου ο συγκεκριμένος τομέας απασχολεί 800.000 ανθρώπους. Ο Λευκός Οίκος είχε δώσει εντολή στα τέλη Μαΐου στο υπουργείο Εμπορίου να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων εισαγωγικών δασμών ύψους έως και 25% σε αυτόν τον στρατηγικής σημασίας τομέα της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Ε.Ε. συμφώνησε να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. «Θα τις διευκολύνουμε», είπε ο Τραμπ, πάντως εκτίμησε πως οι χώρες μέλη της ΕΕ θα αγοράζουν στο μέλλον «μαζικές» ποσότητες.

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. θα εργαστούν από κοινού για να μεταρρυθμιστεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), με στόχο να διευθετηθεί «το πρόβλημα των κακόβουλων εμπορικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, της εξαναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογιών, των (κρατικών) ενισχύσεων της βιομηχανίας, των στρεβλώσεων που δημιουργούνται από κρατικές επιχειρήσεις και της υπερπροσφοράς», δήλωσε ο Τραμπ, ο οποίος προφανώς στοχοθετούσε την Κίνα, χωρίς να την κατονομάζει.

Ολόκληρη η κοινή δήλωση Ε.Ε-Η.Π.Α

«Συναντηθήκαμε σήμερα στην Ουάσινγκτον για την έναρξη μιας νέας φάσης στη σχέση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση - μια φάση στενής φιλίας, ισχυρών εμπορικών σχέσεων, κατά την οποία αμφότεροι θα κερδίσουμε, συνεργαζόμενοι καλύτερα για την παγκόσμια ασφάλεια και ευημερία και καταπολεμώντας από κοινού την τρομοκρατία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί αριθμούν περισσότερους από 830 εκατομμύρια πολίτες και πάνω από 50 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ. Εάν συνεργαστούμε, μπορούμε να κάνουμε τον πλανήτη μας καλύτερο, ασφαλέστερο και ευημερέστερο. Ήδη σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν διμερή εμπορική σχέση ύψους 1 τρισ. δολαρίων - τη μεγαλύτερη οικονομική σχέση στον κόσμο. Θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τούτη την εμπορική σχέση προς όφελος όλων των Αμερικανών και των Ευρωπαίων πολιτών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συμφωνήσαμε σήμερα, πρώτα απ’ όλα, να εργαστούμε από κοινού για μηδενικούς δασμούς, για μηδενικούς μη δασμολογικούς φραγμούς και για μηδενικές επιδοτήσεις σε βιομηχανικά αγαθά πέραν του αυτοκινήτου.
Θα καταβάλουμε επίσης προσπάθειες για να μειωθούν οι φραγμοί και να αυξηθούν οι συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών, των χημικών, των φαρμακευτικών και των ιατρικών προϊόντων, καθώς και της σόγιας. Αυτό θα ανοίξει τις αγορές για τους αγρότες και τους εργαζομένους, θα αυξήσει τις επενδύσεις και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευημερία τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, θα καταστήσει το εμπόριο πιο δίκαιο και πιο αμοιβαίο.
Δεύτερον, συμφωνήσαμε σήμερα να ενισχύσουμε τη στρατηγική συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να εισάγει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό.
Τρίτον, συμφωνήσαμε σήμερα να ξεκινήσουμε στενό διάλογο σχετικά με τα πρότυπα προκειμένου να διευκολυνθεί το εμπόριο και να μειωθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια το κόστος.
Τέταρτον, συμφωνήσαμε σήμερα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προστατεύσουμε καλύτερα τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από τις αθέμιτες πρακτικές του παγκόσμιου εμπορίου. Ως εκ τούτου, θα συνεργαστούμε στενά με ομόφρονες εταίρους για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ και για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, όπως η κλοπή διανοητικής ιδιοκτησίας, η βεβιασμένη μεταφορά τεχνολογίας, οι βιομηχανικές επιδοτήσεις, οι στρεβλώσεις που δημιουργούνται από τις κρατικές επιχειρήσεις και η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.
Αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε αμέσως μια εκτελεστική ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τους στενότερους συμβούλους μας, η οποία θα υλοποιήσει το εν λόγω κοινό πρόγραμμα προτεραιοτήτων. Επιπλέον, θα προσδιορίσει βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών και την αξιολόγηση των υφιστάμενων δασμολογικών μέτρων. Ενόσω εργαζόμαστε για τον σκοπό αυτό, δεν θα αντιτεθούμε στο πνεύμα τούτη της συμφωνίας, εκτός εάν ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη τερματίσει τις διαπραγματεύσεις.
Επιθυμούμε επίσης να επιλύσουμε τα ζητήματα στον τομέα του χάλυβα και του αλουμινίου, καθώς και των ανταποδοτικών δασμών».

ΑΜΠΕ

1 comment :

  1. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ, ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ.

    Πενταετής άδεια από την κυβέρνηση στο ζιζανιοκτόνο της Monsanto:
    https://www.thepressproject.gr/article/125261/Pentaetis-adeia-apo-tin-kubernisi-sto-zizanioktono-tis-Monsanto


    Η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:
    https://www.scribd.com/document/373717783/%CE%A7%CE%BF%CF%81%CE%AE%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%86%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%A3%CF%84%CE%BF-%CE%A6%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-Roundup-Flex#from_embed

    ReplyDelete